Wabak Covid-19 : Sepuluh Mitos Coronavirus yang-busted

01/04/2020

Satu perkara yang telah tersebar lebih cepat daripada coronavirus itu sendiri, adalah maklumat palsu atau mitos di berkaitan coronavirus. Sama ada berkaitan  penyebaran penyakit, cara menghalangnya, atau bagaimana menyembuhkan jangkitan coronavirus, Ia menjadi  perkara tidak masuk akal yang akan membahayakan dan bahkan menyebabkan serangan perkauman ke atas orang Asia. Sama seperti penting untuk memastikan diri anda selamat dan sihat, begitu juga adalah penting untuk mendedahkan maklumat palsu atau mitos berkaitan virus ini.


gambar oleh : Rodolpho Zanardo dalam pexels
gambar oleh : Rodolpho Zanardo dalam pexels

Mitos Pertama : Virus ini berasal dari bir Corona

Fakta : Tidak. Walaupun nama mereka berbunyi hampir sama,  bir tidak ada kena-mengena dengan virus itu (walaupun terdapat pencarian dalam internet untuk "corona beer virus" dan "coronavirus bir").


Mitos Kedua : Cuaca sejuk boleh membunuh coronavirus baru

Fakta : 2019-nCoV telah merebak ke negara-negara dengan iklim panas dan lembap, serta sejuk dan kering. Tidak ada alasan untuk mempercayai bahawa iklim hangat atau sejuk boleh membunuh coronavirus baru atau penyakit lain, kerana suhu badan manusia biasa tetap pada suhu 36.5-37 ° C, tanpa mengira suhu luaran.


Mitos Ketiga : Haba boleh membunuh virus

Fakta : menurut WHO, Haba dari mandian panas atau pengering tangan tidak boleh membunuh virus. Tambahan pula, mandi air panas dengan air yang sangat panas sebenarnya boleh membahayakan, kerana ia boleh membakar anda. Lampu UV juga tidak boleh digunakan untuk mensterilkan badan kerana radiasi boleh merengsakan kulit. Terdapat sedikit bukti bahawa cuaca panas boleh melambatkan virus.


Mitos Keempat : Ia boleh disebarkan melalui gigitan nyamuk

Fakta : Coronavirus baru adalah virus pernafasan dan ia menyebar terutamanya melalui titisan yang dijana apabila orang yang dijangkiti batuk atau bersin. Ia juga boleh menjangkiti orang melalui titisan air liur atau pelepasan dari hidung, tetapi tidak melalui darah dan oleh itu tidak dapat dihantar melalui gigitan nyamuk.


Mitos Kelima : Haiwan peliharaan anda juga boleh menyebarkan COVID-19

Fakta : Walaupun virus ini nampaknya telah muncul dari sumber haiwan, ia kini menyebar dari orang ke orang. Pada masa ini, tidak ada bukti bahawa haiwan peliharaan rumah boleh menyebarkan virus. Walau bagaimanapun, ada satu kes disahkan anjing terjangkit dengan virus di China; jadi ia adalah idea yang baik untuk mencuci tangan anda dengan sabun dan air selepas bersentuhan dengan haiwan kesayangan anda. TETAPI, jika anda sudah sakit dengan COVID-19, anda harus menyekat hubungan dengan binatang peliharaan dan haiwan lain, seperti yang anda lakukan dengan orang lain.


Mitos Keenam : Minum air setiap 15 minit akan mengeluarkan virus

Fakta ; Dakwaan bahawa minum air setiap 15 minit akan menngeluarkan coronavirus ke bawah melalui tekak anda dan ke dalam perut di mana asid akan membunuh semua virus palsu dan telah disangkal beberapa kali. Begitu juga, garam cuci tangan atau membilas hidung anda dengan garam juga tidak akan membunuh virus. Walau bagaimanapun, air minuman  adalah penting agar badan kekal terhidrasi, kerana ia membantu dengan semua fungsi badan.

Mitos Ketujuh : Anda mesti membeli topeng untuk melindungi diri anda

Fakta : Ini telah menjadi mitos coronavirus yang paling diperdebatkan. Namun, secara umum, WHO menasihati anda untuk mengelakkan pembaziran yang tidak perlu; topeng adalah penting untuk penyedia penjagaan kesihatan. Hanya memakai topeng jika anda sakit dengan gejala COVID-19 (terutama batuk) atau menjaga seseorang yang mungkin mempunyai COVID-19.


Mitos Kelapan : Pakej dari mana-mana kawasan di mana ada COVID-19 akan menyebarkan virus

Fakta : Coronavirus  boleh kekal di permukaan mana-mana sahaja antara beberapa jam hingga beberapa hari. TETAPI, Sangat Jarang bahawa virus itu akan kekal pada sebarang pakej selepas dipindah, dan telah terdedah kepada keadaan dan suhu yang berbeza. Jika anda masih berfikir permukaan barangan mungkin tercemar, gunakan pembasmi kuman untuk membersihkannya; dan basuh tangan anda selepas menyentuhnya.


Mitos Kesembilan : Menyembur alkohol atau klorin di seluruh tubuh anda boleh membunuh virus

Fakta : Malangnya tidak. Alkohol dan klorin boleh digunakan untuk membasmi permukaan, tetapi mereka tidak boleh membunuh virus yang telah memasuki badan anda (tidak boleh minum alkohol). Ini juga boleh memudaratkan pakaian, kulit, mata, dan lain-lain. Dan ini sepatutnya tidak dikatakan, Mohon JANGAN lakukan.


Mitos Kesepuluh : Hanya orang tua yang sakit, orang muda tidak perlu risau

Fakta : Walaupun sebahagian besar daripada kes-kes yang lebih serius dan juga kematian adalah orang tua atau pertengahan umur, yang lebih terdedah kepada jangkitan tersebut, orang-orang dari semua peringkat umur boleh dijangkiti virus. WHO menasihatkan semua orang untuk mengambil langkah untuk melindungi diri mereka.


Baca juga : Anda perlu Tahu : jawaban kepada semua persoalan Mengenai Coronavirus Covid-19

Jika nak cari kereta sewa dan pakej percutian yang trusted di sabah dengan harga yang murah, jom lihat sini.

Follow dan like page facebook @bestborneocarrental untuk perkongsian tips dan panduan bercuti terkini atau hubungi kami di :

Whatsapp : 01110570862

email : bestborneocarrental@gmail.com atau Chat di website kami.

Latest posts in our blog

Read what's new this week
 

Kini, Platform iShareFans telah ditutup dan menyebabkan ramai ahli kerugian sehingga ribuan ringgit. Sebelum ini kami sudah telah memberikan amaran bahawa operasi isharefans ini meragukan dan adalah scam. Kami adalah yang terawal memberikan review tentang platform ini iatu pada awal bulan oktober.

Ramai rakyat Malaysia yang terkesan dengan wabak Covid-19 seperti kehilangan pendapatan atau terjejas sebahagian pendapatan. Kerajaan Malaysia prihatin dengan kesusahan rakyat. Sebelum ini, terdapat cadangan agar duit caruman Akaun 1 KWSP boleh dikeluarkan bagi meringankan beban kewangan rakyat.


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!

Trustpilot