Wabak Covid-19 : Kesan dan Impak kepada Perniagaan Pelancongan dan kereta sewa di Kota kinabalu, sabah

28/03/2020

Wabak koronavirus menyebabkan sehingga 50 juta pekerjaan dalam sektor pelancongan dan pelancongan global berisiko, dengan perjalanan berkemungkinan jatuh pada suku tahun ini, Asia menjadi benua yang paling terjejas, kata Majlis Pelancongan dan Pelancongan Sedunia.

Seluruh dunia terjejas dengan wabak ini. Setiap negara yang  mengalami wabak ini mula melaksanakan Sama ada perintah berkurung, Kawalan pergerakan dan menghadkan kemasukan pelancong dan menghalang ke luar negara yang terdedah dengan wabak ini. 

sehingga ini statistik jangkitan wabak Covid-19 adalah seperti yang berikut :


Malaysia dan negeri sabah khususnya turut menerima impak daripada wabak ini. Di negeri Sabah, kesan wabak ini mula dirasai pada awal bulan januari 2020 apabila kemasukan pelancong dari China dan korea dihadkan. China adalah pelawat yang paling ramai datang melancong ke negeri sabah. 

Gelombang kedua telah berlaku kepada sektor pelancongan dan perniagaan kereta sewa mula hampir 100% apabila Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan bermula pada 18 March 2020. Penerbangan domestik telah dihadkan atau dihentikan dan orang ramai tidak dibenarkan keluar dengan sesuka hati. 

pada 26 March 2020, sekali lagi Perdana Menteri Malaysia, Tan sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan perlanjutan Perintah kawalan pergerakan sehingga 14 April 2020. kawalan pergerakan semakin ketat dengan menggunakan tenaga daripada tentera bagi membantu pihak polis menguatkuasakan perintah dan undang-undang.

Ia adalah satu direct hit yang besar kepada syarikat pelancongan dan perniagaan kereta sewa kerana mereka adalah pemain utama dalam industri pelancongan. Hotel dan tempat penginapan juga turut terjejas. Tempahan pelanggan banyak yang telah dibatalkan. 

Kerajaan telah menunjukkan keprihatinan mereka dengan melaksanakan Pakej rangsangan ekonomi yang membantu perniagaan pelancongan dan kereta sewa. Antaranya adalah Moratorium pembayaran Ansuran pinjaman kenderaan sehingga enam bulan bermula april 2020 sehingga September 2020. Ini merupakan kelegaan yang besar kepada perniagaan kereta sewa kerana pinjaman kenderaan merupakan kos yang paling besar dan sebagai alat operasi yang paling utama.

perniagaan kereta sewa juga boleh memainkan peranan dalam usaha membendung wabak covid-19 ini dengan beberapa langkah seperti : 

  • Meningkatkan kebersihan kenderaan dan mengambil lebih banyak perhatian apabila menyampaikan kenderaan kepada pelanggan
  • Laraskan jadual pekerja untuk mengelakkan kenaikan penggunaan dalam pengangkutan awam
  • Jika rides-haring, hanya menggalakkan antara kakitangan syarikat
  • Benarkan makan tengah hari yang lebih fleksibel
  • Mengkaji semula penjadualan percutian

Bagi Perniagaan kereta sewa, anda boleh membuat beberapa langkah bagi meminimumkan impak wabak Covid-19. Banyak komunikasi diperlukan dalam krisis dan ini bermakna mempunyai maklumat yang tepat dan disahkan. Informasi yang tidak tepat boleh menyebabkan operasi syarikat yang buruk dan, pada dasarnya kos tambahan. Pengendali syarikat mesti mendapatkan maklumat dengan sewajarnya dan merancang dengan baik.

Mengenai juruteknik atau runner (delivery man), mereka harus memakai sarung tangan dan topeng untuk mengelakkan pencemaran. Selepas setiap aktiviti atau penghantaran kereta, tukar sarung tangan dan topeng dan jangan menggunakan pakaian seragam lebih dari sekali tanpa pembersihan yang betul, tambah perunding.

Daripada pihak Best Borneo Holiday & Rent a Car, kami positif bahawa kita semua dapat mengatasi wabak Covid-19 ini seperti mana kita berjaya membendung wabak sebelum ini. Kami berharap agar kita lebih bersedia pada masa akan datang. Kami masih komited untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada anda agar anda mendapat pengalaman bercuti di Borneo Sabah yang terindah dan baik. 


Trustpilot