Travel : TripAdvisor akan membuat 25% Pengurangan Pekerja dan Pemotongan 20% Gaji-Kesan Covid-19

03/05/2020

Wabak Covid-19 yang bermula pada awal tahun 2020 telah menjejaskan industri pelancongan di Seluruh Dunia. Syarikat-syarikat gergasi dunia turut merasakan kesannya. Antaranya adalah syarikat TripAdvisor.

Siapa yang tidak kenal dengan TripAdvisor, jika anda seorang yang suka travel atau pernah travel ke luar Negara, anda pasti pernah mendengar atau melihat TripAdvisor.

Tripadvisor, Inc. adalah syarikat pelancongan dalam talian Amerika yang mengendalikan laman web dan aplikasi mudah alih dengan kandungan buatan pengguna, laman web perbandingan perbandingan, dan menawarkan tempahan hotel dalam talian serta tempahan untuk pengangkutan, penginapan, pengalaman perjalanan, dan restoran.

TripAdvisor telah mengumumkan bahawa mereka harus memotong 25% tenaga kerjanya dan memaksa 20% pemotongan gaji bagi mereka yang masih tinggal.

TripAdvisor adalah platform pelancongan terbesar di dunia. Mereka mengoperasikan laman web dan aplikasi mudah alih dengan konten yang dihasilkan pengguna, laman web perbandingan-belanja, dan menawarkan tempahan hotel dalam talian serta pemesanan untuk pengangkutan, penginapan, pengalaman perjalanan, dan restoran.

Ibu pejabat di Needham, MA, mereka mempunyai 37 lokasi pejabat di 16 negara. Syarikat ini menikmati purata 490 juta penonton aktif bulanan dan pendapatan tahunan sebanyak $ 1.6 bilion.

Tetapi, Coronavirus telah menjejaskan semua itu.

Oleh itu, mereka mengurangkan 900 jawatan atau sekitar 25% tenaga kerja mereka. 600 dari posisi pemotongan akan datang dari pejabat di A.S., dan 300 lagi dari pejabat lain di seluruh dunia. Syarikat ini menutup pejabatnya di San Francisco dan Boston sepenuhnya.

Sebilangan besar pekerja yang tinggal terpaksa menerima potongan gaji 20% dan minggu bekerja mereka akan dipotong menjadi 4 hari seminggu selama tiga bulan, berkuatkuasa 1 Jun.

Ketua Pegawai Eksekutif Steve Kaufer menulis melalui e-mel kepada kakitangan: "Ini adalah keputusan untuk menjimatkan kos yang paling sukar yang pernah saya buat. Ini adalah hari yang sukar di banyak peringkat, dan kesan pandemik ini tidak kurang hebatnya. "

Kaufer mencadangkan bahawa kesan sepenuhnya dari pandemik Covid-19 masih belum diketahui. Namun, dia juga mengatakan, "Saya yakin perniagaan dan industri kita akan pulih."

Kaufer  mengatakan bahawa dia akan melepaskan gajinya untuk tahun 2020.

Sumber : Your Mileage May Vary


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!TIPS DAN PANDUAN PERCUTIAN

Selepas pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia, dimana percutian terpaksa ditangguhkan, kini mulai pulih. Sempadan negara mulai dibuka dan pelancongan mulai rancak semula. Walaupun pandemik ini telah berakhir, namun langkah-langkah pencegahan penyebaran virus ini tidak patut diendahkan.

Anda pasti sangat rindu untuk pergi bercuti dan travel bersama keluarga tersayang? Jom bercuti di Sabah, SOP PKPB yang bermula 7 disember hingga 20 Disember telah dilonggarkan dimana rentas negeri di Malaysia telah dilonggarkan. Ini bermaksud anda boleh bercuti ke seluruh negeri di Malaysia kecuali kawasan yang masih dalam status PKPD.

Ada yang sudah pernah ke Semporna Sabah? Jika belum, mari kami kongsikan cerita-cerita travel ke semporna yang dikongsikan oleh traveller. Dengan cerita ini, mungkin anda boleh mendapat tips dan gambaran bagaimana anda hendak merancang percutian anda ke Semporna Sabah pada masa akan datang.

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.

Sektor pelancongan di Malaysia sudah mula dibuka pada 11 Jun 2020. Pembukaan semula pelancongan ini menjadi berita baik kepada para pengusaha pelancongan dan pemilik hotel dan homestay. operasi sektor Pelancongan menjadi lumpuh sepanjang tempoh PKP dan PKPB.

Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Anda pasti pernah mendengar gunung kinabalu, bukan? gunung kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara dan terletak di negeri Sabah, Malaysia. Gunung kinabalu menjadi destinasi utama para peminat Hiking sama ada dari dalam negara mahupun luar negara. Gunung kinabalu adalah menjadi kebanggaan sabahan dan mempunyai cerita lagenda...


ARTIKEL MENARIK

Trustpilot