Tips dan Panduan Bercuti : Adakah Travel insurans meliputi wabak Coronavirus?

03/02/2020

Gail Cohen mahu membatalkan pelayaran Asia Tenggara di Ovation Seabourn. Dan dengan sebab yang munasabah: Coronavirus mematikan merebak berdekatan dengan China, menyebarkan ketakutan dan ketidakpastian. "Kami ketakutan," kata Cohen. 

Penumpang seperti dia ingin mengetahui sama ada polisi insurans perjalanan mereka meliputi coronavirus. Bolehkah mereka menerima bayaran balik sepenuhnya jika mereka menangguhkan rancangan percutian mereka? Jawapan ringkas: Tidak. 

Insurans perjalanan anda mungkin tidak akan membiarkan anda membatalkan pelayaran anda atau bercuti ke Asia dan menerima bayaran balik penuh. "Kebanyakan pelan insurans perjalanan tidak menawarkan liputan untuk pandemik seperti coronavirus," kata Cory Sobczyk, naib presiden untuk pembangunan perniagaan di Arch RoamRight, sebuah syarikat insurans perjalanan yang berpusat di Omaha, Neb. 

Tetapi ada pengecualian penting. Dan ia membantu memahami coronavirus dan bagaimana ia boleh menjejaskan perjalanan anda. Seseorang seperti Cohen mempunyai pilihan, walaupun ia terhad. Antara Pilihan tersebut adalah dari meminta laluan pelayarannya untuk menjadual semula pelayaran untuk bergantung kepada insurans pelayarannya yang terhad. Dan sentiasa ada pilihan untuk membatalkan percutiannya. Sebelum kita pergi ke sana, mari jawab soalan itu. 


sumber : NST
sumber : NST

Apakah jenis insurans perjalanan yang merangkumi coronavirus? 

  1. Hanya polisi insurans perjalanan "membatalkan sebarang sebab" membolehkan anda membatalkan percutian anda kerana anda takut adanya jangkitan. 
  2. Polisi "bernama peril" biasanya tidak termasuk wabak dan pandemik. Tetapi mereka akan melindungi anda jika anda sakit dalam perjalanan anda. 
  3. Jika anda belum menempah percutian anda dan masih dalam fasa perancangan, anda boleh mengubah destinasi anda untuk mengelakkan ke Asia atau anda boleh membeli polisi insurans yang akan melindungi anda.

Apa jenis insurans perjalanan yang merangkumi wabak koronavirus? Sudah tentu, ada jawapan yang lebih panjang untuk soalan: Adakah insurans perjalanan meliputi coronavirus? 

Jawapannya adalah ya - dalam keadaan terhad tertentu. 

Jika anda sakit di Asia, dan anda mempunyai polisi insurans standard, anda mungkin dilindungi. "Sekiranya anda merancang perjalanan ke China atau kawasan sekitarnya, anda mungkin layak mendapat liputan jika anda jatuh sakit semasa perjalanan anda," kata Brad Streff, jurubicara Travelex Insurance Services. "Ini termasuk perlindungan untuk perbelanjaan perubatan kecemasan dan pemindahan perubatan. Manfaat ini boleh membantu melindungi anda dari segi kewangan jika anda mempunyai keadaan perubatan kecemasan ketika melakukan perjalanan." 

SUMBER : QZ.COM
SUMBER : QZ.COM


Insurans perjalanan akan melindungi anda jika polisi anda termasuk liputan pandemik. "Adalah penting untuk menyemak pengecualian pelan anda untuk memastikan bahawa dasar itu tidak mengecualikan pandemik atau epidemik," kata Atilio Spaccarotella, ketua pegawai eksekutif app kesihatan Rene Health, aplikasi kesihatan. Nota: Kebanyakan polisi insurans dengan pengecualian yang dinamakan tidak meliputi wabak.

Takut kepada jangkitan bukan alasan yang sah untuk membatalkannya. Jika anda hanya mahu menangguhkan perjalanan anda kerana anda takut anda mungkin sakit, dasar standard mungkin tidak akan melindungi anda. "Pengembara biasanya prihatin dengan membatalkan kerana ketakutan untuk menjangkiti virus itu," kata Megan Moncrief, ketua pegawai pemasaran Squaremouth.com, laman insurans perjalanan. "Jika liputan pembatalan perjalanan adalah kebimbangan utama, kami menasihatkan supaya tidak membeli polisi, kerana jenis wabak ini tidak termasuk dalam senarai standard sebab pembatalan dilindungi." 

Batal untuk sebarang sebab insurans akan melindungi anda, tetapi ... Ada satu dasar yang akan melindungi anda jika anda perlu membatalkan pelan perjalanan anda: dasar "membatalkan sebab apa pun". "Ia membolehkan anda membatalkan kerana takut ada sesuatu yang berpotensi berlaku, termasuk kebimbangan coronavirus," jelas Beth Godlin, presiden Aon Affinity Travel Practice. Walau bagaimanapun, dia mengatakan penting untuk memahami bahawa anda mungkin tidak selalu mendapat semua wang anda kembali. Sesetengah polisi membayar balik antara 50% hingga 75% dari kos perjalanan anda. "Anda mungkin menerima sebahagian daripada kerugian anda, menerima kredit perjalanan masa depan, atau kedua-duanya," kata Godlin. Juga, "membatalkan sebarang sebab" dasar lebih mahal daripada polisi bernama-peril - biasanya 10% dari kos perjalanan anda, berbanding kira-kira 4% hingga 6% dari perjalanan anda untuk polisi standard.

Di mana untuk membeli perlindungan untuk perlindungan coronavirus. Sekiranya anda bercuti tidak lama lagi dan takut ia mungkin terjejas oleh coronavirus, anda boleh melakukan sesuatu. Dapatkan dasar "membatalkan sebarang alasan" dari sumber insurans perjalanan yang bereputasi. Anda boleh membeli polisi secara langsung melalui syarikat seperti AIG Travel, Allianz Travel Insurance, Arch RoamRight, Generali Global Assistance, Travelex atau melalui laman insurans perjalanan seperti Seven Corners, G1G Travel atau Squaremouth. 

sumber : https://www.forbes.com/


Anda mempunyai masalah untuk mencari KERETA SEWA BEST, MURAH lagi TRUSTED di KOTA KINABALU, SABAH?

Jika YA! Kini anda tak perlu risau lagi. Kami di BEST BORNEO Holiday & Rent a Car dapat menyelesaikan semua masalah anda.

Kenapa anda MESTI pilih kami ?

Respon cepat ✅

Kereta bersih & Selesa ✅

Penghantaran percuma ke KKIA ✅

Staff peramah & mesra pelanggan ✅

Delivery kereta on time / tepati masa ✅

Support team jika berlaku kerosakan ✅

Testimoni Pelanggan kami

"Deliver good service with affordable price. My second time rent their car. Definitely will deal with them again in future. Tq best borneocar rental" Josephine ; Kuching

"Great service and friendly... We book again in the future.." Shirlin- Johor Bahru

"Easy booking. Easy collection. Easy return. Good car in clean condition. Would definitely recommend" Tania - Kuala Lumpur.

Untuk booking dan Segala pertanyaan, Anda boleh hubungi kami di 👇

+601110570862 SANIL (Direct Line)

www.bestborneocarrental.com (Online Booking)

https://www.wasap.my/601110570862 (Whatsap)

Ada Diskaun tak?

Eh ada, jangan susah, booking online dan dapat diskaun, Ada ganjaran cashback lagi bosku. Cepat-cepat booking sebelum Promosi kami tutup. Lawat Laman web kami untuk maklumat lanjut diskaun dan cashback.

Latest posts in our blog

Read what's new this week
 

Trustpilot