Tips dan Panduan Bercuti : 5 Tips bercuti bersama bayi dan anak kecil

28/02/2020

Jika anda nak travel atau bercuti semasa single atau pasangan baru, anda mungkin tidak perlu memikirkan banyak perkara. Kalau Budget dah ada, terus beli tiket, kemas beg dan jalan. Tetapi apabila sudah berkeluarga dan mempunyai bayi atau kanak-kanak masih kecil, anda perlu mempertimbangkan banyak perkara. anda tak perlu risau kerana dengan perancangan yang teliti dan persiapan yang rapi, melancong bersama anak bukanlah sesukar yang difikirkan. Kami sediakan 5 Tips bercuti bersama bayi dan anak kecil.

https://www.whattoexpect.com/
https://www.whattoexpect.com/

1. Pastikan keperluan Anak Cukup

Pastikan anda menyiapkan beg terlebih awal dengan menyusun barangan di dalam beg dengan menyusun keperluan pakaian dan makanan mengikut hari. Lebih elok jika anda masukkan barangan mengikut hari ke dalam beg plastik vakum untuk mendapatkan lebih banyak ruang di dalam beg bagasi dan dilabelkan supaya tidak terlupa. 


Asingkan kain napkin bayi dan set losyen/tisu lembap untuk mencuci di dalam beg diaper yang berasingan supaya senang dicapai ketika dalam perjalanan. Jangan lupa untuk bawa beg plastik kosong tambahan untuk membungkus apa sahaja pakaian atau barangan kotor. Selalunya, peraturan cecair lebih 100ml tidak dibenarkan ke dalam kabin tidak dikenakan kepada makanan bayi, susu ibu dalam botol dan minuman formula bayi. Kami nasihatkan anda semak dengan pihak penerbangan untuk klarifikasi lanjut.

2. Bawa Stroller Bayi

Stroller ini penting sewatu keluar travel bersama anak kecil. Anda perlu dapatkan stroller yang compact, mesra travel, ringan dan tahan lasak. Benda ini akan memberi kemudahan kepada kita dan keselesaan untuk anak. Anda tidak perlu penat mendukung anak anda sepanjang masa. Tapi sekiranya anda ingin mendukung, anda boleh cuba baby body strap yang membolehkan anda mendukung bayi dalam cara balutan. 

sumber : Popmama.com
sumber : Popmama.com

3. Semasa Naik Kapal Terbang

Sebelum naik kapal terbang, biarkan anak anda penat bermain dulu. Elakkan dari beri mereka tidur sebelum naik kapal terbang. Anda juga digalakkan untuk jangan bagi anak anda terlampau kenyang sebelum boarding dan hanya bagi makanan apabila di dalam kapal terbang. Ini supaya anak anda akan habiskan masa dengan minum air botol dan layan tidur setelah kepenatan. Tiadalah masalah anak meragam semasa perjalanan! Juga, jadilah orang terakhir untuk menaiki kapal terbang bagi mengelakkan anak anda cepat merasa bosan bila duduk terlalu lama di dalam kabin.

Jika anda dalam perjalanan yang jauh, boleh meminta bassinet (akan dikenakan surcaj) untuk anak anda. Bassinet ini memudahkan anak kecil tidur dalam flight sebab kerusi kapal terbang tidak sesuai untuk saiz badan mereka. Anda harus request awal dengan syarikat penerbangan sebab tidak semua kerusi kapal terbang dapat menyediakan kemudahan bassinet. 

sumber  : @baobabystyle
sumber : @baobabystyle

4. Pilih Destinasi Mesra Bayi

Menentukan destinasi semasa travel untuk membawa anak anda terutamanya baby sangat penting dalam memastikan keselesaan anak anda sepanjang trip. Anda boleh cuba destinasi yang paling dekat dengan anda untuk melihat kesediaan anak anda dalam menghadapi pelbagai perjalan seperti naik kereta, bas, keretapi, atau kapal terbang. Sekiranya destinasi anda jauh, pastikan destinasi itu mesra bayi dab sekiranya jarak perjalanannya mengambil masa yang sangat lama, pastikan tiada transit kerana anak anda akan cepat bosan dan meragam.

Kemudahan di tempat penginapan juga harus diambil kira. Jika anda bercadang untuk menginap di hotel atau homestay, pastikan anda ketahui beberapa aspek tentang hotel anda. Dakah hotel anda menyediakan kemudahan keperluan untuk anak kecil? Jangan dilupa juga ada kos tambahan yang anda perlu sediakan seperti pasport untuk bayi anda sekiranya hendak ke luar negara. 

5. Sediakan Ubatan Untuk Kecemasan

Perkara ini antara sering yang dilepas pandang ketika melancong bersama anak kecil. Perkara yang tidak dijangka mungkin terjadi dan jika anda tidak membawa keperluan perubatan seperti kotak kecemasan, amat sukar untuk anda mengatasi kecemasan tersebut. Anak kecik kebiasaannya mudah demam apabila pergi ke negara yang berlainan musim daripada Malaysia. Bawa ubat demam, batuk dan selsema untuk anak. 

Selain itu, jangan lupa belikan insurans untuk anda sekeluarga supaya apa yang tidak diingini berlaku boleh diurus dengan baik semasa melancong. Nombor kecemasan untuk dihubungi ketika berlaku kecemasan semasa perjalanan juga perlu diketahui. Lebih baik selamat dari menyesal seperti pepatah "better safe than sorry." 

Boleh rujuk artikel kami sebelum ini tentang senarai ubat yang anda perlu sediakan : Tips bercuti : Ibu bapa wajib tahu! Sediakan Medical kit untuk Anak-anak ketika Travel.

So para ibu bapa di luar sana, Enjoy your vacation dan jangan terlalu tertekan jika perkara yang tidak diduga berlaku. Apapun yang berlaku, hadapilah dengan tabah!. Nikmati kenangan manis bersama anak-anak kecil anda.


Jika nak cari kereta sewa yang trusted di sabah dengan harga yang murah, jom hubungi kami sekarang.


Artikel diubah dan diolah dari : https://blog.tripfez.com/tip-baby-travel/


TIPS DAN PANDUAN PERCUTIAN 

Ada yang sudah pernah ke Semporna Sabah? Jika belum, mari kami kongsikan cerita-cerita travel ke semporna yang dikongsikan oleh traveller. Dengan cerita ini, mungkin anda boleh mendapat tips dan gambaran bagaimana anda hendak merancang percutian anda ke Semporna Sabah pada masa akan datang.

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.

Sektor pelancongan di Malaysia sudah mula dibuka pada 11 Jun 2020. Pembukaan semula pelancongan ini menjadi berita baik kepada para pengusaha pelancongan dan pemilik hotel dan homestay. operasi sektor Pelancongan menjadi lumpuh sepanjang tempoh PKP dan PKPB.

Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Anda pasti pernah mendengar gunung kinabalu, bukan? gunung kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara dan terletak di negeri Sabah, Malaysia. Gunung kinabalu menjadi destinasi utama para peminat Hiking sama ada dari dalam negara mahupun luar negara. Gunung kinabalu adalah menjadi kebanggaan sabahan dan mempunyai cerita lagenda...


ARTIKEL MENARIK

Ramai rakyat Malaysia yang terkesan dengan wabak Covid-19 seperti kehilangan pendapatan atau terjejas sebahagian pendapatan. Kerajaan Malaysia prihatin dengan kesusahan rakyat. Sebelum ini, terdapat cadangan agar duit caruman Akaun 1 KWSP boleh dikeluarkan bagi meringankan beban kewangan rakyat.

Akhir-akhir ini, banyak aplikasi atau platform yang menawarkan pendapatan mudah dengan hany like,share, follow, view akaun media sosial. antaranya adalah LikeShare, Isharefans, Ezjob99 dan WeMediaa.

Anda pernah melihat iklan atau post orang di media sosial, whatsapp yang mengajak anda untuk menjana pendapatan secara mudah dalam talian? Likeshare? Jika anda pernah dan ingin mencari maklumat tentang likeshare Malaysia, mungkin artikel ini akan membantu anda untuk pemahaman anda? Jika anda mempunyai rasa was-was tentang likeshare ini, kami...

Baru-baru ini, kita dapat melihat kemunculan pelbagai aplikasi atau platform yang menawarkan pendapatan mudah dengan hanya melakukan task secara dalam talian. Kemajuan teknologi dan peningkatan individu yang celik IT menyebabkan ia menjadi trending dan tular. Ia kelihatan menyasarkan golongan muda yang berumur antara 16 hingga 35 tahun atau...

Adakah anda pernah mendengar isharefans? isharefans semakin popular dan trending di media sosial. Ramai yang mengongsikan isharefans adalah platform dapat menjana pendapatan dengan kerja yang mudah dan hanya dalam talian. Dalam artikel ini, kami akan mengulas tentang iShareFans dan pada akhir artikel, kami berikan pendapat kami adakah isharefans...

Pada hari ini, negara digemparkan dengan ura-ura pengisytiharaan darurat di Malaysia. Pada hari ini, Tan sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan perjumpaan dengan YDPA. Terdahulu, Muhyiddin bersama menteri Kabinet bermesyuarat selama tiga jam di Bangunan Perdana Putra pagi tadi.


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!