Tindakan Menolak Pelarian Rohingya adalah tidak berperikemanusiaan - Dr Mahathir

29/04/2020

PETALING JAYA: Bekas Perdana Menteri Malaysia, Dr Mahathir Mohamad hari ini turut menyelar tindakan penolakan pihak berkuasa terhadap pelarian Rohingya, yang menyatakan bahawa keputusan menolak atau menghalau keluar bot yang menempatkan lebih kurang 400 orang pelarian adalah sebagai tidak berperikemanusiaan.

Dalam tulisan blog, beliau mengatakan bahawa pihak berkuasa seharusnya memberikan makanan dan minyak agar mereka boleh pergi ke negara lain atau kembali ke Myanmar.

Pada awal bulan april ini, Pihak berkuasa telah menghalang bot yang membawa pelarian Rohingya yang kelaparan daripada mendarat. Dilaporkan lebih kurang 30 orang pelarian telah mati di laut.

Gelombang Xenophobia ( Sikap tidak suka dan prejudis kepada orang dari negara lain) telah melanda para netizen dan disemarakkan lagi dengan berita palsu yang tular mengatakan ketua Pertubuhan NGO di Malaysia menuntut hak sama rata dan kewarganegaraan untuk pelarian. Anda boleh baca di sini : Rohingya Siri 2 : Tuntutan dan permintaan pelarian Rohingya di Malaysia

Pelarian Rohingya
Pelarian Rohingya

Mahathir berkata lagi, Melayu sebelum ini bersimpati dengan nasib pelarian Rohingya, yang mana mereka telah datang ke Malaysia disebabkan simpati yang ditunjukkan oleh Rakyat Malaysia.

Tetapi apabila sudah terlalu ramai pelarian yang datang dan tindakan beberapa pelarian itu yang membangkitkan kemarahan orang Melayu, yang telah mengakibatkan perasaan simpati menjadi perasaan benci.

Mahathir menambah lagi, Malaysia telah memberikan banyak bantuan kepada pelarian, dan mereka (pelarian) harus pergi ke negara lain yang mana harus membuka pintu kepada mereka juga.

Tetapi beliau menekankan bahawa pertolongan harus telah diberikan kepada bot yang membawa 400 pelarian tersebut. "Kita juga harus mengutuk perbuatan Myanmar dan Aung San Suu Kyi atas kekejaman dan menolak untuk berunding dengan mereka" katanya lagi.

Dia berkata Malaysia harus mendesak United Nations, agar mengambil tindakan terhadap Myanmar dan mendedahkan perbuatan yang dikatakannya negara paling kejam di dunia.

" jangan membenci orang Rohingya yang merupakan mangsa kekejaman ini" katanya.

Dr. Mahathir meminta agar negara Islam dan Pertubuhan Persidangan Islam harus bertindak untuk menghentikan kekejaman Myanmar.

Berita diambil daripada : Free Malaysian Today


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!
Tahukah anda? terdapat bantuan lain lagi yang ditawarkan oleh kerajaan Selain daripada Bantuan Prihatin Nasional (BPN)?. Ya betul, terdapat bantuan lain dari pihak kerajaan tapi kali ini bantuan adalah melalui agensi kerajaan lain iatu NADMA atau nama penuhnya adalah AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA.