Terkini : Penambahan lima lagi Sektor Perkhidmatan yang dibenarkan beroperasi semasa PKP 3

16/04/2020

PKP fasa 3 telah bermula pada 15 April sehingga 28 April dimana Kawalan keselamatan dan pergerakan semakin diperketatkan. Namun begitu, terdapat 5 lagi penambahan sektor perkhidmatan yang dibenarkan yang menjadikan 15 sektor perkhidmatan yang dibenarkan sepanjang tempoh PKP ini. 

Perkara itu dinyatakan dalam warta kerajaan persekutuan terbaru di bawah Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (No. 3) 2020 yang disiarkan di laman web Jabatan Peguam Negara semalam. Warta itu yang ditandatangani Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba yang mana akan berkuatkuasa 15 April sehingga 28 April 2020 (sepanjang tempoh PKP 3).

Lima Perkhidmatan tambahan adalah seperti yang berikut. 

 1. Hotel dan penginapan  
 2. Pengangkutan melalui darat, air dan udara 
 3. Mana-mana perkhidmatan, kerja atau industri yang ditentukan oleh Menteri selepas rundingan dengan pihak berkuasa yang mengawal selia perkhidmatan, kerja atau industri adalah dibenarkan untuk beroperasi di bawah perkhidmatan-perkhidmatan penting
 4. Perkhidmatan dan pengusahaan pelabuhan, limbungan dan lapangan terbang, termasuk pemunggahan, pengangkutan laiter, pengendalian kargo, dan pemaliman dan penyimpanan dan pemukalan komoditi
 5. Pengeluaran, penyulingan, penyimpanan, pembekalan dan pengagihan bahan api dan pelincir

Sebelum ini, Sebanyak 10 perkhidmatan penting yang disenaraikan adalah : 

 1. makanan, 
 2. penjagaan kesihatan dan perubatan termasuk suplemen diet; 
 3. air; 
 4. tenaga; 
 5. keselamatan dan pertahanan; 
 6. sisa pepejal dan pengurusan pembersihan awam dan pembetungan; 
 7. komunikasi dan internet; 
 8. perbankan dan kewangan; 
 9. e-dagang; 
 10. logistik yang terhad kepada ketetapan perkhidmatan-perkhidmatan penting.

Di bawah Peraturan itu, perkhidmatan penting bermaksud perkhidmatan yang ditetapkan secara spesifik dalam Jadual dan termasuk mana-mana aktiviti dan proses dalam rantaian bekalan perkhidmatan-perkhidmatan penting tersebut manakala kawasan tempatan jangkitan bermaksud mana-mana kawasan yang telah diisytiharkan sebagai kawasan tempatan jangkitan di bawah Perintah Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Pengisytiharan Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020.

Sumber gambar : Berita Harian
Sumber gambar : Berita Harian

Namun begitu, sekatan pergerakan dalam radius 10km bagi keperluan harian seperti untuk membeli makanan, perubatan dan suplemen diet masih dikekalkan.

Ingkar peraturan pencegahan dan pengawalan penyakit berjangkit boleh dikenakan hukuman denda maksimum RM1,000 atau penjara sehingga enam bulan atau kedua-duanya.

Sumber : bernama
LAGI ARTIKEL MENARIK 


TIPS DAN PANDUAN PERCUTIAN

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.

Sektor pelancongan di Malaysia sudah mula dibuka pada 11 Jun 2020. Pembukaan semula pelancongan ini menjadi berita baik kepada para pengusaha pelancongan dan pemilik hotel dan homestay. operasi sektor Pelancongan menjadi lumpuh sepanjang tempoh PKP dan PKPB.

Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Anda pasti pernah mendengar gunung kinabalu, bukan? gunung kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara dan terletak di negeri Sabah, Malaysia. Gunung kinabalu menjadi destinasi utama para peminat Hiking sama ada dari dalam negara mahupun luar negara. Gunung kinabalu adalah menjadi kebanggaan sabahan dan mempunyai cerita lagenda...


ARTIKEL LAIN


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!