Rohingya Siri 4 :Sekumpulan Rohingya yang terkandas di laut menjadi penghuni pertama Bhasan Char

03/05/2020

Selepas ditolak oleh kerajaan Malaysia, sekurang-kurangnya 500 pelarian Rohingya yang menghadapi penganiayaan di Myanmar telah menghabiskan dua bulan di laut. Kini satu kapal dengan 29 orang telah dihantar ke sebuah pulau Bangladesh yang "tidak berpenghuni" (Bhasan Char).

Ketahui Lebih Lanjut tentang Bhasan Char.

Sekurang-kurangnya 29 pelarian Muslim Rohingya dari sebuah kapal nelayan telah mendarat di sebuah pulau di selatan Bangladesh, kata para pegawai pada hari Ahad. Kapal itu, yang mungkin terapung selama dua bulan, dikesan oleh kapal angkatan laut yang kemudian membawa kapal dan pelarian tersebut ke pulau Bhasan Char.

Pelarian, termasuk 15 wanita dan enam kanak-kanak yang berusaha mendarat di bandar Cox's Bazar, kata ketua Suruhanjaya Bantuan Pelarian Bangladesh kepada agensi berita DPA Jerman.

"Mereka akan berada di bawah jagaan angkatan laut di pulau itu sehingga pihak yang berkenaan secara formal mengambil tanggungjawab," kata Mahbub Alam Talukder. Sebagai ketua strategi Pelarian Bangladesh, dia mengawasi lebih dari 1 juta pelarian Muslim Rohingya di kem di wilayah Cox's Bazar tenggara.

Kumpulan hak asasi mengatakan pelarian tersebut adalah antara 500 yang menghabiskan berbulan-bulan di laut setelah berulang kali ditolak masuk ke negarai Malaysia dan negara-negara lain di rantau ini. Malaysia telah menutup sempadannya untuk pelarian semasa wabak koronavirus, menyebabkan orang-orang Rohingya melarikan diri dari penganiayaan di Myanmar yang terperangkap di laut.

Pulau Bhasan Char pertama kali dicadangkan oleh pihak berkuasa Bangladesh sebagai tempat untuk menempatkan pelarian pada tahun 2015. Idea ini mendapat kritikan oleh PBB dan Human Rights Watch.

Pulau ini telah digambarkan sebagai "tidak berpenghuni" oleh PBB pada masa lalu. Muncul dari lautan kurang dari 20 tahun yang lalu, pulau kelodak saat ini tidak mempunyai penduduk. Bangladesh mengatakan bahawa mereka telah membina perumahan untuk 100,000 pelarian.

Kumpulan ini akan menjadi pelarian pertama yang ditempatkan di sana. Makanan, doktor dan sepasukan 10 orang polis sedang dalam perjalanan untuk menjaga pelarian tersebut.

Orang-orang Rohingya telah mengalami penganiayaan etnik dan agama di Myanmar selama beberapa dekad. Pelarian Rohingya telah datang ke Bangladesh sejak 2017, ketika tentera di Myanmar yang majoriti Buddha memulakan tindakan keras terhadap kumpulan Muslim. Mereka tidak diakui sebagai warganegara Myanmar, menjadikan mereka tanpa kewarganegaraan.

Sumber Berita : DW Freedom

Artikel berkaitan : 

Rohingya Siri 1 : Siapakah orang Rohingya ? Penerangan ringkas Sejarah dan latar belakang

Rohingya Siri 2 : Tuntutan dan permintaan pelarian Rohingya di Malaysia


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!


LAGI ARTIKEL MENARIK

Adakah anda pernah mendengar isharefans? isharefans semakin popular dan trending di media sosial. Ramai yang mengongsikan isharefans adalah platform dapat menjana pendapatan dengan kerja yang mudah dan hanya dalam talian. Dalam artikel ini, kami akan mengulas tentang iShareFans dan pada akhir artikel, kami berikan pendapat kami adakah isharefans...

Pada hari ini, negara digemparkan dengan ura-ura pengisytiharaan darurat di Malaysia. Pada hari ini, Tan sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan perjumpaan dengan YDPA. Terdahulu, Muhyiddin bersama menteri Kabinet bermesyuarat selama tiga jam di Bangunan Perdana Putra pagi tadi.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah berkata dalam sidang media 20 oktober 2020, bahawa Pekerja sektor awam dan swasta diarah untuk bekerja dari rumah bermula khamis ini (22 Oktober 2020). Keputusan ini disebabkan peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja di pejabat.

Malaysia telah dilanda wabak Covid-19 gelombang kedua dan kelihatannya lebih teruk daripada sebelumnya. Lantaran itu, bagi membantu meringankan beban rakyat Malaysia khususnya golongan B40, kerajaan telah melancarkan rangsangan ekonomi Bantuan Prihatin Nasional siri 2.0 atau BPN 2.0. Perkara ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan...

Wabak Covid-19 telah memberikan kesan yang buruk kepada perniagaan di seluruh dunia. Peniaga khususnya para peniaga kecil mempunyai kesukaran untuk mengekalkan perniagaan mereka. Insentif kerajaan Malaysia seperti Geran Khas Prihatin tidak dapat menampung semua peniaga kecil. Oleh yang demikian, para peniaga kecil terpaksa mencari alternatif lain.

Dunia pada masa kini masih lagi berdepan dengan masalah Wabak Covid-19. Vaksin virus ini masih lagi belum dihasilkan menyebabkan hampir semua negara masih menunjukkan peningkatan kes. Malaysia tidak terkecuali dan menunjukkan peningkatan kes yang sangat ketara malah merekodkan kes harian tertinggi berbanding sebelum ini. Pada 3 Oktober 2020,...


TIPS DAN PANDUAN TRAVEL

Ada yang sudah pernah ke Semporna Sabah? Jika belum, mari kami kongsikan cerita-cerita travel ke semporna yang dikongsikan oleh traveller. Dengan cerita ini, mungkin anda boleh mendapat tips dan gambaran bagaimana anda hendak merancang percutian anda ke Semporna Sabah pada masa akan datang.

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.

Sektor pelancongan di Malaysia sudah mula dibuka pada 11 Jun 2020. Pembukaan semula pelancongan ini menjadi berita baik kepada para pengusaha pelancongan dan pemilik hotel dan homestay. operasi sektor Pelancongan menjadi lumpuh sepanjang tempoh PKP dan PKPB.

Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Anda pasti pernah mendengar gunung kinabalu, bukan? gunung kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara dan terletak di negeri Sabah, Malaysia. Gunung kinabalu menjadi destinasi utama para peminat Hiking sama ada dari dalam negara mahupun luar negara. Gunung kinabalu adalah menjadi kebanggaan sabahan dan mempunyai cerita lagenda...