Rohingya Siri 3 : Pulau Bhasan Char sudah disediakan, tapi mengapa pelarian Rohingya belum berpindah

27/04/2020
sumber gambar : Reuters
sumber gambar : Reuters

Isu Pelarian Rohingya menjadi bualan semula rakyat Malaysia khususnya di Media Sosial. Ketika negara sedang berusaha mengekang wabak COVID-19, media tempatan melaporkan pada 4 April yang lalu terdapat lebih 200 pelarian Rohingya mendarat dengan menaiki bot di kawasan peranginan berdekatan Pantai Teluk Nibong di Langkawi.

Pada 16 April lalu usaha bersepadu antara TUDM, TLDM dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia telah berjaya menghalang kemasukan bot dipenuhi oleh pelarian Rohingya yang berhajat memasuki perairan negara. Atas prinsip kemanusiaan, pihak berkuasa telah memberikan bantuan makanan sebelum mengiringi bot tersebut keluar menuju perairan antarabangsa. (Awani).Tindakan Pihak berkuasa ini mendapat reaksi yang pelbagai daripada pelbagai lapisan masyarakat. 

Kebangkitan isu ini juga berkaitan dengan isu di Pasar Borong Selayang dan tuntutan secara terbuka oleh "pemimpin" Rohingya kepada kerajaan. Kedua-dua isu ini telah mewujudkan sentimen negatif terhadap pelarian Rohingya kerana meraka dikatakan pengotor, tidak menjaga kebersihan dan menjadi pembawa wabak COVID-19.

Presiden Pertubuhan Hak Asasi Manusia Etnik Rohingya Myanmar Malaysia (MEHROM) Zafar Ahmad Abdul Ghani dikatakan telah menuntut secara terbuka hak kewarganegaraan untuk pelarian Rohingya seperti yang dilaporkan di media sosial. Isu ini telah menjadi bualan rakyat Malaysia khususnya di media sosial walaupun negara masih lagi diancam oleh wabak COVID-19 dan umat Islam baharu saja menyambut kedatangan Ramadan iaitu bulan puasa. boleh lihat di sini : Rohingya Siri 2 : Tuntutan dan permintaan pelarian Rohingya di Malaysia

Isu pelarian Rohingya menjadi isu antarabangsa khususnya di negara-negara ASEAN. Seperti yang kita sedia maklum, etnik rohingya menjadi pelarian dan etnik tanpa negara apabila negara Myanmar tidak mengiktiraf mereka sebagai warganegara. boleh rujuk sini : Rohingya Siri 1 : Siapakah orang Rohingya ? Penerangan ringkas Sejarah dan latar belakang

Hampir satu juta pelarian Bangladesh ditempatkan di Bangladesh iatu tempat yang dinamakan Cox's Bazar. Lebih 740,000 etnik Rohingya melarikan diri ke sempadan Myanmar berikutan tindakan kejam tentera pada 2017 dan ditempatkan semula di kem pelarian Cox's Bazar, di mana kira-kira 200,000 pelarian sedia ada ditempatkan di situ.

Apabila Musim tengkujuh  tiba, dan angin kencang dan banjir akan melanda kem ini. Selama berbulan-bulan, para pelarian sibuk menjaga pondok mereka, tetapi kem itu tetap berisiko tinggi. Lebih daripada 215,000 pelarian di wilayah Cox's Bazar berisiko tanah runtuh dan banjir, menurut PBB, dengan hanya sekitar 21,000 yang telah dipindahkan dari lokasi berisiko tinggi dan 22,000 masih berisiko tanah runtuh.

Pulau Bhasan Char : Penempatan baru Rohingya

Kerajaan Bangladesh telah berusaha untuk membantu para pelarian ini dengan menyediakan tempat baru. Cox's bazar ini semakin padat dan sering dilanda banjir. 

Dengan rancangan kerajaan Bangladesh, 103.200 orang Rohingya dari lebih dari satu juta yang kini berlindung di kem-kem sempit Cox's Bazar akan dipindahkan ke Bhashan Char di bawah projek dengan anggaran kos lebih dari Tk 2,312 juta. Projek yang dijadualkan selesai tahun ini yang sedang dilaksanakan oleh Angkatan Laut Bangladesh.

Bhashan Char, juga dikenal sebagai Thengar Char, terletak 21 batu nautika dari Noakhali, 11 batu nautika dari Jahajir Char, 4.2 batu nautika dari Sandwip, 28 batu nautika dari Patenga, dan 13.2 batu nautika dari Hatia.

Satu-satunya kaedah perjalanan untuk penduduk Bhasan Char, yang terletak 30km dari daratan, adalah kapal laut atau bot yang memerlukan waktu tiga hingga tiga setengah jam untuk perjalanan dari Hatia.

Tidak ada yang pernah tinggal di pulau ini sebelumnya. Itu kebanyakannya digunakan untuk penggembalaan lembu sehingga pembinaan tempat perlindungan untuk Rohingya dimulakan.


Pemerintah Bangladesh hampir berada di tahap akhir untuk memindahkan 100,000 orang Rohingya yang secara paksa dihalau dari tanah mereka dalam tindakan keras tentera Myanmar. Hampir 80% pembinaan rumah dan tempat perlindungan ribut telah selesai, dan pulau ini akan memiliki tambak perlindungan banjir, rumah selamat, dan bangunan pentadbiran.

Proses untuk memindahkan lebih daripada 100,000 pelarian Rohingya ke pulau Bhasan Char dari kem di Cox's Bazar akan bermula pada pertengahan April. kerajaan Bangladesh telah menyatakan bahawa penempatan 23,000 keluarga Rohingya ke Bhasan Char akan disiapkan pada 15 April 2020. Namun sehingga kini, pemindahan Rohingya ke Bhasan Char belum dimulakan. (sumber :Dhakatribune) 

Keengganan orang-orang Rohingya untuk berpindah ke pulau tersebut menunda rancangan penempatan semula. Banyak orang Rohingya tidak bersetuju dengan rancangan penempatan semula. Mereka mengatakan mereka ingin terus tinggal di kem pelarian Cox's Bazar, bukan di Bhasan Char di Noakhali.

Jaminan kehidupan yang agak selesa di pulau terpencil, oleh kerajaan Bangladesh, tidak cukup untuk meyakinkan mereka. Sebilangan besar pelarian Rohingya tidak rela berpindah ke sana kerana mereka takut mati akibat kelaparan, banjir, dan kekurangan bantuan kemanusiaan.

Salah satu kebimbangan utama yang dibangkitkan oleh Rohingya juga terhadap Bhasan Char adalah mereka takut pulau itu akan dihanyutkan oleh gelombang pasang surut.

Hamid Hussain, seorang lelaki Rohingya berusia enam puluhan, yang tinggal di kem tersebut selama hampir lima tahun, berkata: "Sekiranya pemerintah Bangladesh ingin meningkatkan kualiti hidup kita, maka mereka harus melakukannya di Cox's Bazar di mana semua penduduk Rohingya sudah ada hidup.

"Tempat baru adalah perangkap kematian. Seseorang memberitahu saya bahawa pulau mungkin akan berada di bawah air pada bila-bila masa. Terdapat juga peluang tipis untuk perkhidmatan kemanusiaan organisasi bukan kerajaan (NGO) di pulau terpencil itu. "

Mengungkapkan keprihatinannya, Hamid menambahkan: "Tidak akan ada NGO di Bhasan Char, yang berarti tidak akan ada dukungan atau aktiviti kemanusiaan, dan tidak ada pemantauan."

Pada masa ini, banyak NGO antarabangsa dan tempatan bekerja di kem Rohingya di Cox's Bazar, menyediakan makanan, tempat tinggal, penjagaan kesihatan, dan bantuan lain yang sangat diperlukan kepada para pelarian.

Anak Hamid Jamil Hussain mengatakan bapanya adalah seorang petani di Myanmar, tetapi  kini mereka menganggur.

Ketika membahas kehidupannya di kem, Jamil berkata: "Sudah lebih dari setahun sejak kami berlindung di Bangladesh. Dalam tempoh ini, ayah saya telah mendirikan sebuah kedai di mana dia dapat memperoleh Tk200 hingga Tk300 sehari.

"Hidup ini sukar, tetapi kita sedar inilah yang terbaik yang dapat kita lakukan sekarang. Jadi, kami tidak mahu meninggalkan kem ini. Sebenarnya, kita tidak akan pergi ke mana-mana kecuali negara kita sendiri. " (sumber :Dhakatribune)

Isu pelarian Rohingya adalah isu kemanusiaan yang mana setiap negara harus memikul tanggungjawab untuk menyelesaikannya. United Nation harus memainkan peranan penting untuk menekan setiap negara mengambil bahagian dan tanggungjawab masing-masing.

Penutup

Isu pelarian Rohingya adalah isu kemanusiaan yang mana setiap negara harus memikul tanggungjawab untuk menyelesaikannya. United Nation harus memainkan peranan penting untuk menekan setiap negara mengambil bahagian dan tanggungjawab masing-masing.


Walaupun Malaysia bukan salah satu penandatangan konvensyen 1951, tetapi Malaysia atas dasar kemanusiaan telah menerima hampir 100,00 ribu pelarian rohingya masuk ke negara beberapa tahun yang lalu. 

Namun begitu, rakyat malaysia semakin gelisah, ditambah dengan isu wabak covid-19, kebimbangan rakyat semakin memuncak. Kebimbangan ini berubah kepada xenophobia (sikap tidak suka dan prejudis kepada orang dari negara lain) apabila heboh dan viral tuntutan satu pertubuhan rohingya di Malaysia iatu MEHROM.

Kerajaan Bangladesh dilihat sudah berusaha untuk memberikan kemudahan penempatan di Bhasan Char yang mana dijangka akan siap pada bulan April 2020, tetapi pemindahan itu masih tergendala disebabkan keengganan etnik Rohingya di Cox's Bazar untuk pindah secara sukarela. Kerajaan Bangladesh terpaksa akur kerana salah satu syarat pemindahan adalah etnik rohingya harus dengan sukarela untuk pindah dan bukannya dipaksakan untuk pindah.

Sesuatu bangsa atau individu pasti berimpian untuk kembali ke tanah air, dan kita percaya, etnik Rohingya juga turut merasakan begitu, seperti yang kita lihat dalam kenyataan orang rohingya. Penyelesaian total terletak pada penerimaan dan pengiktirafan Myanmar agar mereka boleh kembali ke tempat asal. Namun begitu, kita tidak pasti bila kerajaan Myanmar akan bersetuju dan mengiktiraf mereka sebagai warganegara.

Pilihan untuk ke Bhasan Char dilihat sebagai satu penyelesaian yang sementara tetapi pilihan yang terbaik jika dibandingkan keadaan di Cox's Bazar yang semakin sempit dan pembangunan yang tidak dirancang dan dipantau.

Adakah etnik rohingya semakin tamak di Cox's Bazar dan tidak mahu melihat pilihan yang lain?  Apakah Benar etnik rohingya adalah Malas dan tidak tahu diuntung seperti yang didakwa dalam Media sosial?  Apakah kebimbangan dan ketakutan mereka terhadap Bhasan Char berasas? 


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!


IKUTI KAMI DI LAMAN FACEBOOK UNTUK INFO TERKINI


ARTIKEL LAIN

Kini, Platform iShareFans telah ditutup dan menyebabkan ramai ahli kerugian sehingga ribuan ringgit. Sebelum ini kami sudah telah memberikan amaran bahawa operasi isharefans ini meragukan dan adalah scam. Kami adalah yang terawal memberikan review tentang platform ini iatu pada awal bulan oktober.

Ramai rakyat Malaysia yang terkesan dengan wabak Covid-19 seperti kehilangan pendapatan atau terjejas sebahagian pendapatan. Kerajaan Malaysia prihatin dengan kesusahan rakyat. Sebelum ini, terdapat cadangan agar duit caruman Akaun 1 KWSP boleh dikeluarkan bagi meringankan beban kewangan rakyat.

Anda pernah melihat iklan atau post orang di media sosial, whatsapp yang mengajak anda untuk menjana pendapatan secara mudah dalam talian? Likeshare? Jika anda pernah dan ingin mencari maklumat tentang likeshare Malaysia, mungkin artikel ini akan membantu anda untuk pemahaman anda? Jika anda mempunyai rasa was-was tentang likeshare ini, kami...

Akhir-akhir ini, banyak aplikasi atau platform yang menawarkan pendapatan mudah dengan hany like,share, follow, view akaun media sosial. antaranya adalah LikeShare, Isharefans, Ezjob99 dan WeMediaa.

Trustpilot