Rohingya Siri 1 : Siapakah orang Rohingya ? Penerangan ringkas Sejarah dan latar belakang

25/04/2020
sumber gambar : Aljazeera
sumber gambar : Aljazeera

Siapakah orang Rohingya ?


ORANG ROHINGYA adalah kumpulan etnik dari Myanmar, yang pernah disebut Burma. Sebilangan besar tinggal di Negeri Rakhine di pantai barat Myanmar. 

Myanmar adalah negara majoriti Buddha, tetapi orang-orang Rohingya terutama beragama Islam, walaupun sebilangan kecil beragama Hindu. Etnik minoriti dianggap "minoriti paling dianiaya di dunia" oleh PBB.

Kisah penganiayaan itu berakar pada era penjajahan Burma di Britain, dan penolakan Myanmar moden untuk mengakui kewujudan orang-orang rohingya yang telah wujud selama ribuan tahun.

Ketibaan di BURMA

Peneroka Muslim datang ke Negara Arakan, sebuah kerajaan pesisir yang merdeka yang kini adalah Myanmar, bermula pada tahun 1430-an, dan populasi Muslim kecil tinggal di Negara Arakan ketika ditakluki oleh Kerajaan Burma pada tahun 1784. Burma seterusnya ditakluk oleh Britain pada 1824, dan sehingga 1948 Britain memerintah Burma sebagai sebahagian daripada India Britain. 

Pada masa itu, umat Islam lain dari Bengal memasuki Burma sebagai pekerja migran, melipatgandakan jumlah penduduk Muslim di negara itu selama 40 tahun. Tetapi walaupun umat Islam telah tinggal di Burma selama berabad-abad, dan walaupun Britain menjanjikan Rohingya sebagai sebuah negara autonomi sebagai pertukaran untuk pertolongan mereka dalam Perang Dunia II, negara itu tidak pernah berlaku, dan orang-orang Burma membenci apa yang mereka lihat sebagai serangan pekerja yang tidak diundang.

Myanmar memperoleh kemerdekaannya dari Britain pada tahun 1948. Kerajaan juga tidak menyediakan negara Islam. Juga tidak mengakui Rohingya - nama yang diambil oleh sekelompok keturunan kedua-dua Muslim Negara Arakan dan kemudiannya berhijrah ke Burma. Sebaliknya Myanmar berusaha mengusir orang-orang Rohingya, dan mengecualikan mereka dari perlembagaannya. Pada tahun 1982, Myanmar meluluskan undang-undang kewarganegaraan yang menolak kewarganegaraan orang Rohingya juga.

Tiada HAK

Sebagai orang bukan warganegara, orang Rohingya tidak mempunyai hak asas di Myanmar dan dianggap orang tanpa kewarganegaraan. Walaupun Myanmar mengiktiraf 135 kumpulan etnik yang berbeza, Rohingya bukanlah salah satu dari mereka. Myanmar enggan mengiktiraf istilah itu (istilah Etnik minoriti) sebagai istilah yang merujuk kepada minoriti Muslim di wilayah itu.


Ketika Myanmar menjadi negara tentera pada tahun 1962, Rohingya menjadi mangsa penganiayaan yang didalangi oleh negara Myanmar. Semasa "Operasi King Dragon," pasukan tentera Burma menyasarkan orang-orang Rohingya, dan dituduh melakukan pelanggaran hak asasi manusia termasuk pemerkosaan, pemusnahan rumah dan kampung, dan penangkapan besar-besaran. Orang-orang Rohingya mula melarikan diri ke Bangladesh berdekatan dalam jumlah besar. Satu lagi kempen yang disasarkan, "Operasi Negara Bersih dan Cantik," mendorong 200,000 orang keluar dari negara ini.

Hari ini, Rohingya dianggap pendatang tanpa izin oleh Myanmar, dan tidak diakui di bawah undang-undang. Orang-orang Rohingya tidak dapat mengakses perkhidmatan sosial atau pendidikan, dan pergerakan mereka di luar Negara Rakhine terbatas. Myanmar juga telah mengenakan peraturan yang ketat mengenai kawalan kelahiran dan perkahwinan, hanya mengizinkan Rohingya di beberapa kota di Negara Bagian Rakhine untuk memiliki dua anak dan menghadkan perkahwinan beberapa orang Rohingya.

Kem Pelarian Rohingya di Bangladesh sumber gambar : Wikipedia
Kem Pelarian Rohingya di Bangladesh sumber gambar : Wikipedia

Bertahan atau Lari?

Sebilangan orang Rohingya telah cuba untuk membuat penentangan  keras. Pada tahun 2017, sekumpulan militan Rohingya menyerang tentera Myanmar, yang mana akhirnya mencetuskan gelombang penganiayaan anti-Rohingya yang lain. Orang Rohingya mula melarikan diri dari keganasan pada musim panas 2017 secara besar-besaran, iatu ke Bangladesh yang berdekatan.


Sebelum krisis 2017, dianggarkan 1 juta orang Rohingya tinggal di Burma. Sehingga Ogos 2018, lebih 723,000 pelarian Rohingya telah melarikan diri ke Bangladesh. Ramai yang menetap di penempatan pelarian Kutupalong, yang kini merupakan penempatan yang terbesar di dunia. Kem besar telah menghulurkan bantuan kemanusiaan dan sangat terdedah kepada hujan monsun. UNHCR, agensi pelarian PBB, menganggarkan bahawa 200,000 pelarian Rohingya berisiko pada musim tengkujuh, yang boleh menyebabkan tanah runtuh dan banjir di kem tersebut.

Amnesty International mengatakan Myanmar menangkap orang-orang Rohingya yang ditinggalkan di Myanmar dalam "rejim apartheid yang tidak berperikemanusiaan," dan PBB telah menuduh Myanmar melakukan pembersihan etnik.

sumber diolah daripada : National Geographic 

Pastikan anda terus mengikuti artikel seterusnya agar anda dapat memahami dan mengetahui cerita di sebalik kisah Pelarian Rohingya, Bangsa tanpa negara.

Pembacaan Seterusnya 

Rohingya Siri 2 : Tuntutan dan permintaan pelarian Rohingya di Malaysia

Rohingya Siri 3 : Pulau Bhasan Char sudah disediakan, tapi mengapa pelarian Rohingya belum berpindah


Kem Pelarian Rohingya di Bangladesh sumber gambar : Bbc.com
Kem Pelarian Rohingya di Bangladesh sumber gambar : Bbc.com

IKUTI KAMI LAMAN FACEBOOK UNTUK INFO TERKINI


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!


ARTIKEL LAIN

Kini, Platform iShareFans telah ditutup dan menyebabkan ramai ahli kerugian sehingga ribuan ringgit. Sebelum ini kami sudah telah memberikan amaran bahawa operasi isharefans ini meragukan dan adalah scam. Kami adalah yang terawal memberikan review tentang platform ini iatu pada awal bulan oktober.

Ramai rakyat Malaysia yang terkesan dengan wabak Covid-19 seperti kehilangan pendapatan atau terjejas sebahagian pendapatan. Kerajaan Malaysia prihatin dengan kesusahan rakyat. Sebelum ini, terdapat cadangan agar duit caruman Akaun 1 KWSP boleh dikeluarkan bagi meringankan beban kewangan rakyat.

Trustpilot