PKP : Panduan Permohonan untuk syarikat meneruskan operasi Sepanjang PKP Di MITI melalui sistem CMS 2.0

24/04/2020

Seperti yang kita sedia maklum, terdapat beberapa syarikat tambahan yang telah dibenarkan untuk beroperasi sepanjang PKP 3, Setakat ini, PKP telah dilanjutkan dua minggu lagi iatu sehingga 12 Mei 2020. 

Senarai operasi tambahan yang telah dibenarkan untuk beroperasi sepanjang PKP boleh merujuk di sini : Terkini : Senarai  Sektor perkhidmatan Tambahan yang dibenarkan untuk beroperasi PKP fasa 3

Syarikat yang ingin memohon untuk beroperasi boleh membuat permohonan secara dalam online di sistem CMS 2.0 di pautan berikut : PERMOHONAN MITI.

Pada awal permohonan dibuka, terdapat kepincangan dengan sistem CMS 2.0 kerana ia tidak dapat menampung jumlah trafik yang banyak. Namun dengan usaha penambahbaikan yang dibuat oleh agensi MITI, ia dapat diselesaikan. Miti aktif memberikan kemaskini terbaru di laman media sosial mereka di laman facebooK MITI dan laman Twitter MITI.

Bagi syarikat yang masih mempunyai kemusykilan berkaitan permohonan untuk beroperasi, anda boleh ikuti video Panduan Permohonan untuk beroperasi di sistem CMS 2.0 berikut. Pastikan anda mengikut video ini sehingga habis.

Terdapat juga isu di mana beberapa permohonan syarikat telah ditolak. Pihak MITI telah memaklumkan bahawa rayuan permohonan dibenarkan dengan mengikut langkah-langkah berikut :

Bagaimana jika terdapat kesilapan semasa pengisian borang permohonan berkenaan? Pihak MITI juga memberi peluang kepada anda untuk mengemaskini permohonan anda dengan mengikut langkah-langkah berikut:

Seperti yang kita sedia maklum, tempoh Perintah Kawalan Pergerakan di Malaysia telah dilanjutkan sehingga 12 Mei 2020. (Terkini : PKP dilanjutkan lagi dua minggu sehingga 12 Mei 2020, terdapat sedikit kelonggaran). Ada syarikat yang mungkin mempunyai persoalan adakah permit mereka untuk beroperasi untuk PKP fasa 4. Jawapannya ya, boleh digunakan dan tak perlu memohon semula untuk PKP 4.

Diharapkan agar setiap syarikat yang telah dibenarkan untuk beroperasi akan mematuhi setiap SOP yang telah ditetapkan agar penyebaran virus Covid-19 ini dapat dikurangkan. Utamakan kebajikan pekerja dan kesihatan.


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!

IKUTI KAMI DI LAMAN FACEBOOK UNTUK INFO TERKINI DAN TERBAIK


ARTIKEL LAIN

Bantuan Sara Hidup BSH 2020 fasa 3 telah mula diagihkan bermula 24 Julai 2020. Tahniah kepada semua penerima yang layak. Adakah anda tidak berjaya mendapat bantuan BSH berkenaan? jangan risau kerana Permohonan Rayuan BSH 2020 telah pun dibuka.

Geran Khas Prihatin (GKP) untuk PKS adalah bantuan one-off sebanyak RM3000 untuk para peniaga kecil sederhana dan mikro. Bantuan ini diberikan oleh kerajaan bagi membolehkan para peniaga ini dapat survive dan sekurang-kurangnya dapat membantu mereka. Majoriti peniaga kecil kehilangan pendapatan semasa dalam tempoh PKP dan PKPB kerana tidak...

Aktiviti rumah ibadat seperti gereja dan kuil turut dibenarkan semasa PKP Pemulihan. Berikut merupakan SOP aktiviti dan protokol bagi rumah ibadat yang perlu diikuti.

Pada 10 Jun 2020, Pihak Kerajaan melalui Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah mengeluarkan senarai aktiviti yang masih tidak dibenarkan atau dilarang sepanjang tempoh PKP Pemulihan atau singkatan PKPP. PKP Pemulihan akan berlangsung bermula 10 jun 2020 sehingga 31 Ogos 2020.