PKP : Panduan Permohonan untuk syarikat meneruskan operasi Sepanjang PKP Di MITI melalui sistem CMS 2.0

24/04/2020

Seperti yang kita sedia maklum, terdapat beberapa syarikat tambahan yang telah dibenarkan untuk beroperasi sepanjang PKP 3, Setakat ini, PKP telah dilanjutkan dua minggu lagi iatu sehingga 12 Mei 2020. 

Senarai operasi tambahan yang telah dibenarkan untuk beroperasi sepanjang PKP boleh merujuk di sini : Terkini : Senarai  Sektor perkhidmatan Tambahan yang dibenarkan untuk beroperasi PKP fasa 3

Syarikat yang ingin memohon untuk beroperasi boleh membuat permohonan secara dalam online di sistem CMS 2.0 di pautan berikut : PERMOHONAN MITI.

Pada awal permohonan dibuka, terdapat kepincangan dengan sistem CMS 2.0 kerana ia tidak dapat menampung jumlah trafik yang banyak. Namun dengan usaha penambahbaikan yang dibuat oleh agensi MITI, ia dapat diselesaikan. Miti aktif memberikan kemaskini terbaru di laman media sosial mereka di laman facebooK MITI dan laman Twitter MITI.

Bagi syarikat yang masih mempunyai kemusykilan berkaitan permohonan untuk beroperasi, anda boleh ikuti video Panduan Permohonan untuk beroperasi di sistem CMS 2.0 berikut. Pastikan anda mengikut video ini sehingga habis.

Terdapat juga isu di mana beberapa permohonan syarikat telah ditolak. Pihak MITI telah memaklumkan bahawa rayuan permohonan dibenarkan dengan mengikut langkah-langkah berikut :

Bagaimana jika terdapat kesilapan semasa pengisian borang permohonan berkenaan? Pihak MITI juga memberi peluang kepada anda untuk mengemaskini permohonan anda dengan mengikut langkah-langkah berikut:

Seperti yang kita sedia maklum, tempoh Perintah Kawalan Pergerakan di Malaysia telah dilanjutkan sehingga 12 Mei 2020. (Terkini : PKP dilanjutkan lagi dua minggu sehingga 12 Mei 2020, terdapat sedikit kelonggaran). Ada syarikat yang mungkin mempunyai persoalan adakah permit mereka untuk beroperasi untuk PKP fasa 4. Jawapannya ya, boleh digunakan dan tak perlu memohon semula untuk PKP 4.

Diharapkan agar setiap syarikat yang telah dibenarkan untuk beroperasi akan mematuhi setiap SOP yang telah ditetapkan agar penyebaran virus Covid-19 ini dapat dikurangkan. Utamakan kebajikan pekerja dan kesihatan.


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!

IKUTI KAMI DI LAMAN FACEBOOK UNTUK INFO TERKINI DAN TERBAIK


ARTIKEL LAIN

Adakah anda pernah mendengar isharefans? isharefans semakin popular dan trending di media sosial. Ramai yang mengongsikan isharefans adalah platform dapat menjana pendapatan dengan kerja yang mudah dan hanya dalam talian. Dalam artikel ini, kami akan mengulas tentang iShareFans dan pada akhir artikel, kami berikan pendapat kami adakah isharefans...

Pada hari ini, negara digemparkan dengan ura-ura pengisytiharaan darurat di Malaysia. Pada hari ini, Tan sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan perjumpaan dengan YDPA. Terdahulu, Muhyiddin bersama menteri Kabinet bermesyuarat selama tiga jam di Bangunan Perdana Putra pagi tadi.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah berkata dalam sidang media 20 oktober 2020, bahawa Pekerja sektor awam dan swasta diarah untuk bekerja dari rumah bermula khamis ini (22 Oktober 2020). Keputusan ini disebabkan peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja di pejabat.

Malaysia telah dilanda wabak Covid-19 gelombang kedua dan kelihatannya lebih teruk daripada sebelumnya. Lantaran itu, bagi membantu meringankan beban rakyat Malaysia khususnya golongan B40, kerajaan telah melancarkan rangsangan ekonomi Bantuan Prihatin Nasional siri 2.0 atau BPN 2.0. Perkara ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan...

Wabak Covid-19 telah memberikan kesan yang buruk kepada perniagaan di seluruh dunia. Peniaga khususnya para peniaga kecil mempunyai kesukaran untuk mengekalkan perniagaan mereka. Insentif kerajaan Malaysia seperti Geran Khas Prihatin tidak dapat menampung semua peniaga kecil. Oleh yang demikian, para peniaga kecil terpaksa mencari alternatif lain.

Dunia pada masa kini masih lagi berdepan dengan masalah Wabak Covid-19. Vaksin virus ini masih lagi belum dihasilkan menyebabkan hampir semua negara masih menunjukkan peningkatan kes. Malaysia tidak terkecuali dan menunjukkan peningkatan kes yang sangat ketara malah merekodkan kes harian tertinggi berbanding sebelum ini. Pada 3 Oktober 2020,...