PKP : Orang Ramai tidak dibenarkan balik kampung semasa bulan puasa

23/04/2020

Semasa Sidang media MKN pada 23 April 2020, Menteri Kanan (Keselamatan)  Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan mungkin ada segelintir rakyat yang salah faham apabila kelmarin beliau mengumumkan orang yang dari terperangkap di kampung dibenarkan untuk kembali semula ke bandar dengan membuat permohonan ke Balai Polis berdekatan bermula 25 April ini. 

Artikel berkaitan : PKP : Pulang ke ibu kota atau Bandar semula dibenarkan ? Perlu Daftar Aplikasi Gerak Malaysia

Beliau menjelaskan bahawa orang ramai yang berada di bandar tidak dibenarkan untuk pulang atau keluar dari bandar untuk balik ke kampung. Malah pergerakan seumpama ini tidak dibenarkan semenjak  awal PKP telah dilaksanakan. Mungkin ramai yang ingin atau rindu untuk menyambut bulan puasa bersama keluarga di kampung tetapi memang tidak dibenarkan langsung.

Walaupun permohonan untuk pegerakan dari kampung ke Bandar akan dibuka pada 25 April ini, namun ia tidak bermakna mereka boleh terus bergerak pulang ke bandar kerana setiap permohonan akan diteliti dan bergantung kepada keputusan perbincangan PDRM, KKM dan MKN seawal 1 Mei 2020.

Tambahan pula, SOP pada tempoh PKP ini hanya membenarkan seorang pemandu bagi satu kenderaan, oleh itu, kajian lebih lanjut harus dibuat sama ada agensi terlibat akan membenarkan ataupun tidak.Artikel Berkaitan

Kini, Platform iShareFans telah ditutup dan menyebabkan ramai ahli kerugian sehingga ribuan ringgit. Sebelum ini kami sudah telah memberikan amaran bahawa operasi isharefans ini meragukan dan adalah scam. Kami adalah yang terawal memberikan review tentang platform ini iatu pada awal bulan oktober.

Trustpilot