PKP : Orang Ramai tidak dibenarkan balik kampung semasa bulan puasa

23/04/2020

Semasa Sidang media MKN pada 23 April 2020, Menteri Kanan (Keselamatan)  Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan mungkin ada segelintir rakyat yang salah faham apabila kelmarin beliau mengumumkan orang yang dari terperangkap di kampung dibenarkan untuk kembali semula ke bandar dengan membuat permohonan ke Balai Polis berdekatan bermula 25 April ini. 

Artikel berkaitan : PKP : Pulang ke ibu kota atau Bandar semula dibenarkan ? Perlu Daftar Aplikasi Gerak Malaysia

Beliau menjelaskan bahawa orang ramai yang berada di bandar tidak dibenarkan untuk pulang atau keluar dari bandar untuk balik ke kampung. Malah pergerakan seumpama ini tidak dibenarkan semenjak  awal PKP telah dilaksanakan. Mungkin ramai yang ingin atau rindu untuk menyambut bulan puasa bersama keluarga di kampung tetapi memang tidak dibenarkan langsung.

Walaupun permohonan untuk pegerakan dari kampung ke Bandar akan dibuka pada 25 April ini, namun ia tidak bermakna mereka boleh terus bergerak pulang ke bandar kerana setiap permohonan akan diteliti dan bergantung kepada keputusan perbincangan PDRM, KKM dan MKN seawal 1 Mei 2020.

Tambahan pula, SOP pada tempoh PKP ini hanya membenarkan seorang pemandu bagi satu kenderaan, oleh itu, kajian lebih lanjut harus dibuat sama ada agensi terlibat akan membenarkan ataupun tidak.Artikel Berkaitan

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah berkata dalam sidang media 20 oktober 2020, bahawa Pekerja sektor awam dan swasta diarah untuk bekerja dari rumah bermula khamis ini (22 Oktober 2020). Keputusan ini disebabkan peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja di pejabat.

Malaysia telah dilanda wabak Covid-19 gelombang kedua dan kelihatannya lebih teruk daripada sebelumnya. Lantaran itu, bagi membantu meringankan beban rakyat Malaysia khususnya golongan B40, kerajaan telah melancarkan rangsangan ekonomi Bantuan Prihatin Nasional siri 2.0 atau BPN 2.0. Perkara ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan...

Wabak Covid-19 telah memberikan kesan yang buruk kepada perniagaan di seluruh dunia. Peniaga khususnya para peniaga kecil mempunyai kesukaran untuk mengekalkan perniagaan mereka. Insentif kerajaan Malaysia seperti Geran Khas Prihatin tidak dapat menampung semua peniaga kecil. Oleh yang demikian, para peniaga kecil terpaksa mencari alternatif lain.