Travel dari rumah: Nak tengok Kubur 5000 Tahun  Piramid Mesir hanya dari rumah? jelas seperti berada di sana

15/04/2020

Anda bosan ketika masa PKP ni? bagi kaki travel, pasti hatinya sentiasa merindui untuk travel ke luar negara. Jom kami ubati sedikit sakit travel anda. Pada Kali ini kami akan membawa anda untuk melawat kubur Kuno di Mesir.

Kubur yang dimaksudkan adalah Makam Ratu Meresankh III yang berusia 5,000 tahun: bayaran biasa £50 Mesir (sekitar RM 14.00) dan bukan satu kumpulan pelancongan yang bersesak-sesak untuk ruang. Namun jangan bimbang, Kemasukan secara dalam maya ini adalah percuma.

Lawatan secara dalam talian ini adalah salah satu daripada empat perjalanan maya dari laman web bersejarah Mesir yang dipromosikan semasa penutupan tempat ini disebabkan wabak Covid-19. Ditambah dengan pemodelan 3D oleh Universiti Harvard, ini adalah perjalanan yang sebenar, menawarkan rasa nyata dari salah satu makam terbaik pada zaman kuno dengan maklumat dan pembinaan semula komputer dengan satu klik. Nak lebih real? anda boleh tutup kipas atau penyaman udara anda di rumah agar dapat merasakan bahang seperti berada di padang pasir.

Makam tersebut digali pada tahun 1927 oleh George Andrew Reisner dari Harvard. Hieroglif yang tertulis ditafsirkan sebagi sebagai Meresankh III, puteri dinasti keempat Pangeran Kawab dan Hetepheres II, cucu dari Cheops pembangun Piramid Besar. 

Di kedua-dua sisi pintu masuk, lekuk-lekuk halus yang dihiasi dengan pigmen bersahaja berusia 5.000 tahun memperlihatkan persiapan kubur. Kelihatan beberapa tugu pemburu burung akuatik dan sekumpulan pelayan membawa bakul persembahan. Tugu ini bertujuan untuk mempertahankan jiwa Meresankh di akhirat, Ini adalah gambaran kehidupan lima ribu tahun yang lalu.

Memakai jubah putih, ratu digambarkan di dinding yang bertentangan  sebagai patung, berpelukan dengan ibunya, di ruang depan di sebelah barat pintu masuk. Orang Mesir kuno menafsirkan matahari terbenam di barat sebagai pintu masuk orang mati - dan di bawah panel tukang roti membentuk roti segitiga, tangga kayu menuju ke dalam kubur.

Jom Mulakan pengembaraan ke Mesir ! Mulakan pengembaraan ke Mesir hanya dari Rumah : Klik sini 

Nak Pergi ke tempat lain di Mesir lagi ? Ada 3 tempat lagi, Jom tengok di sini

Jangan travel sorang-sorang, jemput kawan-kawan yang lain juga tengok. Kongsikan dengan mereka ya. Moga terubat sakit rindu travel.

Jika nak cari kereta sewa dan pakej percutian yang trusted di sabah dengan harga yang murah, anda berada di tempat yang betul.

Follow dan like page facebook @bestborneocarrental untuk perkongsian tips dan panduan bercuti terkini atau hubungi kami di :

Whatsapp : 01110570862

email : bestborneocarrental@gmail.com  atau Chat di website kami.


TIPS DAN PANDUAN PERCUTIAN

Selepas pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia, dimana percutian terpaksa ditangguhkan, kini mulai pulih. Sempadan negara mulai dibuka dan pelancongan mulai rancak semula. Walaupun pandemik ini telah berakhir, namun langkah-langkah pencegahan penyebaran virus ini tidak patut diendahkan.

Anda pasti sangat rindu untuk pergi bercuti dan travel bersama keluarga tersayang? Jom bercuti di Sabah, SOP PKPB yang bermula 7 disember hingga 20 Disember telah dilonggarkan dimana rentas negeri di Malaysia telah dilonggarkan. Ini bermaksud anda boleh bercuti ke seluruh negeri di Malaysia kecuali kawasan yang masih dalam status PKPD.

Ada yang sudah pernah ke Semporna Sabah? Jika belum, mari kami kongsikan cerita-cerita travel ke semporna yang dikongsikan oleh traveller. Dengan cerita ini, mungkin anda boleh mendapat tips dan gambaran bagaimana anda hendak merancang percutian anda ke Semporna Sabah pada masa akan datang.

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.

Sektor pelancongan di Malaysia sudah mula dibuka pada 11 Jun 2020. Pembukaan semula pelancongan ini menjadi berita baik kepada para pengusaha pelancongan dan pemilik hotel dan homestay. operasi sektor Pelancongan menjadi lumpuh sepanjang tempoh PKP dan PKPB.


ARTIKEL MENARIK


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!

Trustpilot