Travel dari rumah: Nak tengok Kubur 5000 Tahun  Piramid Mesir hanya dari rumah? jelas seperti berada di sana

15/04/2020

Anda bosan ketika masa PKP ni? bagi kaki travel, pasti hatinya sentiasa merindui untuk travel ke luar negara. Jom kami ubati sedikit sakit travel anda. Pada Kali ini kami akan membawa anda untuk melawat kubur Kuno di Mesir.

Kubur yang dimaksudkan adalah Makam Ratu Meresankh III yang berusia 5,000 tahun: bayaran biasa £50 Mesir (sekitar RM 14.00) dan bukan satu kumpulan pelancongan yang bersesak-sesak untuk ruang. Namun jangan bimbang, Kemasukan secara dalam maya ini adalah percuma.

Lawatan secara dalam talian ini adalah salah satu daripada empat perjalanan maya dari laman web bersejarah Mesir yang dipromosikan semasa penutupan tempat ini disebabkan wabak Covid-19. Ditambah dengan pemodelan 3D oleh Universiti Harvard, ini adalah perjalanan yang sebenar, menawarkan rasa nyata dari salah satu makam terbaik pada zaman kuno dengan maklumat dan pembinaan semula komputer dengan satu klik. Nak lebih real? anda boleh tutup kipas atau penyaman udara anda di rumah agar dapat merasakan bahang seperti berada di padang pasir.

Makam tersebut digali pada tahun 1927 oleh George Andrew Reisner dari Harvard. Hieroglif yang tertulis ditafsirkan sebagi sebagai Meresankh III, puteri dinasti keempat Pangeran Kawab dan Hetepheres II, cucu dari Cheops pembangun Piramid Besar. 

Di kedua-dua sisi pintu masuk, lekuk-lekuk halus yang dihiasi dengan pigmen bersahaja berusia 5.000 tahun memperlihatkan persiapan kubur. Kelihatan beberapa tugu pemburu burung akuatik dan sekumpulan pelayan membawa bakul persembahan. Tugu ini bertujuan untuk mempertahankan jiwa Meresankh di akhirat, Ini adalah gambaran kehidupan lima ribu tahun yang lalu.

Memakai jubah putih, ratu digambarkan di dinding yang bertentangan  sebagai patung, berpelukan dengan ibunya, di ruang depan di sebelah barat pintu masuk. Orang Mesir kuno menafsirkan matahari terbenam di barat sebagai pintu masuk orang mati - dan di bawah panel tukang roti membentuk roti segitiga, tangga kayu menuju ke dalam kubur.

Jom Mulakan pengembaraan ke Mesir ! Mulakan pengembaraan ke Mesir hanya dari Rumah : Klik sini 

Nak Pergi ke tempat lain di Mesir lagi ? Ada 3 tempat lagi, Jom tengok di sini

Jangan travel sorang-sorang, jemput kawan-kawan yang lain juga tengok. Kongsikan dengan mereka ya. Moga terubat sakit rindu travel.

Jika nak cari kereta sewa dan pakej percutian yang trusted di sabah dengan harga yang murah, anda berada di tempat yang betul.

Follow dan like page facebook @bestborneocarrental untuk perkongsian tips dan panduan bercuti terkini atau hubungi kami di :

Whatsapp : 01110570862

email : bestborneocarrental@gmail.com  atau Chat di website kami.


TIPS DAN PANDUAN PERCUTIAN

Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Anda pasti pernah mendengar gunung kinabalu, bukan? gunung kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara dan terletak di negeri Sabah, Malaysia. Gunung kinabalu menjadi destinasi utama para peminat Hiking sama ada dari dalam negara mahupun luar negara. Gunung kinabalu adalah menjadi kebanggaan sabahan dan mempunyai cerita lagenda...

Gunung Kinabalu sememangnya merupakan tarikan utama negeri Sabah, dan terkenal di seluruh dunia. Anda pernah naik gunung kinabalu tak? jika belum, anda harus senaraikan gunung kinabalu dalam bucket list anda. pada perkongsian pada kali ini, kami ceritakan kisah seorang budak umur 3 tahun berjaya ke puncak gunung kinabalu. Jom ikuti kisahnya.


ARTIKEL MENARIK


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!