PKP fasa 4 : Kini Dua orang dibenarkan keluar bersama untuk beli makanan, keperluan dan ubat- 

29/04/2020
sumber gambar : sinar harian
sumber gambar : sinar harian

Ketua keluarga yang keluar dari rumah untuk membuat pembelian makanan, ubat dan barang harian kini boleh ditemani oleh seorang ahli keluarga dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, PKP fasa 4 yang bermula pada hari ini (rabu : 29 April 2020)

Terdapat sedikit kelonggaran peraturan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan PKP fasa 4 yang berlangsung bermula 29 April sehingga 12 Mei 2020.

Perkara ini dinyatakan dalam kemaskini Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988, yang ditandatangani oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba.

Selain itu, turut dinyatakan adalah mana-mana individu yang melakukan perjalanan untuk mendapatkan perkhidmatan perubatan atau kesihatan juga boleh ditemani seorang lagi.

Sebelum ini, individu tidak dibenarkan membawa orang lain ketika membeli barang keperluan.

Peraturan itu juga menyatakan bahawa mereka yang ingin membeli barang keperluan atau mendapatkan rawatan perubatan hanya boleh melakukannya dalam jarak 10 kilometer dari kediaman mereka.

Sumber berita : The Star

Akhirnya Negeri Sabah Laksana boleh keluar berdua

sejurus selepas kerajaan persekutuan mengumumkan kebenaran keluar berdua untuk membuat pembelian barang keperluan, kerajaan sabah tidak membenarkan pergerakan dua orang dalam satu kenderaan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) seperti diumumkan Kerajaan, semalam.


Keputusan itu dibuat Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang menyatakan Kerajaan Persekutuan sepatutnya diperincikan dan dibincangkan terlebih dahulu dalam Pusat Arahan Covid-19 sebelum dilaksanakan di Sabah.

Namun pada hari ini, Kerajaan Negeri Sabah mengeluarkan kenyataan media bahawa Negeri Sabah turut akan membenarkan pegerakan dua orang dalam kenderaan yang sama, dengan syarat kedua-dua orang tersebut tinggal dalam satu rumah.MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!Kini, Platform iShareFans telah ditutup dan menyebabkan ramai ahli kerugian sehingga ribuan ringgit. Sebelum ini kami sudah telah memberikan amaran bahawa operasi isharefans ini meragukan dan adalah scam. Kami adalah yang terawal memberikan review tentang platform ini iatu pada awal bulan oktober.

Ramai rakyat Malaysia yang terkesan dengan wabak Covid-19 seperti kehilangan pendapatan atau terjejas sebahagian pendapatan. Kerajaan Malaysia prihatin dengan kesusahan rakyat. Sebelum ini, terdapat cadangan agar duit caruman Akaun 1 KWSP boleh dikeluarkan bagi meringankan beban kewangan rakyat.

Akhir-akhir ini, banyak aplikasi atau platform yang menawarkan pendapatan mudah dengan hany like,share, follow, view akaun media sosial. antaranya adalah LikeShare, Isharefans, Ezjob99 dan WeMediaa.

Anda pernah melihat iklan atau post orang di media sosial, whatsapp yang mengajak anda untuk menjana pendapatan secara mudah dalam talian? Likeshare? Jika anda pernah dan ingin mencari maklumat tentang likeshare Malaysia, mungkin artikel ini akan membantu anda untuk pemahaman anda? Jika anda mempunyai rasa was-was tentang likeshare ini, kami...

Baru-baru ini, kita dapat melihat kemunculan pelbagai aplikasi atau platform yang menawarkan pendapatan mudah dengan hanya melakukan task secara dalam talian. Kemajuan teknologi dan peningkatan individu yang celik IT menyebabkan ia menjadi trending dan tular. Ia kelihatan menyasarkan golongan muda yang berumur antara 16 hingga 35 tahun atau...

Adakah anda pernah mendengar isharefans? isharefans semakin popular dan trending di media sosial. Ramai yang mengongsikan isharefans adalah platform dapat menjana pendapatan dengan kerja yang mudah dan hanya dalam talian. Dalam artikel ini, kami akan mengulas tentang iShareFans dan pada akhir artikel, kami berikan pendapat kami adakah isharefans...

Pada hari ini, negara digemparkan dengan ura-ura pengisytiharaan darurat di Malaysia. Pada hari ini, Tan sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan perjumpaan dengan YDPA. Terdahulu, Muhyiddin bersama menteri Kabinet bermesyuarat selama tiga jam di Bangunan Perdana Putra pagi tadi.

Trustpilot