PKP fasa 4 : Kini Dua orang dibenarkan keluar bersama untuk beli makanan, keperluan dan ubat- 

29/04/2020

sumber gambar : sinar harian
sumber gambar : sinar harian

Ketua keluarga yang keluar dari rumah untuk membuat pembelian makanan, ubat dan barang harian kini boleh ditemani oleh seorang ahli keluarga dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, PKP fasa 4 yang bermula pada hari ini (rabu : 29 April 2020)

Terdapat sedikit kelonggaran peraturan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan PKP fasa 4 yang berlangsung bermula 29 April sehingga 12 Mei 2020.

Perkara ini dinyatakan dalam kemaskini Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988, yang ditandatangani oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba.

Selain itu, turut dinyatakan adalah mana-mana individu yang melakukan perjalanan untuk mendapatkan perkhidmatan perubatan atau kesihatan juga boleh ditemani seorang lagi.

Sebelum ini, individu tidak dibenarkan membawa orang lain ketika membeli barang keperluan.

Peraturan itu juga menyatakan bahawa mereka yang ingin membeli barang keperluan atau mendapatkan rawatan perubatan hanya boleh melakukannya dalam jarak 10 kilometer dari kediaman mereka.

Sumber berita : The Star

Akhirnya Negeri Sabah Laksana boleh keluar berdua

sejurus selepas kerajaan persekutuan mengumumkan kebenaran keluar berdua untuk membuat pembelian barang keperluan, kerajaan sabah tidak membenarkan pergerakan dua orang dalam satu kenderaan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) seperti diumumkan Kerajaan, semalam.


Keputusan itu dibuat Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang menyatakan Kerajaan Persekutuan sepatutnya diperincikan dan dibincangkan terlebih dahulu dalam Pusat Arahan Covid-19 sebelum dilaksanakan di Sabah.

Namun pada hari ini, Kerajaan Negeri Sabah mengeluarkan kenyataan media bahawa Negeri Sabah turut akan membenarkan pegerakan dua orang dalam kenderaan yang sama, dengan syarat kedua-dua orang tersebut tinggal dalam satu rumah.MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah berkata dalam sidang media 20 oktober 2020, bahawa Pekerja sektor awam dan swasta diarah untuk bekerja dari rumah bermula khamis ini (22 Oktober 2020). Keputusan ini disebabkan peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja di pejabat.

Malaysia telah dilanda wabak Covid-19 gelombang kedua dan kelihatannya lebih teruk daripada sebelumnya. Lantaran itu, bagi membantu meringankan beban rakyat Malaysia khususnya golongan B40, kerajaan telah melancarkan rangsangan ekonomi Bantuan Prihatin Nasional siri 2.0 atau BPN 2.0. Perkara ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan...

Wabak Covid-19 telah memberikan kesan yang buruk kepada perniagaan di seluruh dunia. Peniaga khususnya para peniaga kecil mempunyai kesukaran untuk mengekalkan perniagaan mereka. Insentif kerajaan Malaysia seperti Geran Khas Prihatin tidak dapat menampung semua peniaga kecil. Oleh yang demikian, para peniaga kecil terpaksa mencari alternatif lain.

Dunia pada masa kini masih lagi berdepan dengan masalah Wabak Covid-19. Vaksin virus ini masih lagi belum dihasilkan menyebabkan hampir semua negara masih menunjukkan peningkatan kes. Malaysia tidak terkecuali dan menunjukkan peningkatan kes yang sangat ketara malah merekodkan kes harian tertinggi berbanding sebelum ini. Pada 3 Oktober 2020,...

Bantuan Sara Hidup BSH 2020 fasa 3 telah mula diagihkan bermula 24 Julai 2020. Tahniah kepada semua penerima yang layak. Adakah anda tidak berjaya mendapat bantuan BSH berkenaan? jangan risau kerana Permohonan Rayuan BSH 2020 telah pun dibuka.