PKP fasa 4 : Kini Dua orang dibenarkan keluar bersama untuk beli makanan, keperluan dan ubat- 

29/04/2020

sumber gambar : sinar harian
sumber gambar : sinar harian

Ketua keluarga yang keluar dari rumah untuk membuat pembelian makanan, ubat dan barang harian kini boleh ditemani oleh seorang ahli keluarga dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, PKP fasa 4 yang bermula pada hari ini (rabu : 29 April 2020)

Terdapat sedikit kelonggaran peraturan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan PKP fasa 4 yang berlangsung bermula 29 April sehingga 12 Mei 2020.

Perkara ini dinyatakan dalam kemaskini Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988, yang ditandatangani oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba.

Selain itu, turut dinyatakan adalah mana-mana individu yang melakukan perjalanan untuk mendapatkan perkhidmatan perubatan atau kesihatan juga boleh ditemani seorang lagi.

Sebelum ini, individu tidak dibenarkan membawa orang lain ketika membeli barang keperluan.

Peraturan itu juga menyatakan bahawa mereka yang ingin membeli barang keperluan atau mendapatkan rawatan perubatan hanya boleh melakukannya dalam jarak 10 kilometer dari kediaman mereka.

Sumber berita : The Star

Akhirnya Negeri Sabah Laksana boleh keluar berdua

sejurus selepas kerajaan persekutuan mengumumkan kebenaran keluar berdua untuk membuat pembelian barang keperluan, kerajaan sabah tidak membenarkan pergerakan dua orang dalam satu kenderaan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) seperti diumumkan Kerajaan, semalam.


Keputusan itu dibuat Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang menyatakan Kerajaan Persekutuan sepatutnya diperincikan dan dibincangkan terlebih dahulu dalam Pusat Arahan Covid-19 sebelum dilaksanakan di Sabah.

Namun pada hari ini, Kerajaan Negeri Sabah mengeluarkan kenyataan media bahawa Negeri Sabah turut akan membenarkan pegerakan dua orang dalam kenderaan yang sama, dengan syarat kedua-dua orang tersebut tinggal dalam satu rumah.MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!Tahukah anda? terdapat bantuan lain lagi yang ditawarkan oleh kerajaan Selain daripada Bantuan Prihatin Nasional (BPN)?. Ya betul, terdapat bantuan lain dari pihak kerajaan tapi kali ini bantuan adalah melalui agensi kerajaan lain iatu NADMA atau nama penuhnya adalah AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA.

Pada awal Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ramai orang menghadapi masalah kewangan disebabkan mereka tidak dapat keluar untuk bekerja. Kerajaan telah memberikan kelegaan sementara dengan memberikan bantuan kewangan dalam Pakej Rangsangan ekonomi Prihatin. Kerajaan telah memberikan BANTUAN PRIHATIN NASIONAL (BPN).