PKP akan dilanjutkan lagi? Ini antara faktor penentu yang ditetapkan oleh KKM

17/04/2020

Perintah Kawalan Berkurung (PKP) di Malaysia sudah hampir mencecah tempoh Sebulan yang mana telah bermula pada 18 Mac 2020. PKP fasa 3 akan berakhir pada 28 April 2020. 

Adakah PKP ini akan dilanjutkan lagi? Terdapat beberapa indikator atau penunjuk yang telah ditetapkan oleh KKM bagi penentuan keputusan sama ada PKP akan dilanjutkan atau tidak.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah memberitahu sidang media bahawa sebelum melihat kepada keputusan penamatan PKP, Kementerian harus mempunyai strategi keluar terlebih dahulu.

Indikator utama bagi keputusan perlanjutan adalah 

  1. Pengurangan Kes yang yang dirawat. 
  2. Penggunaan kaedah Pengawasan yang telah dilaksanakan sejak Januari bagi mengesan kes secara harian
  3. Pengurangan kes-kes baru secara harian
  4. Jangkitan atau Kluster mengikut kepadatan penduduk sesuatu kawasan
  5. Keupayaan Makmal Kesihatan mengesan kes dengan cepat dan tepat
  6. Keupayaan hospital 

Pada 17 April 2020, kita dapat melihat kes baru di Malaysia adalah yang terendah iatu hanya 69 kes baru. Kita mengharapkan perkembangan positif wabak covid-19 dan rakyat disarankan agar terus memberikan kerjasama sepenuhnya agar kita sama-sama menang dengan musuh yang tidak dapat dilihat ini.

ARTIKEL MENARIK YANG LAIN

Bantuan Sara Hidup BSH 2020 fasa 3 telah mula diagihkan bermula 24 Julai 2020. Tahniah kepada semua penerima yang layak. Adakah anda tidak berjaya mendapat bantuan BSH berkenaan? jangan risau kerana Permohonan Rayuan BSH 2020 telah pun dibuka.

Geran Khas Prihatin (GKP) untuk PKS adalah bantuan one-off sebanyak RM3000 untuk para peniaga kecil sederhana dan mikro. Bantuan ini diberikan oleh kerajaan bagi membolehkan para peniaga ini dapat survive dan sekurang-kurangnya dapat membantu mereka. Majoriti peniaga kecil kehilangan pendapatan semasa dalam tempoh PKP dan PKPB kerana tidak...

Aktiviti rumah ibadat seperti gereja dan kuil turut dibenarkan semasa PKP Pemulihan. Berikut merupakan SOP aktiviti dan protokol bagi rumah ibadat yang perlu diikuti.

Pada 10 Jun 2020, Pihak Kerajaan melalui Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah mengeluarkan senarai aktiviti yang masih tidak dibenarkan atau dilarang sepanjang tempoh PKP Pemulihan atau singkatan PKPP. PKP Pemulihan akan berlangsung bermula 10 jun 2020 sehingga 31 Ogos 2020.

Pada hari ini, 10 Jun 2020, Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah mengeluarkan Standard Operation Procedure (SOP) semasa dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) mengikut sektor. Terdapat 10 SOP mengikut sektor yang sediakan oleh MKN.


 PANDUAN DAN TIPS BERCUTI

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.

Sektor pelancongan di Malaysia sudah mula dibuka pada 11 Jun 2020. Pembukaan semula pelancongan ini menjadi berita baik kepada para pengusaha pelancongan dan pemilik hotel dan homestay. operasi sektor Pelancongan menjadi lumpuh sepanjang tempoh PKP dan PKPB.

Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Anda pasti pernah mendengar gunung kinabalu, bukan? gunung kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara dan terletak di negeri Sabah, Malaysia. Gunung kinabalu menjadi destinasi utama para peminat Hiking sama ada dari dalam negara mahupun luar negara. Gunung kinabalu adalah menjadi kebanggaan sabahan dan mempunyai cerita lagenda...

Gunung Kinabalu sememangnya merupakan tarikan utama negeri Sabah, dan terkenal di seluruh dunia. Anda pernah naik gunung kinabalu tak? jika belum, anda harus senaraikan gunung kinabalu dalam bucket list anda. pada perkongsian pada kali ini, kami ceritakan kisah seorang budak umur 3 tahun berjaya ke puncak gunung kinabalu. Jom ikuti kisahnya.

Masih Mencari ? hanya taip di ruangan search, anda mungkin terkejut dengan penemuan anda