PKP akan dilanjutkan lagi? Ini antara faktor penentu yang ditetapkan oleh KKM

17/04/2020

Perintah Kawalan Berkurung (PKP) di Malaysia sudah hampir mencecah tempoh Sebulan yang mana telah bermula pada 18 Mac 2020. PKP fasa 3 akan berakhir pada 28 April 2020. 

Adakah PKP ini akan dilanjutkan lagi? Terdapat beberapa indikator atau penunjuk yang telah ditetapkan oleh KKM bagi penentuan keputusan sama ada PKP akan dilanjutkan atau tidak.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah memberitahu sidang media bahawa sebelum melihat kepada keputusan penamatan PKP, Kementerian harus mempunyai strategi keluar terlebih dahulu.

Indikator utama bagi keputusan perlanjutan adalah 

  1. Pengurangan Kes yang yang dirawat. 
  2. Penggunaan kaedah Pengawasan yang telah dilaksanakan sejak Januari bagi mengesan kes secara harian
  3. Pengurangan kes-kes baru secara harian
  4. Jangkitan atau Kluster mengikut kepadatan penduduk sesuatu kawasan
  5. Keupayaan Makmal Kesihatan mengesan kes dengan cepat dan tepat
  6. Keupayaan hospital 

Pada 17 April 2020, kita dapat melihat kes baru di Malaysia adalah yang terendah iatu hanya 69 kes baru. Kita mengharapkan perkembangan positif wabak covid-19 dan rakyat disarankan agar terus memberikan kerjasama sepenuhnya agar kita sama-sama menang dengan musuh yang tidak dapat dilihat ini.

ARTIKEL MENARIK YANG LAIN

Tahukah anda? terdapat bantuan lain lagi yang ditawarkan oleh kerajaan Selain daripada Bantuan Prihatin Nasional (BPN)?. Ya betul, terdapat bantuan lain dari pihak kerajaan tapi kali ini bantuan adalah melalui agensi kerajaan lain iatu NADMA atau nama penuhnya adalah AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA.

Pada awal Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ramai orang menghadapi masalah kewangan disebabkan mereka tidak dapat keluar untuk bekerja. Kerajaan telah memberikan kelegaan sementara dengan memberikan bantuan kewangan dalam Pakej Rangsangan ekonomi Prihatin. Kerajaan telah memberikan BANTUAN PRIHATIN NASIONAL (BPN).


 PANDUAN DAN TIPS BERCUTI

Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Anda pasti pernah mendengar gunung kinabalu, bukan? gunung kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara dan terletak di negeri Sabah, Malaysia. Gunung kinabalu menjadi destinasi utama para peminat Hiking sama ada dari dalam negara mahupun luar negara. Gunung kinabalu adalah menjadi kebanggaan sabahan dan mempunyai cerita lagenda...

Gunung Kinabalu sememangnya merupakan tarikan utama negeri Sabah, dan terkenal di seluruh dunia. Anda pernah naik gunung kinabalu tak? jika belum, anda harus senaraikan gunung kinabalu dalam bucket list anda. pada perkongsian pada kali ini, kami ceritakan kisah seorang budak umur 3 tahun berjaya ke puncak gunung kinabalu. Jom ikuti kisahnya.

Seperti yang kita sedia maklum, gunung kinabalu yang teletak di negeri Sabah, Malaysia sangat popular dan menjadi tumpuan para pendaki yang ingin menawan puncak gunung kinabalu dan merasai pengalaman yang tidak akan didapati di tempat lain. Cuaca di puncak Gunung Kinabalu boleh menjadi sangat sejut dan boleh mencecah di bawah paras beku.

Masih Mencari ? hanya taip di ruangan search, anda mungkin terkejut dengan penemuan anda