Pelaksanaan PKP Tahap 5 di Sabah, Anda Mesti Tahu ini.

07/05/2020

Pada 7 Mei 2020, Jam 10.00 pagi, Ketua Menteri Sabah, YB Datuk Seri Mohd Shafie Apdal telah mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Tahap 5 di Sabah.

Pelaksanaan PKP tahap 5 tersebut adalah berdasarkan kepada Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan, No.5 2020.

Antara isi kandungan kenyataan Media berkenaan adalah :

  1. Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan, No.5 2020 yang mula berkuatkuasa bermula 4 Mei 2020  sehingga 12 Mei 2020 di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).
  2. Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Tahap 5 di Sabah akan dilakukan secara berperingkat bermula 7 Mei 2020 tertakluk kepada Standard Operation Procedure (SOP) Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
  3. Sektor-sektor yang dibenarkan beroperasi sebagai permulaan adalah Sektor Pertanian dan Industri Makanan (serta rangkaiannya), Sektor Perkilangan dan Pembuatan (serta rangkaiannya), dan operasi Logistik seperti Pengangkutan Darat, Jeti dan Pelabuhan.
  4. Kerajaan negeri juga memutuskan kilang-kilang dan ladang-ladang sawit di Daerah Lahad Datu, Kunak dan Kinabatangan dibenarkan beroperasi semula tertakluk kepada pengesahan bebas COVID-19 daripada Jabatan Kesihatan Negeri Sabah.
  5. Kerajaan menegaskan bahawa keselamatan dan kebajikan rakyat Sabah menjadi keutamaan Negeri Sabah.

Diharapkan pembukaan ekonomi di Sabah secara berperingkat dapat membantu membangunkan semula ekonomi negeri yang mana terjejas sepanjang wabak COVID-19 ini. 

Adalah dinasihatkan agar setiap rakyat Sabah mematuhi setiap peraturan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa dan sentiasa mengamalkan penjarakkan sosial apabila berada di luar dan sentiasa menjaga kebersihan diri. Sentiasa berada di rumah dan elakkan keluar rumah jika tiada urusan yang  penting.

Kenyataan Media Khas Ketua Menteri Sabah 7 Mei 2020
Kenyataan Media Khas Ketua Menteri Sabah 7 Mei 2020

MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!

JOM SUPPORT DAN FOLLOW KAMI. KAMI SEDIAKAN INFO-INFO TERBAIK UNTUK ANDA, TIADA BAYARAN BOSSKU.


Latest posts in our blog

Read what's new this week
 

Ramai rakyat Malaysia yang terkesan dengan wabak Covid-19 seperti kehilangan pendapatan atau terjejas sebahagian pendapatan. Kerajaan Malaysia prihatin dengan kesusahan rakyat. Sebelum ini, terdapat cadangan agar duit caruman Akaun 1 KWSP boleh dikeluarkan bagi meringankan beban kewangan rakyat.

Akhir-akhir ini, banyak aplikasi atau platform yang menawarkan pendapatan mudah dengan hany like,share, follow, view akaun media sosial. antaranya adalah LikeShare, Isharefans, Ezjob99 dan WeMediaa.

Anda pernah melihat iklan atau post orang di media sosial, whatsapp yang mengajak anda untuk menjana pendapatan secara mudah dalam talian? Likeshare? Jika anda pernah dan ingin mencari maklumat tentang likeshare Malaysia, mungkin artikel ini akan membantu anda untuk pemahaman anda? Jika anda mempunyai rasa was-was tentang likeshare ini, kami...

Baru-baru ini, kita dapat melihat kemunculan pelbagai aplikasi atau platform yang menawarkan pendapatan mudah dengan hanya melakukan task secara dalam talian. Kemajuan teknologi dan peningkatan individu yang celik IT menyebabkan ia menjadi trending dan tular. Ia kelihatan menyasarkan golongan muda yang berumur antara 16 hingga 35 tahun atau...

Adakah anda pernah mendengar isharefans? isharefans semakin popular dan trending di media sosial. Ramai yang mengongsikan isharefans adalah platform dapat menjana pendapatan dengan kerja yang mudah dan hanya dalam talian. Dalam artikel ini, kami akan mengulas tentang iShareFans dan pada akhir artikel, kami berikan pendapat kami adakah isharefans...

Pada hari ini, negara digemparkan dengan ura-ura pengisytiharaan darurat di Malaysia. Pada hari ini, Tan sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan perjumpaan dengan YDPA. Terdahulu, Muhyiddin bersama menteri Kabinet bermesyuarat selama tiga jam di Bangunan Perdana Putra pagi tadi.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah berkata dalam sidang media 20 oktober 2020, bahawa Pekerja sektor awam dan swasta diarah untuk bekerja dari rumah bermula khamis ini (22 Oktober 2020). Keputusan ini disebabkan peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja di pejabat.

Malaysia telah dilanda wabak Covid-19 gelombang kedua dan kelihatannya lebih teruk daripada sebelumnya. Lantaran itu, bagi membantu meringankan beban rakyat Malaysia khususnya golongan B40, kerajaan telah melancarkan rangsangan ekonomi Bantuan Prihatin Nasional siri 2.0 atau BPN 2.0. Perkara ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan...