Pelaksanaan PKP Tahap 5 di Sabah, Anda Mesti Tahu ini.

07/05/2020

Pada 7 Mei 2020, Jam 10.00 pagi, Ketua Menteri Sabah, YB Datuk Seri Mohd Shafie Apdal telah mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Tahap 5 di Sabah.

Pelaksanaan PKP tahap 5 tersebut adalah berdasarkan kepada Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan, No.5 2020.

Antara isi kandungan kenyataan Media berkenaan adalah :

  1. Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan, No.5 2020 yang mula berkuatkuasa bermula 4 Mei 2020  sehingga 12 Mei 2020 di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).
  2. Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Tahap 5 di Sabah akan dilakukan secara berperingkat bermula 7 Mei 2020 tertakluk kepada Standard Operation Procedure (SOP) Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
  3. Sektor-sektor yang dibenarkan beroperasi sebagai permulaan adalah Sektor Pertanian dan Industri Makanan (serta rangkaiannya), Sektor Perkilangan dan Pembuatan (serta rangkaiannya), dan operasi Logistik seperti Pengangkutan Darat, Jeti dan Pelabuhan.
  4. Kerajaan negeri juga memutuskan kilang-kilang dan ladang-ladang sawit di Daerah Lahad Datu, Kunak dan Kinabatangan dibenarkan beroperasi semula tertakluk kepada pengesahan bebas COVID-19 daripada Jabatan Kesihatan Negeri Sabah.
  5. Kerajaan menegaskan bahawa keselamatan dan kebajikan rakyat Sabah menjadi keutamaan Negeri Sabah.

Diharapkan pembukaan ekonomi di Sabah secara berperingkat dapat membantu membangunkan semula ekonomi negeri yang mana terjejas sepanjang wabak COVID-19 ini. 

Adalah dinasihatkan agar setiap rakyat Sabah mematuhi setiap peraturan yang ditetapkan oleh pihak berkuasa dan sentiasa mengamalkan penjarakkan sosial apabila berada di luar dan sentiasa menjaga kebersihan diri. Sentiasa berada di rumah dan elakkan keluar rumah jika tiada urusan yang  penting.

Kenyataan Media Khas Ketua Menteri Sabah 7 Mei 2020
Kenyataan Media Khas Ketua Menteri Sabah 7 Mei 2020

MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!

JOM SUPPORT DAN FOLLOW KAMI. KAMI SEDIAKAN INFO-INFO TERBAIK UNTUK ANDA, TIADA BAYARAN BOSSKU.


Latest posts in our blog

Read what's new this week
 

Kini, Platform iShareFans telah ditutup dan menyebabkan ramai ahli kerugian sehingga ribuan ringgit. Sebelum ini kami sudah telah memberikan amaran bahawa operasi isharefans ini meragukan dan adalah scam. Kami adalah yang terawal memberikan review tentang platform ini iatu pada awal bulan oktober.

Ramai rakyat Malaysia yang terkesan dengan wabak Covid-19 seperti kehilangan pendapatan atau terjejas sebahagian pendapatan. Kerajaan Malaysia prihatin dengan kesusahan rakyat. Sebelum ini, terdapat cadangan agar duit caruman Akaun 1 KWSP boleh dikeluarkan bagi meringankan beban kewangan rakyat.

Trustpilot