Panduan Penjadualan Semula Tiket Penerbangan Airasia, MAS dan Malindo secara Percuma untuk Pelajar Universiti

05/10/2020

Ramai ibu bapa dan pelajar merungut apabila Kementerian Pengajian Tinggi telah mengumumkan pembatalan kemasukan Pelajar secara fizikal ke Universiti. Ini kerana pengumuman itu adalah pada saat-saat akhir. Persiapan  kemasukan semula ke universiti telah dilakukan seperti pembelian tiket kapal terbang, pembayaran sewa rumah dan barang keperluan.

Pelbagai inisiatif telah dilakukan bagi membantu meringankan beban pelajar yang terkesan daripada penangguhan ini. Antaranya adalah usahasama yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan di Malaysia. 

Pelajar universiti yang membeli tiket penerbangan dengan Malaysia Airlines dan AirAsia untuk pendaftaran universiti yang ditangguhkan sekarang boleh memohon untuk menjadualkan semula penerbangan secara percuma, berdasarkan pengumuman yang dikongsi oleh Kementerian Pendidikan Tinggi dan Jabatan Pengajian Tingginya.

Malaysia Airlines Berhad

Dalam pengumuman yang disiarkan semalam oleh kementerian di laman Facebook rasminya, para pelajar universiti diberitahu bahawa mereka dapat menjadualkan semula penerbangan mereka dengan Malaysia Airlines sehingga satu tahun dari tarikh pembelian tiket, dengan bayaran tambahan yang dikeluarkan untuk penjadualan semula tersebut.

Pelajar yang ingin menjadualkan semula penerbangan mereka dengan Malaysia Airlines diberitahu untuk melayari laman webnya di pautan ini: https://www.malaysiaairlines.com/hq/en/student-waiver.html 

Di laman web Malaysia Airlines, pelajar diminta untuk mengisi borang permintaan pengabaian pelajar, dengan setiap pelajar harus mengisi borang tersebut secara berasingan dengan perincian dan memuat naik dokumen sokongan, seperti tiket penerbangan, salinan kad pelajar mereka, dan surat dari institusi pengajian tinggi mereka.

Di laman web Malaysia Airlines, pelajar diminta untuk mengisi borang permintaan pengabaian pelajar, dengan setiap pelajar harus mengisi borang tersebut secara berasingan dengan perincian dan memuat naik dokumen sokongan, seperti tiket penerbangan, salinan kad pelajar mereka, dan surat dari institusi pengajian tinggi mereka.

AirAsia

Jabatan Pengajian Tinggi juga menyiarkan pagi ini di laman Facebooknya pengumuman mengenai kerjasama dengan AirAsia untuk membantu institusi pengajian tinggi dengan penangguhan pendaftaran pelajar tatap muka.

Menurut pengumuman itu, AirAsia akan menyediakan penjadualan semula penerbangan tanpa had sebelum 31 Disember untuk laluan yang sama tanpa pembayaran tambahan, bergantung pada ketersediaan tempat duduk untuk pelajar dan ibu bapa mereka.

Pengumuman itu mengatakan bahawa pelajar boleh menghubungi institusi pengajian tinggi masing-masing untuk mengetahui bagaimana mereka dapat menyampaikan maklumat mereka untuk penjadualan semula penerbangan.

Malindo Air

Secara berasingan, Jabatan Pengajian Tinggi menyiarkan petang ini di Facebook pengumuman bahawa pelajar boleh menerima pengecualian dari bayaran untuk menukar tarikh penerbangan dengan Malindo Air, tetapi menyatakan bahawa ini akan dikenakan perbezaan harga penerbangan pada tarikh penerbangan baru.

Mereka yang memerlukan maklumat tambahan diminta menghubungi Malindo Air melalui talian hotline pelanggannya di 03-7841 5388 atau melalui e-mel customer_care@malindoair.com, kata pengumuman itu.


Latest posts in our blog

Read what's new this week
 

Selepas pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia, dimana percutian terpaksa ditangguhkan, kini mulai pulih. Sempadan negara mulai dibuka dan pelancongan mulai rancak semula. Walaupun pandemik ini telah berakhir, namun langkah-langkah pencegahan penyebaran virus ini tidak patut diendahkan.

Trustpilot