MITI : Cara Kemaskini Senarai Pekerja di CMS 2.0

29/04/2020

Pada 28 April 2020, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri telah mengumumkan bahawa syarikat yang dibenarkan beroperasi semasa PKP boleh menjalankan operasi dengan kapasiti 100% tenaga kerja dan tiada sekatan waktu operasi. 

Namun begitu, kebenaran ini hanya terpakai kepada syarikat yang sudah mendapat kelulusan beroperasi semasa PKP dari pihak MITI.

Panduan kemaskini senarai pekerja

Oleh yang demikian, syarikat yang ingin beroperasi dengan kapasiti tenaga kerja penuh perlu mengemaskini senarai pekerja di sistem CMS 2.0. Berikut merupakan panduan kemaskini di sistem CMS 2.0.

  1. Log in ke CMS 2.0 , KLIK sini : MITI CMS 2.0 
  2. Tekan "permohonan" dan kemudian "permohonan beroperasi"
  3. Tekan butang "kemaskini pekerja"
  4. Isi jumlah semua pekerja di jadual bekerja dan pastikan setiap ruang diisi. letakkan "0" di ruang yang tidak berkenaan.
  5. Muat naik maklumat pekerja menggunakan templat di sistem
  6. Semak maklumat dan hantar
  7. Tekan butang "cetak" untuk mendapatkan surat kebenaran yang baruSebelum ini, kisah seorang pelajar Sabah yang terpaksa bermalam di dalam hutan bagi membolehkan beliau mengikuti peperiksaan dalam talian. Veveonah mengambil keputusan untuk tidur di hutan pinggir kampungnya bagi membolehkan beliau mendapat akses internet yang lebih baik. The star

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.

Sektor pelancongan di Malaysia sudah mula dibuka pada 11 Jun 2020. Pembukaan semula pelancongan ini menjadi berita baik kepada para pengusaha pelancongan dan pemilik hotel dan homestay. operasi sektor Pelancongan menjadi lumpuh sepanjang tempoh PKP dan PKPB.