MITI : Cara Kemaskini Senarai Pekerja di CMS 2.0

29/04/2020

Pada 28 April 2020, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri telah mengumumkan bahawa syarikat yang dibenarkan beroperasi semasa PKP boleh menjalankan operasi dengan kapasiti 100% tenaga kerja dan tiada sekatan waktu operasi. 

Namun begitu, kebenaran ini hanya terpakai kepada syarikat yang sudah mendapat kelulusan beroperasi semasa PKP dari pihak MITI.

Panduan kemaskini senarai pekerja

Oleh yang demikian, syarikat yang ingin beroperasi dengan kapasiti tenaga kerja penuh perlu mengemaskini senarai pekerja di sistem CMS 2.0. Berikut merupakan panduan kemaskini di sistem CMS 2.0.

  1. Log in ke CMS 2.0 , KLIK sini : MITI CMS 2.0 
  2. Tekan "permohonan" dan kemudian "permohonan beroperasi"
  3. Tekan butang "kemaskini pekerja"
  4. Isi jumlah semua pekerja di jadual bekerja dan pastikan setiap ruang diisi. letakkan "0" di ruang yang tidak berkenaan.
  5. Muat naik maklumat pekerja menggunakan templat di sistem
  6. Semak maklumat dan hantar
  7. Tekan butang "cetak" untuk mendapatkan surat kebenaran yang baruSelepas pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia, dimana percutian terpaksa ditangguhkan, kini mulai pulih. Sempadan negara mulai dibuka dan pelancongan mulai rancak semula. Walaupun pandemik ini telah berakhir, namun langkah-langkah pencegahan penyebaran virus ini tidak patut diendahkan.

Anda pasti sangat rindu untuk pergi bercuti dan travel bersama keluarga tersayang? Jom bercuti di Sabah, SOP PKPB yang bermula 7 disember hingga 20 Disember telah dilonggarkan dimana rentas negeri di Malaysia telah dilonggarkan. Ini bermaksud anda boleh bercuti ke seluruh negeri di Malaysia kecuali kawasan yang masih dalam status PKPD.

Kini, Platform iShareFans telah ditutup dan menyebabkan ramai ahli kerugian sehingga ribuan ringgit. Sebelum ini kami sudah telah memberikan amaran bahawa operasi isharefans ini meragukan dan adalah scam. Kami adalah yang terawal memberikan review tentang platform ini iatu pada awal bulan oktober.

Trustpilot