MITI : Cara Kemaskini Senarai Pekerja di CMS 2.0

29/04/2020

Pada 28 April 2020, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri telah mengumumkan bahawa syarikat yang dibenarkan beroperasi semasa PKP boleh menjalankan operasi dengan kapasiti 100% tenaga kerja dan tiada sekatan waktu operasi. 

Namun begitu, kebenaran ini hanya terpakai kepada syarikat yang sudah mendapat kelulusan beroperasi semasa PKP dari pihak MITI.

Panduan kemaskini senarai pekerja

Oleh yang demikian, syarikat yang ingin beroperasi dengan kapasiti tenaga kerja penuh perlu mengemaskini senarai pekerja di sistem CMS 2.0. Berikut merupakan panduan kemaskini di sistem CMS 2.0.

  1. Log in ke CMS 2.0 , KLIK sini : MITI CMS 2.0 
  2. Tekan "permohonan" dan kemudian "permohonan beroperasi"
  3. Tekan butang "kemaskini pekerja"
  4. Isi jumlah semua pekerja di jadual bekerja dan pastikan setiap ruang diisi. letakkan "0" di ruang yang tidak berkenaan.
  5. Muat naik maklumat pekerja menggunakan templat di sistem
  6. Semak maklumat dan hantar
  7. Tekan butang "cetak" untuk mendapatkan surat kebenaran yang baruAda yang sudah pernah ke Semporna Sabah? Jika belum, mari kami kongsikan cerita-cerita travel ke semporna yang dikongsikan oleh traveller. Dengan cerita ini, mungkin anda boleh mendapat tips dan gambaran bagaimana anda hendak merancang percutian anda ke Semporna Sabah pada masa akan datang.

Hello Guys, Apa khabar semua. Harap semuanya baik-baik sahaja. Sentiasa kekalkan penjagaan kebersihan dan SOP berada di luar ya. Kita masih lagi #belummenang dan pastikan anda memakai penutup hidung dan mulut apabila berada di tempat awam, kalau tak melayang RM1000.

Bantuan Sara Hidup BSH 2020 fasa 3 telah mula diagihkan bermula 24 Julai 2020. Tahniah kepada semua penerima yang layak. Adakah anda tidak berjaya mendapat bantuan BSH berkenaan? jangan risau kerana Permohonan Rayuan BSH 2020 telah pun dibuka.