MITI : Cara Kemaskini Senarai Pekerja di CMS 2.0

29/04/2020

Pada 28 April 2020, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri telah mengumumkan bahawa syarikat yang dibenarkan beroperasi semasa PKP boleh menjalankan operasi dengan kapasiti 100% tenaga kerja dan tiada sekatan waktu operasi. 

Namun begitu, kebenaran ini hanya terpakai kepada syarikat yang sudah mendapat kelulusan beroperasi semasa PKP dari pihak MITI.

Panduan kemaskini senarai pekerja

Oleh yang demikian, syarikat yang ingin beroperasi dengan kapasiti tenaga kerja penuh perlu mengemaskini senarai pekerja di sistem CMS 2.0. Berikut merupakan panduan kemaskini di sistem CMS 2.0.

  1. Log in ke CMS 2.0 , KLIK sini : MITI CMS 2.0 
  2. Tekan "permohonan" dan kemudian "permohonan beroperasi"
  3. Tekan butang "kemaskini pekerja"
  4. Isi jumlah semua pekerja di jadual bekerja dan pastikan setiap ruang diisi. letakkan "0" di ruang yang tidak berkenaan.
  5. Muat naik maklumat pekerja menggunakan templat di sistem
  6. Semak maklumat dan hantar
  7. Tekan butang "cetak" untuk mendapatkan surat kebenaran yang baruRamai rakyat Malaysia yang terkesan dengan wabak Covid-19 seperti kehilangan pendapatan atau terjejas sebahagian pendapatan. Kerajaan Malaysia prihatin dengan kesusahan rakyat. Sebelum ini, terdapat cadangan agar duit caruman Akaun 1 KWSP boleh dikeluarkan bagi meringankan beban kewangan rakyat.

Nepal sebut sahaja sudah terbayang kawasan pergunungan dan tempat dimana everest terletak. Siapa tak kenal gunung yg terkenal dalam kalangan pendaki dan bukan pendaki juga mengenali gunung itu. Justeru itu, ia terus menaikkan industri mendaki di nepal. Nepal merupakan pintu masuk ke kawasan pergunungan Himalaya. Dan Nepal juga tempat dimana 8...

Akhir-akhir ini, banyak aplikasi atau platform yang menawarkan pendapatan mudah dengan hany like,share, follow, view akaun media sosial. antaranya adalah LikeShare, Isharefans, Ezjob99 dan WeMediaa.

Anda pernah melihat iklan atau post orang di media sosial, whatsapp yang mengajak anda untuk menjana pendapatan secara mudah dalam talian? Likeshare? Jika anda pernah dan ingin mencari maklumat tentang likeshare Malaysia, mungkin artikel ini akan membantu anda untuk pemahaman anda? Jika anda mempunyai rasa was-was tentang likeshare ini, kami...

Baru-baru ini, kita dapat melihat kemunculan pelbagai aplikasi atau platform yang menawarkan pendapatan mudah dengan hanya melakukan task secara dalam talian. Kemajuan teknologi dan peningkatan individu yang celik IT menyebabkan ia menjadi trending dan tular. Ia kelihatan menyasarkan golongan muda yang berumur antara 16 hingga 35 tahun atau...

Adakah anda pernah mendengar isharefans? isharefans semakin popular dan trending di media sosial. Ramai yang mengongsikan isharefans adalah platform dapat menjana pendapatan dengan kerja yang mudah dan hanya dalam talian. Dalam artikel ini, kami akan mengulas tentang iShareFans dan pada akhir artikel, kami berikan pendapat kami adakah isharefans...

Pada hari ini, negara digemparkan dengan ura-ura pengisytiharaan darurat di Malaysia. Pada hari ini, Tan sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan perjumpaan dengan YDPA. Terdahulu, Muhyiddin bersama menteri Kabinet bermesyuarat selama tiga jam di Bangunan Perdana Putra pagi tadi.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah berkata dalam sidang media 20 oktober 2020, bahawa Pekerja sektor awam dan swasta diarah untuk bekerja dari rumah bermula khamis ini (22 Oktober 2020). Keputusan ini disebabkan peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja di pejabat.