MITI : Cara Kemaskini Senarai Pekerja di CMS 2.0

29/04/2020

Pada 28 April 2020, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri telah mengumumkan bahawa syarikat yang dibenarkan beroperasi semasa PKP boleh menjalankan operasi dengan kapasiti 100% tenaga kerja dan tiada sekatan waktu operasi. 

Namun begitu, kebenaran ini hanya terpakai kepada syarikat yang sudah mendapat kelulusan beroperasi semasa PKP dari pihak MITI.

Panduan kemaskini senarai pekerja

Oleh yang demikian, syarikat yang ingin beroperasi dengan kapasiti tenaga kerja penuh perlu mengemaskini senarai pekerja di sistem CMS 2.0. Berikut merupakan panduan kemaskini di sistem CMS 2.0.

  1. Log in ke CMS 2.0 , KLIK sini : MITI CMS 2.0 
  2. Tekan "permohonan" dan kemudian "permohonan beroperasi"
  3. Tekan butang "kemaskini pekerja"
  4. Isi jumlah semua pekerja di jadual bekerja dan pastikan setiap ruang diisi. letakkan "0" di ruang yang tidak berkenaan.
  5. Muat naik maklumat pekerja menggunakan templat di sistem
  6. Semak maklumat dan hantar
  7. Tekan butang "cetak" untuk mendapatkan surat kebenaran yang baruApabila kita sudah nekad untuk melakukan sesuatu, kita pasti boleh melakukan perkara yang dilihat agak mustahil bagi orang ramai. Inilah yang berlaku di India di mana seorang budak perempuan yang hanya berumur 15 tahun membawa ayahnya yang merupakan seorang OKU sejauh 745Km hanya dengan menggunakan basikal. Perjalanannya itu menarik perhatian Media...

Kami dari Best Borneo Team mengucapkan Selamat Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir&Batin!!. Semoga Hari Raya pada tahun ini bermakna dan disambut dengan gembira dan penuh kesyukuran. Walaupun kita menyambut Hari Raya semasa PKPB, namun kami percaya bahawa semangat sambutan perayaan ini terus kuat dan penuh kesyukuran di samping keluarga...

Tahukah anda? terdapat bantuan lain lagi yang ditawarkan oleh kerajaan Selain daripada Bantuan Prihatin Nasional (BPN)?. Ya betul, terdapat bantuan lain dari pihak kerajaan tapi kali ini bantuan adalah melalui agensi kerajaan lain iatu NADMA atau nama penuhnya adalah AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA.