Mengapa Status BPN masih dalam Proses? Ketahui Jawapan dan Maksud

07/05/2020

Sehingga pada hari ini, jika dilihat pada pertanyaan-pertanyaan yang diajukan oleh rakyat Malaysia di laman web rasmi LHDN, ramai yang ingin tahu mengapa status BPN masih dalam proses. Anda adalah salah satu daripada mereka? Jom baca lanjut untuk mengetahuinya.

Jom kami bantu jelaskan dan merungkaikan kekeliruan ini untuk anda.

Status BPN masih dalam Proses

Berdasarkan daripada maklumat yang kami perolehi daripada MyGCC daripada laman facebook rasminya, Jika anda menyemak permohonan BPN anda dan mendapati ia berubah status daripada permohonan baru kepada Dalam Proses, Ini bermakna permohonan anda sedang dalam penilaian dan semakan pihak LHDN.

Langkah seterusnya adalah anda akan menerima status permohonan BPN anda Lulus atau Gagal. Oleh itu, MyGCC menasihatkan anda untuk terus bersabar dan menunggu keputusan akan dikeluarkan pada bulan Mei 2020 nanti.

Berapa Lama Kena Tunggu Status Dalam Proses ?

Satu soalan yang menarik dan bagus, Kita pasti tak sabar menunggu bila bantuan ini akan tiba kan, kami faham dengan bantuan BPN ini, dapatlah membantu sedikit sebanyak beban kewangan keluarga anda. 
Namun sehingga kini, belum ada maklumat rasmi daripada Pihak LHDN berkaitan dengan tempoh masa semakan kelayakan.
Oleh itu, kami sarankan agar anda terus membuat semakan dari masa ke semasa untuk mengetahui status terkini permohonan anda.

Mengapa saya Menerima Status Tidak LAYAK?

Selain daripada status BPN dalam proses, Anda mungkin menerima status atau keputusan yang lain iatu Tidak Layak? Pasti kecewa dan sedihkan. Ketahui apakah sebab anda tidak layak untuk menerima BPN.

  1. Duplikasi Permohonan. Permohonan suami dan isteri telah diluluskan secara berasingan. Ini bermaksud permohonan dua kali, sedangkan satu keluarga hanya seorang sahaja yang boleh mohon.
  2. Pemohon / pasangan mempunyai syarikat. Semakan silang BPN dengan agensi SSM atau pihak berkuasa tempatan mendapati bahawa suami/pasangan mempunyai syarikat. Walaubagaimanapun, Anda masih boleh mencuba untuk memohon Geran Khas Prihatin (GKP) yang dikhaskan untuk syarikat dalam kategori PKS.
  3. Pendapatan melebihi Kelayakan. Semakan data agensi mendapati pendapatan Bujang / Isi Rumah melebihi kelayakan yang sepatutnya. 
  4. Pemohon Menetap di Luar Negara. Semakan mendapati Pemohon tinggal di luar negara.

Bilakah Tarikh Pembayaran BPN fasa 2?

Mari kita tengok jadual Pembayaran BPN untuk fasa ke 2 pula ya. Kemungkinan besar anda akan mengetahui status anda sebelum tarikh pembayaran, jadi jangan bimbang sangat ya. jika rezeki kita, pasti kita akan menerimanya.

LHDN akan membuat bayaran BPN secara berperingkat mengikut golongan B40 dan M40 dan bagi permohonan baru dan rayuan. LHDN akan membuat pembayaran ke Bank BSN terlebih dahulu. Bagi bank lain seperti Maybank, CIMB, RHB dan lain-lain, Pembayaran mungkin agak lewat 2-3 hari.

Berikut adalah jadual pembayaran BPN fasa 2.

Tarikh Pembayaran BPN bagi golongan B40 : 4 hingga 13 Mei 2020

Tarikh Pembayaran BPN bagi golongan M40 : 13 hingga 15 Mei 2020

Tarikh Pembayaran BPN bagi permohonan baru dan rayuan : 15 hingga 20 Mei 2020

Untuk Maklumat tambahan anda, bagi permohonan baru dan rayuan yang lulus, pembayaran sekaligus ( Jumlah bantuan keseruluhan) akan dibayar pada 15 hingga 2 Mei 2020. 

Penutup

Diharapkan dengan penerangan yang serba ringkas ini, dapat membantu menjawap persoalan saudara dan saudari pembaca.

Harap kita semua terus bersabar dan menghadapi dugaan Wabak Covid-19 ini. Sentiasa amalkan penjarakkan sosial, kebersihan yang baik dan kekal di rumah jika tiada urusan penting.


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!


BANTU DAN SOKONG KAMI. FOLLOW DAN LIKE FACEBOOK PAGE KAMI.

Trustpilot