Kerja Dari Rumah semasa Pandemik? Berita Buruk dan inisiatif Syarikat

06/05/2020

Semasa wabak Covid-19, kita melihat banyak syarikat mula beralih kepada operasi bekerja dari rumah @#workfromhome. Pekerja tidak dapat keluar ke rumah disebabkan lockdown yang telah dikuatkuasakan oleh pihak berkuasa. Namun begitu, terdapat kesan kepada pekerja disebabkan oleh "bekerja dari rumah" ini.

Sebelum ini, Semasa berada di tempat kerja (bangunan atau tempat syarikat), individu tidak perlu menjaga anak-anak atau mengajar anak-anak ketika bekerja. Mereka juga tidak dihalang untuk pergi berjumpa dengan rakan-rakan, keluar minum kopi atau hendak ke pusat kecergasan (Gym).

Antara kesan buruk bekerja dari rumah

  • Pekerja mengalami keletihan Zoom, kerana Jadual tanpa henti untuk pertemuan secara dalam alam Maya. (Video Call)
  • Pekerja yang merupakan ibu atau bapa mengalami tekanan dan keletihan. Pada akhir bulan Mac, 57% ibu dan 32% bapa anak-anak di bawah 18 tahun mengatakan kesihatan mental mereka telah merosot semasa pandemik, menurut tinjauan oleh Kaiser Family Foundation. (Kajian di Amerika Syarikat)


Kesan jangka Panjang bekerja dari rumah

  • Ini boleh menyebabkan peningkatan mendapatkan tenaga atau sumber luar. Sekiranya pekerjaan ini dapat dilakukan dari jarak jauh oleh pekerja di A.S., ia juga dapat dilakukan dari jarak jauh dari negara lain, misalnya seorang pekerja di India atau China.
  • Produktiviti kerja dari rumah belum dapat dipastikan. Terdapat pelbagai keputusan yang berbeza berkaitan tahap produktiviti bekerja dari rumah. Ada yang mengatakan bahawa ini dapat membantu para pekerja manakala dapatan kajian lain mendapati ia akan menyebabkan pengurangan interaksi dan perhubungan antara pekerja.


Apa Inisiatif Syarikat untuk membantu pekerja mereka semasa bekerja dari rumah?

Syarikat-syarikat perlu berusaha dengan kaedah inovatif untuk meredakan ketidakselesaan dan kesakitan pekerja semasa mereka bekerja sambil dikuarantin.

Antara cadangan inovatif yang boleh dilakukan adalah :

  • menggunakan telekonferensi sebagai tempat perkumpulan komuniti baru, mengupah DJ untuk pesta tarian maya atau Pengajar kecergasan untuk latihan kecergasan kumpulan.
  • membantu ibu bapa yang bekerja dengan menawarkan bantuan kerja rumah maya untuk anak-anak.
  • menambah sesi terapi dalam talian 
  • membayar balik kos kerja jarak jauh@ kerja dari rumah, seperti monitor baru atau meningkatkan kelajuan internet.

MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!

FOLLOW KAMI DI FACEBOOK UNTUK LEBIH BANYAK ARTIKEL MENARIK

Latest posts in our blog

Read what's new this week
 

Adakah anda pernah mendengar isharefans? isharefans semakin popular dan trending di media sosial. Ramai yang mengongsikan isharefans adalah platform dapat menjana pendapatan dengan kerja yang mudah dan hanya dalam talian. Dalam artikel ini, kami akan mengulas tentang iShareFans dan pada akhir artikel, kami berikan pendapat kami adakah isharefans...

Pada hari ini, negara digemparkan dengan ura-ura pengisytiharaan darurat di Malaysia. Pada hari ini, Tan sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan perjumpaan dengan YDPA. Terdahulu, Muhyiddin bersama menteri Kabinet bermesyuarat selama tiga jam di Bangunan Perdana Putra pagi tadi.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah berkata dalam sidang media 20 oktober 2020, bahawa Pekerja sektor awam dan swasta diarah untuk bekerja dari rumah bermula khamis ini (22 Oktober 2020). Keputusan ini disebabkan peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja di pejabat.

Malaysia telah dilanda wabak Covid-19 gelombang kedua dan kelihatannya lebih teruk daripada sebelumnya. Lantaran itu, bagi membantu meringankan beban rakyat Malaysia khususnya golongan B40, kerajaan telah melancarkan rangsangan ekonomi Bantuan Prihatin Nasional siri 2.0 atau BPN 2.0. Perkara ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan...

Wabak Covid-19 telah memberikan kesan yang buruk kepada perniagaan di seluruh dunia. Peniaga khususnya para peniaga kecil mempunyai kesukaran untuk mengekalkan perniagaan mereka. Insentif kerajaan Malaysia seperti Geran Khas Prihatin tidak dapat menampung semua peniaga kecil. Oleh yang demikian, para peniaga kecil terpaksa mencari alternatif lain.