Kerja Dari Rumah semasa Pandemik? Berita Buruk dan inisiatif Syarikat

06/05/2020

Semasa wabak Covid-19, kita melihat banyak syarikat mula beralih kepada operasi bekerja dari rumah @#workfromhome. Pekerja tidak dapat keluar ke rumah disebabkan lockdown yang telah dikuatkuasakan oleh pihak berkuasa. Namun begitu, terdapat kesan kepada pekerja disebabkan oleh "bekerja dari rumah" ini.

Sebelum ini, Semasa berada di tempat kerja (bangunan atau tempat syarikat), individu tidak perlu menjaga anak-anak atau mengajar anak-anak ketika bekerja. Mereka juga tidak dihalang untuk pergi berjumpa dengan rakan-rakan, keluar minum kopi atau hendak ke pusat kecergasan (Gym).

Antara kesan buruk bekerja dari rumah

  • Pekerja mengalami keletihan Zoom, kerana Jadual tanpa henti untuk pertemuan secara dalam alam Maya. (Video Call)
  • Pekerja yang merupakan ibu atau bapa mengalami tekanan dan keletihan. Pada akhir bulan Mac, 57% ibu dan 32% bapa anak-anak di bawah 18 tahun mengatakan kesihatan mental mereka telah merosot semasa pandemik, menurut tinjauan oleh Kaiser Family Foundation. (Kajian di Amerika Syarikat)


Kesan jangka Panjang bekerja dari rumah

  • Ini boleh menyebabkan peningkatan mendapatkan tenaga atau sumber luar. Sekiranya pekerjaan ini dapat dilakukan dari jarak jauh oleh pekerja di A.S., ia juga dapat dilakukan dari jarak jauh dari negara lain, misalnya seorang pekerja di India atau China.
  • Produktiviti kerja dari rumah belum dapat dipastikan. Terdapat pelbagai keputusan yang berbeza berkaitan tahap produktiviti bekerja dari rumah. Ada yang mengatakan bahawa ini dapat membantu para pekerja manakala dapatan kajian lain mendapati ia akan menyebabkan pengurangan interaksi dan perhubungan antara pekerja.


Apa Inisiatif Syarikat untuk membantu pekerja mereka semasa bekerja dari rumah?

Syarikat-syarikat perlu berusaha dengan kaedah inovatif untuk meredakan ketidakselesaan dan kesakitan pekerja semasa mereka bekerja sambil dikuarantin.

Antara cadangan inovatif yang boleh dilakukan adalah :

  • menggunakan telekonferensi sebagai tempat perkumpulan komuniti baru, mengupah DJ untuk pesta tarian maya atau Pengajar kecergasan untuk latihan kecergasan kumpulan.
  • membantu ibu bapa yang bekerja dengan menawarkan bantuan kerja rumah maya untuk anak-anak.
  • menambah sesi terapi dalam talian 
  • membayar balik kos kerja jarak jauh@ kerja dari rumah, seperti monitor baru atau meningkatkan kelajuan internet.

MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!

FOLLOW KAMI DI FACEBOOK UNTUK LEBIH BANYAK ARTIKEL MENARIK

Latest posts in our blog

Read what's new this week
 

Kini, Platform iShareFans telah ditutup dan menyebabkan ramai ahli kerugian sehingga ribuan ringgit. Sebelum ini kami sudah telah memberikan amaran bahawa operasi isharefans ini meragukan dan adalah scam. Kami adalah yang terawal memberikan review tentang platform ini iatu pada awal bulan oktober.

Trustpilot