Jom Travel : Nak travel Masa Wabak Covid-19 ? Jom Penuhi hasrat anda-lawat destinasi hebat hanya dari Rumah

31/03/2020

Bagi peminat travel, berkurung di rumah adalah suatu yang amat memeritkan. Hati mereka sentiasa rindu dan ingin keluar dari rumah dan merasakan pengalaman travel. Hal yang sama dengan admin, masih banyak tempat di negeri sabah ini yang belum diterokai. 

Jom kami bantu anda capai hasrat travel anda- hanya dari rumah!. Dengan teknologi yang ada sekarang, ia tidak mustahil. Anda boleh gunakan Webcam, Aplikasi VR, Google earth Tour dan banyak lagi. Di sini kami sediakan 6 tempat destinasi luar negara yang anda boleh lawati secara dalam maya. (Admin dah cuba, seronok tau)

  1. California: Rocks and Redwoods
  2. Chile: A 360-degree Tour
  3. Berlin: Keep Dancing
  4. Washington, DC: Blossoms in Bloom
  5. Thailand: From North to South
  6. Hvar: Adriatic Sunshine
sumber ehsan : shutterstock
sumber ehsan : shutterstock

California: Rocks and Redwoods


Manfaatkan kuasa penyembuhan alam semula jadi (jika hanya melalui skrin anda) dengan lawatan maya ke Taman Negara Yosemite, di mana anda boleh meninjau sekitar untuk pemandangan 360 darjah tapak seperti Swinging Bridge dan Fall Nevada. Dalam siri video pendek VR ini, Ranger Greg memimpin anda melalui laluan pejalan kaki yang bermaklumat melalui Redwood National and State Park, sementara lawatan Google Earth di Kepulauan Channel dan Joshua Tree National Park menawarkan beberapa mercu alam semulajadi di negara ini.
sumber ehsan : shutterstock
sumber ehsan : shutterstock

Chile: A 360-degree Tour

Muat turun aplikasi Chile 360º  secara percuma (tersedia untuk iPhone dan Android) untuk mengetahui beberapa tempat paling menarik di Chile, dari taman Torres del Paine yang hebat di Patagonia ke Gurun Atacama dan Pulau Paskah yang misterius. Aplikasi ini berfungsi dengan kedua-dua telefon pintar dan alat VR.
sumber ehsan : shutterstock
sumber ehsan : shutterstock

Berlin: Keep Dancing

Kehidupan malam legenda Berlin juga mungkin sedang ditutup pada masa ini, tetapi itu bukan sebab untuk tidak menari. Sebagai pertunjukan sokongan untuk industri, United We Stream dan ARTE Concert telah bekerjasama untuk membawa pelbagai set DJ, muzik dan persembahan DJ secara live ke rumah anda untuk pesta utama. Ia mungkin merasakan seperti menari sendirian, tetapi  ramai orang di seluruh dunia berada di sana bersama dengan anda.

Washington, DC: Blossoms in Bloom

sumber ehsan : shutterstock
sumber ehsan : shutterstock

Tambah beberapa warna musim bunga kepada kehidupan kuarantin anda  dengan National Mall's Bloom Cam, yang menawarkan pemandangan 24 jam sehari, secara langsung dan nyata pada bunga ceri di ibu negara Amerika. Kamera menyesuaikan diri sendiri dengan kerap kali supaya anda sentiasa dapat menikmati pemandangan yang berbeza.

sumber ehsan : shutterstock
sumber ehsan : shutterstock

Thailand: From North to South

Beberapa pusat pelancongan utama Thailand-dari bandar-bandar Bangkok dan Chiang Mai ke pulau-pulau seperti Phuket dan Krabi-dipaparkan secara langsung dengan menggunakan berbilang kamera yang ditawarkan di saluran YouTube lembaga pelancongan Thailand. Siapakah yang akan menyangka bahawa ia adalah sesuatu yang menghiburkan dalam menonton skuter lalu lalang?

Hvar: Adriatic Sunshine

Hvar pulau Croatia melihat tempoh matahari setahun lebih panjang berbanding mana-mana pulau Eropah lain-yang hanya sebahagian daripada keunikannya. Bawa diri anda ke tempat yang indah ini melalui tempat tinggal di Pusat pelabuhan , yang memperlihatkan beberapa bangunan bersejarah, dan pemandangan panorama dari atas bukit mempamerkan kedua-dua bandar dan kepulauan Pakleni di kejauhan. Tidak banyak yang berlaku dalam video, tetapi ia berfungsi sebagai medium yang menenangkan diri dan jiwa anda di kala semua masih terkurung di dalam rumah.
Trustpilot