Jom Dengar Cerita Saya : Budak Usia 3 Tahun Tawan Puncak Gunung Kinabalu

03/02/2020

Gunung Kinabalu sememangnya merupakan tarikan utama negeri Sabah, dan terkenal di seluruh dunia. Anda pernah naik gunung kinabalu tak? jika belum, anda harus senaraikan gunung kinabalu dalam bucket list anda. pada perkongsian pada kali ini, kami ceritakan kisah seorang budak umur 3 tahun berjaya ke puncak gunung kinabalu. Jom ikuti kisahnya.

mengikut pengalaman admin sendiri, pendakian gunung kinabalu bukanlah sesuatu yang mudah. Pendakian tersebut amat menguji fizikal dan mental. kalau tak kuat, mungkin tak dapat sampai ke puncak. 

Ibu Bawa Anak mendaki gunung kinabalu

Bagi wanita bernama Siti Aminah Borhan, dia telah mencabar dirinya untuk mendaki gunung kinabalu bersama dengan anak kecilnya yang baru berusia 3 tahun sepuluh bulan.

"Memories For Life "
-
Part 1 .
-
Start hiking 10am-6.30pm sampai di Laban Rata . 8jam setengah nak hiking , fuhhh!!!!!!!
-
Laban rata ( dari check point bawah ke tempat stay bahagian atas , dorang tulis 6km tapi jam detect 9km )
-
Kenapa lambat sampai Laban Rata ?
-
Sebab phase bawak budak lain , bukan sama macam biasa , kena jaga perasaan dia , keselesaan dia , kegembiraan dia , nak buang air kecik ,besar ,semua kena jaga .
-
Sebabkan terlalu lama hiking , 8jam setengah , kaki , lutut semua dah terasa . Jalan puncak Kinabalu dia macam tangga yang tak habis . Tengok tangga macam nak menangis .
-
Masa 4km , masa ni mental dah kacau , bila nak sampai ni , Ya Allah apa aku buat ni ? Patutnya i just stay at home and relax , .
-
5km , tiba-tiba hujan , oksigen dah makin kurang , makin sejuk , lepas tu hujan lebat . Ya Allah dugaan ,lain macam. Rasa nak menangis dan nak balik .
-
Tapi sofia ? Sangat memudahkan , hujan pun duduk diam dalam carrier . Berjam- jam dalam carrier , and dia pun jalan sendiri , seolah dia faham , mummy dah sakit mentally and kaki semua . Tak sikit pun dia cakap nak balik atau pun merepek buat tantrum . Hujan basah pun dia senyap . Dia enjoy the journey ..
-
Anak baik mummy .
-
Sampai Laban Rata 6.30pm , terus masuk dekat cafe dengan keadaan basah , semua orang mcm terpegun dan ada yang tepuk tangan , sebab nampak Sofia . Setiap kali berselisih dengan hikers ,semua bagi semangat dekat sofia dan kami .
-
Benda jarang-jarang nampak budak kecik naik Kinabalu .
-
Sampai terus makan , check in dorm solat dan rehat sebab nak bangun pukul 2 pagi untuk summit attack .
-
Masa ni aku cakap hmm tengok la dulu keadaan macam mana esok , rasa macam "cukuplah sampai Laban Rata , rasanya tak sanggup dah lagi ni " .
-
"Summit attack "
-
Bangun 2.00am pagi tu , memang tak mandi sebab air macam air batu , kejut sofia then siapkan dia . Dia pun tak menangis bangun pagi , relax je .
-
Pergi makan dekat cafe , then dengar guide cakap , dari Laban Rata ke puncak Kinabalu lagi 2.9km 😭 bermakna lagi 3jam /3jam setengah hiking dan jalan bahaya ,dan lagi mencabar .
-
Dalam hati , tak pelah buat je untuk sofia , lagi pun dah sampai sini . Kalau bukan sekarang ,bila lagi ?
-
Naik Kinabalu , mental memang kena kuat , lain macam saiko dia . Luar biasa . Betul-betul luar biasa . Tambahan pula memang amie tak de training , 2 hari before that naik meragang hill.
-
Masa ni preparation untuk "summit attack" ( dari laban rata ke puncak Kinabalu ) pukul 2.45am dan kena sampai check point pertama before pukul 5.00am (dlm hati Ya Allah boleh ke aku buat ni ? dengan kaki dah tempang ), kalau tak berjaya kiteorg kena turun balik dan tak dibenarkan panjat sampai puncak dan kena turun balik .
-
Preparation untuk sofia sebab suhu dekat puncak 6-2 darjah celcius .Dalam hati amie memang , okay let's do this , cepat naik cepat turun .
-
2 warmer , 1 sweater , 1 jaket , 4 lapis seluar dan socks dan doa seorang ibu yang tak putus-putus.
-
-
Maybe ibu/wanita boleh relate video ni , macam mana ibu prep kan anak untuk make sure anak selamat dalam setiap langkah . Ya Allah memang mintak dengan Allah ,supaya kuatkan Sofia .
-
Start hiking dari Laban Rata pukul 3.00 pagi , cuaca terlalu sejuk , sepanjang naik tu , ada team yg berhenti muntah , tak cukup nafas , macam-macam . Tapi focus Amie cuma nak lepaskan check point tu , dan Alhamdulillah kami berjaya lepas check point pukul 4.05am.
-
Jalan agak mencabar sebab gelap , sejuk , dan kurang oksigen . Di 8km kami berhenti untuk solat subuh , ni mungkin kali pertama dan kali terakhir pengalaman solat subuh dekat puncak Kinabalu ( unforgettable moments ) .
-
Then cepat2 sambung mendaki , pukul 5.55 pagi , kami sampai puncak !!!!!!! Tapi sofia menangis mungkin kurang selesa sebab sejuk dan masih gelap .
-
Nilah video masa dah sampai puncak dan mummy peluk sofia untuk tenangkan dia .
-
Masa ni risau takut sofia hypothermia, masa ni juga sel-sel otak tak berhubung sebab penat ,sejuk dan risau .
-
Hikers lain semua support dan ada yg bagi warmer , thanks guys ❤️
-
Masa ni amie tenangkan sofia dulu , sebab dia menangis sikit , takut terlalu sejuk dan takut hypothermia .
-
Tapi ???
-
Akhirnya "mission untuk break kan record "the youngest girl to scale MT Kinabalu " tercapai !
-
Dengan keadaan terlalu sejuk , kasut basah , lutut mmg dah out dah .. sampai juga .
-
Alhamdulillah Ya Allah ! Terima kasih izinkan kami naik dan turun dengan selamat .
-
Perasaan ? Tak terluah dan tak tertulis . Kenangan yang takkan dilupakan sampai bila-bila .
-
Yang tanya tentang keselamatan Sofia sebab ,long hours hiking dan puncak gunung terlalu sejuk takut Sofia hypothermia , jangan risau , saya bukanlah berseorangan , saya bersama Dr Muaz , untuk memastikan Sofia dalam keadaan okay dan membantu kami dalam perjalanan
-
Thanks to my team , Dr Muaz Mu'adz Zayd yg tolong angkat sofia juga , i'm not alone , memberi support ,menjadi malim gunung juga 😅and make sure Sofia dalam keadaan stabil dan tolong amikkan gambar dan video and thanks dekat guide kiteorg .
-
Congrats girl !!!!!
-
Umur 3tahun 10bulan awak berjaya sampai puncak Kinabalu !

haah...best kan naik gunung kinabalu. Admin sangat bangga dengan Sofea dan ibunya Siti Aminah Borhan. Admin pun nak naik gunung lagilah!

Anda mempunyai masalah untuk mencari KERETA SEWA BEST, MURAH lagi TRUSTED di KOTA KINABALU, SABAH?

Jika YA! Kini anda tak perlu risau lagi. Kami di BEST BORNEO Holiday & Rent a Car dapat menyelesaikan semua masalah anda.

Kenapa anda MESTI pilih kami ?

Respon cepat ✅

Kereta bersih & Selesa ✅

Penghantaran percuma ke KKIA ✅

Staff peramah & mesra pelanggan ✅

Delivery kereta on time / tepati masa ✅

Support team jika berlaku kerosakan ✅

Testimoni Pelanggan kami

"Deliver good service with affordable price. My second time rent their car. Definitely will deal with them again in future. Tq best borneocar rental" Josephine ; Kuching

"Great service and friendly... We book again in the future.." Shirlin- Johor Bahru

"Easy booking. Easy collection. Easy return. Good car in clean condition. Would definitely recommend" Tania - Kuala Lumpur.

Untuk booking dan Segala pertanyaan, Anda boleh hubungi kami di 👇

+601110570862 SANIL (Direct Line)

www.bestborneocarrental.com (Online Booking)

https://www.wasap.my/601110570862  (Whatsap)

Ada Diskaun tak?

Eh ada, jangan susah, booking online dan dapat diskaun, Ada ganjaran cashback lagi bosku. Cepat-cepat booking sebelum Promosi kami tutup. Lawat Laman web kami untuk maklumat lanjut diskaun dan cashback.