Industri Pelancongan Dunia Berhadapan Dengan Krisis Paling Teruk Tahun Ini, Terjejas 80%

07/05/2020
Sumber : The Straits Time
Sumber : The Straits Time

Industri Pelancongan Dunia mungkin akan melihat kemerosotan hampir 80% dalam ketibaan antarabangsa untuk tahun 2020 disebabkan krisis yang membahayakan kehidupan hampir 120 juta orang.

Kesan Wabak COVID-19 terhadap Industri Pelancongan Dunia

Industri pelancongan dunia berdepan dengan krisis terburuk sejak bermula rekod, dengan kemerosotan hampir 1.1 bilion orang yang menjelajah secara global dalam tahun 2020. Impak wabak Coronavirus COVID-19 ini telah dibentangkan dalam Laporan oleh Organisasi Pelancongan Dunia atau World Tourism Organization (UNWTO), yang mana telah meramalkan penurunan ketibaan antarabangsa antara 58% dan 80% tahun ini.

Ini disebabkan oleh Sekatan Perjalanan dan penutupan Lapangan Terbang dan sempadan seluruh dunia. Ramalan penurunan 58% adalah berdasarkan kepada pembukaan secara berperingkat sempadan antarabangsa dan sekatan perjalanan pada awal bulan Julai, manakala ramalan 80% penurunan adalah berdasarkan pada bulan Disember.

Secara Global, Krisis ini memberikan kesan kepada kehidupan hampir 120 juta orang yang terlibat secara langsung dan bergantung kepada industri pelancongan untuk pekerjaan dan sejuta lagi secara tidak langsung. Kerugian dianggarkan antara 3,935 bilion Ringgit sehingga 5,192 bilion Ringgit. Ramalan kerugian ini adalah berdasarkan kepada angka kerugian 3 awal bulan tahun ini, yang mana menunjukkan kemerosotan seluruh dunia dalam ketibaaan antarabangsa sebanyak 22%. Berikutan dengan permulaan Sekatan perjalanan dan Lockdown dalam banyak negara, ketibaaan menurun sebanyak 57% hanya dalam bulan Mac sahaja.

"Dunia sedang menghadapi krisis kesihatan dan ekonomi yang belum pernah terjadi" kata Zurab Pololikashvili, Setiausaha umum UNWTO. Pelancongan menerima kesan yang paling besar yang mana menjejaskan jutaan pekerjaan.

Angka ini adalah sama dengan ramalan oleh World Travel and Tourism Council's (WTTC) iatu 100 juta pekerjaan akan hilang di dalam sektor pelancongan dan perjalanan.

Pemulihan Semula Industri Pelancongan

Impak dan kesan mungkin berbeza dalam kawasan dan masa yang berlainan. Kawasan Asia dan Pasifik dijangka akan bangkit semula terlebih dahulu. Menurut Panel pakar kajian UNWTO, Pemulihan akan dijangka berlaku semasa suku akhir tahun 2020 sehingga awal tahun 2021, sementara Pelancongan domestik dijangka akan pulih dengan lebih cepat berbanding perjalanan antarabangsa.

Pada bulan lalu, WTTC telah mengariskan apa yang dikatakan sebagai " Normal baru" atau lebih popular "New Norm" seperti peraturan sekatan perjalanan dan lockdown dilonggarkan dan Pra-Vaksin. Protokol dan standard baru sedang dibentuk dengan kerjasama pelbagai pihak seperti UNWTO, Organisasi Kesihatan Dunia (WHO), European Travel Commission dan Iata. Garis panduan tersebut termasuklah standard kebersihan antarabangsa dan pembersihan intensif di dalam hotel, kapal terbang dan kapal layar.

Sumber: The Brussels Times

Apakah Peranan Anda? 

Adakah anda salah satu daripada pemain dalam industri pelancongan? Penyedia Pakej Percutian, Pengurus Hotel dan Penginapan, Perkhidmatan kenderaan sewa?. Kita semua merasakan bahang dan kesan daripada wabak COVID-19. 

Kesan yang paling besar adalah aliran wang syarikat terjejas. Industri pelancongan Domestik pun dijangka akan bangkit semula pada akhir bulan Julai. Adakah kita mampu untuk bertahan? 

Kerajaan Malaysia harus melihat masalah ini dan membantu industri pelancongan agar boleh survive. beribu pekerjaan akan terjejas. Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia harus bekerjasama dengan Organisasi Pelancongan tempatan seperti Matta untuk mencari penyelesaian dan merangka gerak kerja bagi mempercepatkan kebangkitan industri pelancongan tempatan. 

Pada permulaan, kebangkitan semula industri pelancongan dimulakan dengan pelancongan domestik. Dengan pemantauan yang teliti kepada pergerakan setiap pelancong tempatan dan amalan kebersihan dan SOP perjalanan, risiko jangkitan dan penyebaran virus Covid-19 ini boleh dikurangkan.


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!

SOKONG DAN FOLLOW KAMI DI LAMAN FACEBOOK

CERITA TRAVEL TERKINI

Nepal sebut sahaja sudah terbayang kawasan pergunungan dan tempat dimana everest terletak. Siapa tak kenal gunung yg terkenal dalam kalangan pendaki dan bukan pendaki juga mengenali gunung itu. Justeru itu, ia terus menaikkan industri mendaki di nepal. Nepal merupakan pintu masuk ke kawasan pergunungan Himalaya. Dan Nepal juga tempat dimana 8...

Hampir semua orang mahu meluangkan masa sebanyak mungkin untuk tujuan travelling, Namun malangnya, perancangan perjalanan boleh menjadi sangat mahal. Oleh yang demikian, kami ingin membantu anda dengan memberikan beberapa tips penjimatan yang terbaik untuk anda ikuti. Penjimatan travel bukan sahaja untuk penjimatan duit atau kos semata-mata, tetapi...

Air Asia berkata tetamu yang layak boleh memilih untuk membuat perubahan penerbangan atau menyimpan nilai tempahan penerbangan mereka ke dalam akaun untuk perjalanan masa depan. Syarikat penerbangan itu berkata para tetamu boleh bertukar kepada mana-mana tarikh perjalanan baru sebelum 31 Oktober tahun ini pada laluan yang sama pada bila-bila masa...

Wabak Covid-19 sekarang telah melanda seluruh dunia. mengikut statistik terkini, Kes kematian akibat COVID-19 seluruh dunia hampir mencecah 5,000 mangsa, menurut statistik daripada Worldometer berkaitan wabak tersebut. Setakat jam 11 pagi Jumaat, angka kematian direkodkan sebanyak 4,979 kes seluruh dunia manakala angka jangkitan positif COVID-19...

Jika anda nak travel atau bercuti semasa single atau pasangan baru, anda mungkin tidak perlu memikirkan banyak perkara. Kalau Budget dah ada, terus beli tiket, kemas beg dan jalan. Tetapi apabila sudah berkeluarga dan mempunyai bayi atau kanak-kanak masih kecil, anda perlu mempertimbangkan banyak perkara. anda tak perlu risau kerana dengan...

Trustpilot