Travel luar negara : Thailand akan buka semula pelancongan, tetapi hanya untuk orang kaya?

01/05/2020
Koh Samui, Sumber gambar : Istock
Koh Samui, Sumber gambar : Istock

Negara Thailand mungkin akan membuka industri pelancongan mereka tidak lama lagi, tetapi akan fokus kepada mereka yang kaya!.

Thailand turut akan melonggarkan sekatan perintah kawalan pergerakan mereka dengan membenarkan pembukaan semula operasi restoran, kafe dan pasar pada 3 Mei 2020. Malaysia pula akan membuka sektor ekonomi hampir 90 Peratus pada 4 Mei 2020. boleh rujuk di sini : PKP 4 : hampir 90% Sektor Ekonomi Malaysia dibuka Semula bermula 4 Mei 2020, Senarai sektor tidak dibenarkan

Dr Thaweesilp Wisanuyothin, jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 Thailand, mengatakan hal ini kemudian akan dipantau selama 14 hari untuk melihat jika kadar jangkitan meningkat lagi,

Walaupun larangan nasional untuk pelancong antarabangsa masih berlaku hingga 30 Mei, Thailand sedang mencari cara untuk meneruskan industri pelancongan mereka. 

Keutamaannya pelancong ialah mereka yang mampu melancong lebih lama - dan lebih kaya - ke negara ini.

Ketua kementerian pelancongan Thailand, Phiphat Ratchakitprakarn memberitahu media tempatan bahawa mereka ingin "menarik sekumpulan pelancong tertentu untuk mengunjungi kawasan terpilih".

Ini mungkin merupakan pulau, seperti Koh Samui dan Koh Phangan, dan destinasi lain seperti Bangkok.

Lembaga Pelancongan Thailand mengatakan bahawa mereka memfokuskan  untuk menarik pelancong yang boleh tinggal untuk percutian lebih lama dan menghabiskan lebih banyak masa, dan sering tinggal di resort empat atau lima bintang.

"Wabah ini memungkinkan pelancongan Thailand mengalihkan fokusnya kepada pelancong yang lebih berkualiti berbanding kuantiti," katanya.

Kemasukan ke Pulau-pulau ini juga lebih mudah dipantau, yang bermaksud pelancong yang masuk dapat ditinjau dengan "langkah pencegahan yang lebih komprehensif terhadap potensi import virus" kerana titik akses yang terbatas, dibandingkan dengan destinasi utama yang lebih besar seperti Bangkok dan Pattaya.

Thailand masih berada di bawah perintah berkurung di seluruh negara antara pukul 10 malam dan 4 pagi dan itu akan kekal sehingga keadaan darurat berakhir pada 31 Mei.

Negara ini telah mencatatkan 2954 kes coronavirus dan 54 kematian.

Sebilangan besar kes berlaku di ibu kota Bangkok, diikuti oleh Phuket di selatan.

Sumber : https://www.news.com.au/ 

Industri pelancongan di Malaysia Pasca Covid-19

Bagaimana dengan industri di Malaysia? Adakah Malaysia akan turut mengikuti langkah dan strategi Thailand dalam usaha mengembalikan industri pelancongan di negara. 

Industri pelancongan di Malaysia sangat terjejas dan lumpuh sama sekali disebabkan travel ban di seluruh dunia. Kita telah melihat dalam berita tempatan bahawa beberapa Hotel di Malaysia sudah menghentikan operasinya dan berkemungkinan berdepan dengan risiko muflis.

Tidak dapat dinafikan Pelancong asing merupakan penyumbang terbesar dalam industri Pelancongan. Namun pada masa wabak covid-19 ini, belum dapat dipastikan bila pengharaman perjalanan antarabangsa akan tamat. Selagi Vaksin Covid-19 belum dihasilkan, seluruh dunia akan lebih berhati-hati dan menghalang kemasukan pelancong luar.

Apa yang mungkin boleh dilaksanakan adalah industri pelancongan boleh fokus kepada pelancong domestik. Kempen Jom Melawat Malaysia 2020 difokuskan kepada rakyat Malaysia dan menjalankan kempen #kitasupportkita iatu menggalakkan rakyat Malaysia menggunakan  barangan Malaysia dan menjelajah tempat menarik di dalam Malaysia. 

Tempat Menarik Di Malaysia tidak kurang hebatnya malah setanding dengan tempat menarik di luar negara. Kita boleh mengambil contoh Pulau Semporna, Pulau Mabul, yang dikatakan Maldives Asia. 

So jom rakyat Malaysia, kita sokong industri pelancongan negara kita.

#kitasupportkita #melancongdalamnegeri


MASIH MENCARI TIPS TEMPAT MENARIK ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!

TIPS DAN PANDUAN PERCUTIAN

Selepas pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia, dimana percutian terpaksa ditangguhkan, kini mulai pulih. Sempadan negara mulai dibuka dan pelancongan mulai rancak semula. Walaupun pandemik ini telah berakhir, namun langkah-langkah pencegahan penyebaran virus ini tidak patut diendahkan.

Anda pasti sangat rindu untuk pergi bercuti dan travel bersama keluarga tersayang? Jom bercuti di Sabah, SOP PKPB yang bermula 7 disember hingga 20 Disember telah dilonggarkan dimana rentas negeri di Malaysia telah dilonggarkan. Ini bermaksud anda boleh bercuti ke seluruh negeri di Malaysia kecuali kawasan yang masih dalam status PKPD.

Ada yang sudah pernah ke Semporna Sabah? Jika belum, mari kami kongsikan cerita-cerita travel ke semporna yang dikongsikan oleh traveller. Dengan cerita ini, mungkin anda boleh mendapat tips dan gambaran bagaimana anda hendak merancang percutian anda ke Semporna Sabah pada masa akan datang.

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.

Sektor pelancongan di Malaysia sudah mula dibuka pada 11 Jun 2020. Pembukaan semula pelancongan ini menjadi berita baik kepada para pengusaha pelancongan dan pemilik hotel dan homestay. operasi sektor Pelancongan menjadi lumpuh sepanjang tempoh PKP dan PKPB.

Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Anda pasti pernah mendengar gunung kinabalu, bukan? gunung kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara dan terletak di negeri Sabah, Malaysia. Gunung kinabalu menjadi destinasi utama para peminat Hiking sama ada dari dalam negara mahupun luar negara. Gunung kinabalu adalah menjadi kebanggaan sabahan dan mempunyai cerita lagenda...

Trustpilot