E-Dompet RM50 : Cara Mudah Tebus E-Tunai Bantuan Tambahan Melalui Aplikasi Mysejahtera

10/06/2020

Dalam Pengumuman Perdana Menteri semasa Perutusan Khas PENJANA pada 8 Jun 2020, beliau mengumumkan bantuan RM 50 dalam bentuk E-Dompet. Bantuan ini adalah untuk menggalakkan rakyat Malaysia berbelanja secara dalam talian.

Panduan Mendapatkan E-Dompet RM 50 Melalui Aplikasi Mysejahtera.

Bagi mendapatkan bantuan bernilai RM 50 ini, anda diwajibkan untuk memasang aplikasi MySejahtera di peranti telefon anda.  Aplikasi MySejahtera ini adalah bertujuan untuk  membantu dalam mengawasi penularan Wabak Covid-19 di Malaysia.

Cara Muat Turun Aplikasi MySejahtera.

Berikut merupakan langkah-langkah yang anda boleh ikuti untuk mendapatkan aplikasi tersebut.

  1. Langkah 1: Muat turun aplikasi Mysejahtera di Google Playstore, Apple Appstore dan Huawei Appgallery.
  2. Langkah 2 : Klik "daftar di sini"
  3. Langkah 3 : Masukkan Nombor Telefon atau E-Mel
  4. Langkah 4 : Tekan "Hantar". Anda akan menerima one time pin "OTP" melalui sms daripada 63839 (jika anda mendaftar menggunakan nombor telefon) atau e-mel (jika anda mendaftar menggunakan e-mel)
  5. Langkah 5 : Masukkan nombor OTP yang telah diterima dan tekan butang "hantar"
  6. Langkah 6 : Masukkan Maklumat Pendaftaran seperti yang diminta dalam aplikasi Mysejahtera
  7. Langkah 7 : Tetapkan kata laluan dan tekan butang "sahkan"
  8. Langkah 8 : Skrin anda akan memaparkan "pendaftaran berjaya"

Anda perlu menunggu email pengesahan sebelum anda dapat sign in dalam aplikasi MySejahtera. Mungkin akan terdapat sedikit kelewatan disebabkan sistem mengalami kesesakan trafik.

Pembacaan Tambahan : PKPB :Menteri Rayu Malaysia memasang Aplikasi MyTrace di Telefon untuk pengesanan kontak

Anda juga boleh merujuk Panduan Pendaftaran MySejahtera (Video) berikut;


Panduan Berguna Seterusnya

Read what's new this week
 

Ada yang sudah pernah ke Semporna Sabah? Jika belum, mari kami kongsikan cerita-cerita travel ke semporna yang dikongsikan oleh traveller. Dengan cerita ini, mungkin anda boleh mendapat tips dan gambaran bagaimana anda hendak merancang percutian anda ke Semporna Sabah pada masa akan datang.

Hello Guys, Apa khabar semua. Harap semuanya baik-baik sahaja. Sentiasa kekalkan penjagaan kebersihan dan SOP berada di luar ya. Kita masih lagi #belummenang dan pastikan anda memakai penutup hidung dan mulut apabila berada di tempat awam, kalau tak melayang RM1000.

Bantuan Sara Hidup BSH 2020 fasa 3 telah mula diagihkan bermula 24 Julai 2020. Tahniah kepada semua penerima yang layak. Adakah anda tidak berjaya mendapat bantuan BSH berkenaan? jangan risau kerana Permohonan Rayuan BSH 2020 telah pun dibuka.