E-Dompet RM50 : Cara Mudah Tebus E-Tunai Bantuan Tambahan Melalui Aplikasi Mysejahtera

10/06/2020

Dalam Pengumuman Perdana Menteri semasa Perutusan Khas PENJANA pada 8 Jun 2020, beliau mengumumkan bantuan RM 50 dalam bentuk E-Dompet. Bantuan ini adalah untuk menggalakkan rakyat Malaysia berbelanja secara dalam talian.

Panduan Mendapatkan E-Dompet RM 50 Melalui Aplikasi Mysejahtera.

Bagi mendapatkan bantuan bernilai RM 50 ini, anda diwajibkan untuk memasang aplikasi MySejahtera di peranti telefon anda.  Aplikasi MySejahtera ini adalah bertujuan untuk  membantu dalam mengawasi penularan Wabak Covid-19 di Malaysia.

Cara Muat Turun Aplikasi MySejahtera.

Berikut merupakan langkah-langkah yang anda boleh ikuti untuk mendapatkan aplikasi tersebut.

  1. Langkah 1: Muat turun aplikasi Mysejahtera di Google Playstore, Apple Appstore dan Huawei Appgallery.
  2. Langkah 2 : Klik "daftar di sini"
  3. Langkah 3 : Masukkan Nombor Telefon atau E-Mel
  4. Langkah 4 : Tekan "Hantar". Anda akan menerima one time pin "OTP" melalui sms daripada 63839 (jika anda mendaftar menggunakan nombor telefon) atau e-mel (jika anda mendaftar menggunakan e-mel)
  5. Langkah 5 : Masukkan nombor OTP yang telah diterima dan tekan butang "hantar"
  6. Langkah 6 : Masukkan Maklumat Pendaftaran seperti yang diminta dalam aplikasi Mysejahtera
  7. Langkah 7 : Tetapkan kata laluan dan tekan butang "sahkan"
  8. Langkah 8 : Skrin anda akan memaparkan "pendaftaran berjaya"

Anda perlu menunggu email pengesahan sebelum anda dapat sign in dalam aplikasi MySejahtera. Mungkin akan terdapat sedikit kelewatan disebabkan sistem mengalami kesesakan trafik.

Pembacaan Tambahan : PKPB :Menteri Rayu Malaysia memasang Aplikasi MyTrace di Telefon untuk pengesanan kontak

Anda juga boleh merujuk Panduan Pendaftaran MySejahtera (Video) berikut;


Panduan Berguna Seterusnya

Read what's new this week
 

Akhir-akhir ini, banyak aplikasi atau platform yang menawarkan pendapatan mudah dengan hany like,share, follow, view akaun media sosial. antaranya adalah LikeShare, Isharefans, Ezjob99 dan WeMediaa.

Baru-baru ini, kita dapat melihat kemunculan pelbagai aplikasi atau platform yang menawarkan pendapatan mudah dengan hanya melakukan task secara dalam talian. Kemajuan teknologi dan peningkatan individu yang celik IT menyebabkan ia menjadi trending dan tular. Ia kelihatan menyasarkan golongan muda yang berumur antara 16 hingga 35 tahun atau...

Adakah anda pernah mendengar isharefans? isharefans semakin popular dan trending di media sosial. Ramai yang mengongsikan isharefans adalah platform dapat menjana pendapatan dengan kerja yang mudah dan hanya dalam talian. Dalam artikel ini, kami akan mengulas tentang iShareFans dan pada akhir artikel, kami berikan pendapat kami adakah isharefans...

Pada hari ini, negara digemparkan dengan ura-ura pengisytiharaan darurat di Malaysia. Pada hari ini, Tan sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan perjumpaan dengan YDPA. Terdahulu, Muhyiddin bersama menteri Kabinet bermesyuarat selama tiga jam di Bangunan Perdana Putra pagi tadi.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah berkata dalam sidang media 20 oktober 2020, bahawa Pekerja sektor awam dan swasta diarah untuk bekerja dari rumah bermula khamis ini (22 Oktober 2020). Keputusan ini disebabkan peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja di pejabat.