E-Dompet RM50 : Cara Mudah Tebus E-Tunai Bantuan Tambahan Melalui Aplikasi Mysejahtera

10/06/2020

Dalam Pengumuman Perdana Menteri semasa Perutusan Khas PENJANA pada 8 Jun 2020, beliau mengumumkan bantuan RM 50 dalam bentuk E-Dompet. Bantuan ini adalah untuk menggalakkan rakyat Malaysia berbelanja secara dalam talian.

Panduan Mendapatkan E-Dompet RM 50 Melalui Aplikasi Mysejahtera.

Bagi mendapatkan bantuan bernilai RM 50 ini, anda diwajibkan untuk memasang aplikasi MySejahtera di peranti telefon anda.  Aplikasi MySejahtera ini adalah bertujuan untuk  membantu dalam mengawasi penularan Wabak Covid-19 di Malaysia.

Cara Muat Turun Aplikasi MySejahtera.

Berikut merupakan langkah-langkah yang anda boleh ikuti untuk mendapatkan aplikasi tersebut.

  1. Langkah 1: Muat turun aplikasi Mysejahtera di Google Playstore, Apple Appstore dan Huawei Appgallery.
  2. Langkah 2 : Klik "daftar di sini"
  3. Langkah 3 : Masukkan Nombor Telefon atau E-Mel
  4. Langkah 4 : Tekan "Hantar". Anda akan menerima one time pin "OTP" melalui sms daripada 63839 (jika anda mendaftar menggunakan nombor telefon) atau e-mel (jika anda mendaftar menggunakan e-mel)
  5. Langkah 5 : Masukkan nombor OTP yang telah diterima dan tekan butang "hantar"
  6. Langkah 6 : Masukkan Maklumat Pendaftaran seperti yang diminta dalam aplikasi Mysejahtera
  7. Langkah 7 : Tetapkan kata laluan dan tekan butang "sahkan"
  8. Langkah 8 : Skrin anda akan memaparkan "pendaftaran berjaya"

Anda perlu menunggu email pengesahan sebelum anda dapat sign in dalam aplikasi MySejahtera. Mungkin akan terdapat sedikit kelewatan disebabkan sistem mengalami kesesakan trafik.

Pembacaan Tambahan : PKPB :Menteri Rayu Malaysia memasang Aplikasi MyTrace di Telefon untuk pengesanan kontak

Anda juga boleh merujuk Panduan Pendaftaran MySejahtera (Video) berikut;


Panduan Berguna Seterusnya

Read what's new this week
 

Sebelum ini, kisah seorang pelajar Sabah yang terpaksa bermalam di dalam hutan bagi membolehkan beliau mengikuti peperiksaan dalam talian. Veveonah mengambil keputusan untuk tidur di hutan pinggir kampungnya bagi membolehkan beliau mendapat akses internet yang lebih baik. The star

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.

Sektor pelancongan di Malaysia sudah mula dibuka pada 11 Jun 2020. Pembukaan semula pelancongan ini menjadi berita baik kepada para pengusaha pelancongan dan pemilik hotel dan homestay. operasi sektor Pelancongan menjadi lumpuh sepanjang tempoh PKP dan PKPB.