Covid-19 (Coronavirus) : Impak Wabak Coronavirus dalam Industri Pelancongan di Malaysia

13/02/2020

Industri pelancongan Malaysia telah mengalami kerugian berjumlah RM3 bilion sehingga kini disebabkan oleh wabak Covid-19 coronavirus. Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Noor Zari Hamat berkata pemain industri seperti pengusaha hotel, agen perjalanan dan perniagaan makanan dan minuman telah banyak memberi kesan terhadap pembatalan penerbangan dan perjalanan. "Kami bercakap mengenai semua orang dalam industri, dari pusat peranginan mewah, hingga ke industri kotej. "Semua telah terjejas sejak Januari," katanya pada hari Rabu (13 Feb) semasa pameran jalan raya Jawatankuasa Tindakan Pemulihan Pelancongan (TRAC) dengan pemain industri pelancongan tempatan di Sabah. 

Sejumlah 312 wakil dari perniagaan yang berkaitan dengan pelancongan mengambil bahagian dalam acara tersebut dan menimbulkan kebimbangan semasa taklimat. Zari berkata disebabkan oleh kesukaran yang dihadapi oleh sektor itu, mereka juga perlu melihat cara untuk mengurangkan impak, termasuk meminta kerajaan menangguhkan memperkenalkan gaji minimum yang ditetapkan tahun ini. "Kami juga telah bertemu dengan Kementerian Kewangan untuk membincangkan perkara-perkara seperti melegakan pembayaran (peraturan) bagi hotel yang mempunyai pinjaman dengan bank," katanya. 

Sementara itu, Ketua Pengarah Tourism Malaysia Datuk Musa Yusof berkata selain memberi tumpuan kepada pasaran lain seperti Eropah Timur dan Asia Tengah, mereka juga akan meningkatkan usaha untuk meningkatkan pelancongan domestik. "Sekitar 86pc bilik hotel di Malaysia disumbangkan oleh sektor domestik. Kita belajar kembali dalam krisis ekonomi 1997 yang kita tidak boleh menolak pelancongan domestik. "Cuti sekolah yang akan datang adalah sesuatu yang harus kita leverage," katanya.

Sumber : Daily Express

Sekian perkongsian kami pada kali ini. kami akan kongsikan tempat menarik di kota kinabalu sabah pada perkongsian pada masa akan datang. Jika nak cari kereta sewa yang trusted di sabah dengan harga yang murah, jom hubungi kami sekarang.

Latest posts in our blog

Read what's new this week
 

Wabak Coronavirus Covid-19 telah menjadi pandemik dan menjadi kebimbangan dan kerisauan kepada seluruh negara. Istilah pandemik merujuk kepada wabak yang menyerang dalam skop lebih besar dan tidak terhad kepada sesuatu komuniti atau daerah semata-mata. Terdapat tiga peringkat wabak yang bedasarkan kepada geografi dan kawasan jangkitan tersebut.

Seperti yang kita sudah sedia maklum, Perintah Kawalan Pergerakan di Malaysia telah dilanjutkan sehingga 14 April 2020. banyak kedai, restoran, dan lebih banyak perniagaan dan tempat perhimpunan awam terus ditutup di tengah-tengah pandemik COVID-19, mungkin sukar untuk mengekalkan kesihatan fizikal dan mental anda -semua makanan yang kaya dengan...

Dengan Pandemik Covid-19, banyak Pernebangan dibatalkan dan ruang angkasa semakin kosong setiap hari dengan pengurangan penerbangan. kita dapat melihat kapal terbang di atas tanah dan diletakkan di serata di dunia. kami kongsikan gambar-gambar menarik. Pemandangan ini adalah jarang kita dapat lihat.

Air Asia berkata tetamu yang layak boleh memilih untuk membuat perubahan penerbangan atau menyimpan nilai tempahan penerbangan mereka ke dalam akaun untuk perjalanan masa depan. Syarikat penerbangan itu berkata para tetamu boleh bertukar kepada mana-mana tarikh perjalanan baru sebelum 31 Oktober tahun ini pada laluan yang sama pada bila-bila masa...

Pada hari selasa, 17 mac 2020, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan Perintah kawalan pergerakan selama 14 hari bermula 18 mac - 31 mac 2020 sebagai langkah untuk menangani wabak COVID-19 di dalam Negara Malaysia. Negara Lain sepeti Itali dan Sepanyol telah mengambil langkah yang sama dan agak lebih ekstrem iatu...