Bantuan Prihatin Nasional : Bayaran BPN fasa 2 akan dimulakan 4 Mei 2020

28/04/2020


Dalam Sidang Media Perkongsian Laporan ke-tiga Pencapaian Prihatin- Laksana, YB Tengku Dato' Zafrul Aziz, Menteri kewangan telah mengumumkan bahawa Pembayaran Bantuan Prihatin Nasional (BPN) bagi   Fasa Ke-2 untuk kesemua penerima BPN golongan B40 dan M40, samada isi rumah atau individu bujang, akan dibuat mulai 4 Mei 2020.

Sebelum ini, Bayaran BPN fasa pertama adalah berjumlah RM 1000 dan bagi bayaran fasa kedua, baki bayaran adalah RM 600, yang mana jumlah keseruluhan bayaran adalah RM 1600 bagi golongan B40.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, setakat ini, 7.74 juta penerima telah menerima bayaran Fasa Pertama BPN berjumlah RM5.47 bilion. 

BILA BAYARAN GERAN KHAS PRIHATIN PKS ?

Baki bayaran akan dikreditkan ke akaun penerima sama seperti pembayaran fasa pertama. Bagi penerima yang mempunyai status gagal kredit, boleh membuat penunaian baucer di Bank Simpanan Nasional, BSN. Anda jangan bimbang kerana baucer berkenaan boleh ditunaikan sehingga 31 Disember 2020.

Permohonan Geran Khas Prihatin untuk perniagaan mikro akan dibuka mulai 1 Mei 2020 dan proses permohonan akan diselaraskan serta diumumkan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) dalam masa terdekat. 

VIDEO LAPORAN KE-3 PENCAPAIAN PRIHATIN - LAKSANA

PANDUAN LAIN

sila rujuk di sini untuk panduan penunaian baucer : Bantuan Prihatin Nasional : Semakan Status anda dalam BPN Tiada Akaun atau Gagal Kredit, Ikuti Panduan Ini.

Bagi membuat semakan status bayaran BPN, boleh rujuk di sini :

https://bpn.hasil.gov.my/ 


Latest posts in our blog

Read what's new this week
 

Tahukah anda? terdapat bantuan lain lagi yang ditawarkan oleh kerajaan Selain daripada Bantuan Prihatin Nasional (BPN)?. Ya betul, terdapat bantuan lain dari pihak kerajaan tapi kali ini bantuan adalah melalui agensi kerajaan lain iatu NADMA atau nama penuhnya adalah AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA.


Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Anda pasti pernah mendengar gunung kinabalu, bukan? gunung kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara dan terletak di negeri Sabah, Malaysia. Gunung kinabalu menjadi destinasi utama para peminat Hiking sama ada dari dalam negara mahupun luar negara. Gunung kinabalu adalah menjadi kebanggaan sabahan dan mempunyai cerita lagenda...

Gunung Kinabalu sememangnya merupakan tarikan utama negeri Sabah, dan terkenal di seluruh dunia. Anda pernah naik gunung kinabalu tak? jika belum, anda harus senaraikan gunung kinabalu dalam bucket list anda. pada perkongsian pada kali ini, kami ceritakan kisah seorang budak umur 3 tahun berjaya ke puncak gunung kinabalu. Jom ikuti kisahnya.