Bagaimana untuk kekal sihat di rumah semasa tempoh kawalan pergerakan (PKP)

27/03/2020

Seperti yang kita sudah sedia maklum, Perintah Kawalan Pergerakan di Malaysia telah dilanjutkan sehingga 14 April 2020. banyak kedai, restoran, dan lebih banyak perniagaan dan tempat perhimpunan awam terus ditutup di tengah-tengah pandemik COVID-19, mungkin sukar untuk mengekalkan kesihatan fizikal dan mental anda -semua makanan yang kaya dengan nutrien tidak mudah untuk didapati, perhimpunan sosial telah dihentikan, dan gimnasium dan pusat kecergasan tidak dapat menerima pelanggan.


Dr. Roshini Rajapaksa dari NYU Langone Health berbicara tentang kepentingan senaman dan pemakanan sekarang, dan cara terbaik untuk memberi badan dan minda anda apa yang mereka perlukan semasa ketidakpastian ini. Inilah petua untuk minggu dan bulan yang akan datang untuk kekal sihat.

Langkah Pertama untuk diambil di Rumah 

"Dengan ramainya kita di rumah sekarang ... ada perkara yang boleh kita lakukan untuk kekal sihat di rumah dan pastikan kita tidak menyebarkan kuman itu kepada orang yang kita cintai atau ahli keluarga. Jika kita tidak sakit sekarang, atau tidak pasti jika kita akan menjadi sakit dalam beberapa hari akan datang, anda hanya perlu pastikan anda tidak menyebarkan kuman tersebut kepada orang lain. Jadi salah satu perkara yang saya cadangkan ialah, dari segi pembersihan dan pembasmian, untuk memastikan anda menggunakan alat dan bahan yang betul untuk melakukan itu, "kata Dr. Rajapaksa.


Oleh itu, kita bercakap mengenai permukaan sentuhan yang tinggi, perkara seperti tombol pintu dan meja dapur, atau pemegang pintu peti sejuk. Semua perkara ini perlu dibersihkan setiap hari dengan penyelesaian yang mempunyai tahap pemutih yang tinggi, atau sekurang-kurangnya 70% alkohol. Berita baiknya ialah kebanyakan pembasmian kuman di luar sana yang boleh anda beli di kedai mempunyai tahap pemutih atau alkohol. Double check untuk menjadi kepastian 100%, dan ingatlah bahawa anda tidak berkongsi  atau menyebarkan kuman dengan orang lain di rumah. Antara caranya adalah  menggunakan sarung tangan apabila anda membuat pembersihan, dan jika boleh, lupuskan sarung tangan tersebut setiap hari. "

Menjaga Kesihatan Mental Anda

Menjadi kurang waras  adalah risiko yang mungkin akan dihadapi oleh rakyat Malaysia. Anda boleh melihat terdapat satu kes di Itali di mana kakitangan kesihatan (frontliner) telah membunuh diri disebabkan tekanan kerja yang teruk dan telah positif Covid-19 ( www.telegraph.co.uk). 

Terdapat langkah yang boleh anda lakukan untuk menjaga kewarasan anda. Satu perkara yang sangat saya cadangkan adalah mematuhi jadual dan rutin harian anda. Ini bermaksud anda bangun pagi setiap hari pada waktu yang sama, mandi dan menukar pakaian. Antara aktiviti rutin harian yang anda perlu patuhi adalah menukar pakaian, mengambil makanan dan melakukan aktiviti senaman atau hobi atau mengambil langkah berjalan-jalan di sekitar rumah untuk beberapa waktu.
Sumber : https://www.infosihat.gov.my/
Sumber : https://www.infosihat.gov.my/


"Ini sangat penting untuk mengekalkan bukan sahaja rasa ketenangan, tetapi rasa mempunyai kawalan semasa pada masa yang sangat tidak menentu ini, saya suka bangun setiap pagi dan ketika saya berada di atas katil saya, sebelum saya keluar dari bilik, fikirkan tiga perkara yang saya bersyukur dan ambil lima nafas yang perlahan, semua ini benar-benar akan membantu mengekalkan kewarasan anda semasa masa yang sangat mencabar ini. "

Kepentingan Senaman

"Mencari cara untuk bersenam sekarang sangat mencabar kerana banyak gim yang ditutup, dan walaupun mereka tidak ditutup, anda mungkin tidak akan dapat pergi ke tempat mereka. Tetapi senaman amat penting, terutama pada masa ini. Kita tahu senaman adalah baik untuk kesihatan keseluruhan kita, terutamanya sistem imun kita, dan juga penting untuk mengekalkan kesihatan mental dan mengurangkan tekanan, "kata Dr. Rajapaksa.
sumber ; Malaysia Today
sumber ; Malaysia Today

"Jadi, apa yang perlu anda lakukan? Ada banyak video percuma di YouTube atau kabel TV yang mempunyai kelas kecergasan atau tarian. Saya telah melakukan rutin berbeza setiap hari. Hip-hop satu hari, salsa seterusnya. walaupun saya menyedari saya bukan penari yang hebat, tetapi terdapat sesuatu yang saya pelajari pada masa ini, ini benar-benar menyeronokkan dan saya boleh membakar beberapa kalori. Anda juga boleh melayan beberapa video kelas kecergasan butik, ada aplikasi hebat untuk itu. Saya juga mengesyorkan cuba untuk pergi ke luar rumah sendiri, tetapi jangan dekat dengan orang ramai atau orang lain sama sekali, tetapi cuba untuk berjalan pantas, melakukan beberapa bahagian di luar, hanya keluar di udara segar dan melakukan beberapa aktiviti di luar juga indah untuk kesihatan mental anda. "

Mengekalkan Diet yang sihat.

"Ramai orang bimbang tentang kekurangan makanan. Kedai runcit sama ada sesak atau habis bekalan, jadi ramai orang menumpukan perhatian untuk menyimpan makanan sebanyak mungkin. Tetapi penting untuk diingati bahawa anda perlu menyimpan makanan yang betul, dan mengekalkan diet yang sihat sekarang adalah lebih penting daripada sebelumnya, kerana kita tahu bahawa apa yang kita makan benar-benar boleh menjejaskan kesihatan kita serta imuniti kita. Oleh itu, saya benar-benar ingin menggalakkan anda untuk bertekad, sedaya yang anda boleh, makanan yang meningkatkan daya imun seperti buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi dalam antioksidan, makanan yang mempunyai asid lemak omega-3,  seperti walnut dan ikan jika anda boleh mendapatkannya. Dan anda tahu, makanan beku tidak semua buruk bagi anda. Malah, anda boleh membekukan sayur-sayuran supaya mereka dapat bertahan lama, "kata Dr. Rajapaksa.


"Anda juga boleh membeli sayur-sayuran segar yang mempunyai jangka hayat yang panjang, seperti epal dan bit dan wortel, kentang, ini adalah bahan yang boleh bertahan selama beberapa bulan di dalam peti sejuk anda, jadi pastikan anda memasukkan buah-buahan dan sayur-sayuran, terutamanya sayur-sayuran berdaun hijau dalam diet anda, jika boleh, setiap hari, kacang-kacangan adalah makanan ringan yang hebat, dan ada kacang-kacangan tertentu yang tinggi dalam protein dan tinggi kandungan antioksidan. Anda akan rasa kenyang dengan lebih lama.

Mengapa Diet begitu penting?

"Jika anda tertanya-tanya bagaimana apa yang anda makan benar-benar memberi kesan kepada sistem imun anda, anda harus tahu bahawa kebanyakan sistem imun kita sebenarnya berasaskan usus kita, dalam saluran pencernaan kita. Dan itu sebabnya sangat penting untuk makan makanan yang benar-benar mempunyai mikrobiotik yang sihat, "kata Dr. Rajapaksa." Mereka yang sihat,adalah mempunyai bakteria yang baik tinggal di usus anda supaya dapat membantu menghasilkan sel-sel imun yang sesuai untuk kesihatan anda secara keseluruhan. "


sumber  : https://www.cookinglight.com/
sumber : https://www.cookinglight.com/

Bagaimanakah Saya Tahu jika Saya kekal Sihat?

"Beberapa tanda untuk melihat bahawa anda tidak  memakan makanan yang betul atau menjalankan cara yang betul adalah perasaan kelesuan. Jadi, anda  merasa tenaga yang rendah, anda tidak mempunyai tahap tenaga yang sama seperti biasa. Sekiranya anda memerhatikan rambut anda adalah sedikit lebih kering daripada biasa, kulit anda kelihatan lebih kering, kuku anda lebih rapuh, ia sebenarnya mudah rosak, ini adalah tanda-tanda pemakanan yang buruk, dan anda perlu memastikan anda sedang melihat pada diet anda, dan dapatkan semua nutrien yang anda perlukan, "kata Dr. Rajapaksa." Dan ini mungkin masa yang sesuai, jika anda belum melakukannya, untuk mengambil multivitamin. Saya biasanya lebih suka orang untuk mendapatkan vitamin dan mineral ini melalui makanan mereka, tetapi jika diet anda sedikit tersasar sekarang, anda tidak mempunyai akses kepada makanan biasa yang biasanya anda dapatkan, itu bukan idea yang buruk untuk mengambil multivitamin juga. "

Sumber  dan diolah : Travel and Leisure (https://www.travelandleisure.com/)


Kesimpulannya, walaupun kita sekarang dalam tempoh kawalan pergerakan yang mana anda digalakkan untuk terus tinggal di dalam rumah, tetapi ia bukan alasan untuk kita mengabaikan tahap kesihatan kita. Kesihatan yang optimum adalah salah satu keutamaan kita agar kita dapat bertahan dalam masa yang sukar ini.  Apabila pandemik ini berakhir, kita dapat keluar rumah dan mungkin boleh pergi melancong dan melihat tempat yang kita sudah impikan sebelum ini. 

Jika nak cari kereta sewa dan pakej percutian yang trusted di sabah dengan harga yang murah, jom lihat sini.

Follow dan like page facebook @bestborneocarrental untuk perkongsian tips dan panduan bercuti terkini atau hubungi kami di :

Whatsapp : 01110570862

email : bestborneocarrental@gmail.com

atau chat terus di webchat kami.


ARTIKEL LAIN

Kini, Platform iShareFans telah ditutup dan menyebabkan ramai ahli kerugian sehingga ribuan ringgit. Sebelum ini kami sudah telah memberikan amaran bahawa operasi isharefans ini meragukan dan adalah scam. Kami adalah yang terawal memberikan review tentang platform ini iatu pada awal bulan oktober.


TIPS DAN PANDUAN PERCUTIAN

Anda pasti sangat rindu untuk pergi bercuti dan travel bersama keluarga tersayang? Jom bercuti di Sabah, SOP PKPB yang bermula 7 disember hingga 20 Disember telah dilonggarkan dimana rentas negeri di Malaysia telah dilonggarkan. Ini bermaksud anda boleh bercuti ke seluruh negeri di Malaysia kecuali kawasan yang masih dalam status PKPD.

Ada yang sudah pernah ke Semporna Sabah? Jika belum, mari kami kongsikan cerita-cerita travel ke semporna yang dikongsikan oleh traveller. Dengan cerita ini, mungkin anda boleh mendapat tips dan gambaran bagaimana anda hendak merancang percutian anda ke Semporna Sabah pada masa akan datang.

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.


MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!

Trustpilot