PKPB :Menteri Rayu Malaysia memasang Aplikasi MyTrace di Telefon untuk pengesanan kontak

03/05/2020

Kerajaan telah membina dua aplikasi telefon untuk membantu para petugas barisan hadapan mengesan kes Covid-19 di kalangan Rakyat Malaysia. Aplikasi ini adalah inisiatif daripada 

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta orang ramai memuat turun aplikasi MySejahtera dan MyTrace di telefon bimbit mereka kerana ini dapat membantu pengamal perubatan mengesan jangkitan.

"Dalam usaha kami untuk memerangi Covid-19, penelusuran kontak adalah penting. Pekerja perubatan mesti mengetahui jika ada yang menghubungi pesakit positif Covid-19.

"Untuk memudahkan pencarian jejak, pemerintah telah membuat aplikasi MySejahtera dan MyTrace.

"Saya harap mereka yang mempunyai telefon bimbit memuat turun aplikasi ini untuk membantu Kementerian Kesihatan melakukan hubungan kerana ini adalah tanggungjawab kami," katanya dalam ucapan khas hari ini.

Berdasarkan pemeriksaan, aplikasi MySejahtera boleh didapati di Apple AppStore untuk dan Google Play Store.

Aplikasi MyTrace, bagaimanapun, hanya tersedia untuk pengguna Android untuk saat ini, tetapi diharapkan dapat segera tersedia untuk pengguna iPhone.

APLIKASI MYTRACE

Dengan menggunakan Aplikasi ini, anda akan membantu KKM untuk mengesan kontak yang berada dekat dengan pesakit Covid-19. Data kontak akan disimpan di peranti anda dan KKM akan meminta persetujuan anda agar data anda boleh digunakan untuk tujuan pengesahan.


Aplikasi akan menghantar isyarat bluetooth kepada peranti berhampiran untuk mengesan lokasi. Perdana Menteri telah menggesa rakyat Malaysia yang mempunyai telefon pintar runtuk memuat turun MyTrace atau MySejahtera hari ini bagi memudahkan proses pengesanan kontak. 


Aplikasi MyTrace boleh dimuat turun di aplikasi Google Play Store. ARTIKEL LAIN

Adalah menjadi naluri manusia untuk mendapatkan ganjaran dengan usaha yang minimum. Saya sendiri pun pasti inginkan kerja atau usaha yang sikit, tetapi bayaran yang tinggi.

Tahukah anda? terdapat bantuan lain lagi yang ditawarkan oleh kerajaan Selain daripada Bantuan Prihatin Nasional (BPN)?. Ya betul, terdapat bantuan lain dari pihak kerajaan tapi kali ini bantuan adalah melalui agensi kerajaan lain iatu NADMA atau nama penuhnya adalah AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA.


TIPS DAN PANDUAN PERCUTIAN

Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Anda pasti pernah mendengar gunung kinabalu, bukan? gunung kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara dan terletak di negeri Sabah, Malaysia. Gunung kinabalu menjadi destinasi utama para peminat Hiking sama ada dari dalam negara mahupun luar negara. Gunung kinabalu adalah menjadi kebanggaan sabahan dan mempunyai cerita lagenda...

Gunung Kinabalu sememangnya merupakan tarikan utama negeri Sabah, dan terkenal di seluruh dunia. Anda pernah naik gunung kinabalu tak? jika belum, anda harus senaraikan gunung kinabalu dalam bucket list anda. pada perkongsian pada kali ini, kami ceritakan kisah seorang budak umur 3 tahun berjaya ke puncak gunung kinabalu. Jom ikuti kisahnya.