PKPB :Menteri Rayu Malaysia memasang Aplikasi MyTrace di Telefon untuk pengesanan kontak

03/05/2020

Kerajaan telah membina dua aplikasi telefon untuk membantu para petugas barisan hadapan mengesan kes Covid-19 di kalangan Rakyat Malaysia. Aplikasi ini adalah inisiatif daripada 

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta orang ramai memuat turun aplikasi MySejahtera dan MyTrace di telefon bimbit mereka kerana ini dapat membantu pengamal perubatan mengesan jangkitan.

"Dalam usaha kami untuk memerangi Covid-19, penelusuran kontak adalah penting. Pekerja perubatan mesti mengetahui jika ada yang menghubungi pesakit positif Covid-19.

"Untuk memudahkan pencarian jejak, pemerintah telah membuat aplikasi MySejahtera dan MyTrace.

"Saya harap mereka yang mempunyai telefon bimbit memuat turun aplikasi ini untuk membantu Kementerian Kesihatan melakukan hubungan kerana ini adalah tanggungjawab kami," katanya dalam ucapan khas hari ini.

Berdasarkan pemeriksaan, aplikasi MySejahtera boleh didapati di Apple AppStore untuk dan Google Play Store.

Aplikasi MyTrace, bagaimanapun, hanya tersedia untuk pengguna Android untuk saat ini, tetapi diharapkan dapat segera tersedia untuk pengguna iPhone.

APLIKASI MYTRACE

Dengan menggunakan Aplikasi ini, anda akan membantu KKM untuk mengesan kontak yang berada dekat dengan pesakit Covid-19. Data kontak akan disimpan di peranti anda dan KKM akan meminta persetujuan anda agar data anda boleh digunakan untuk tujuan pengesahan.


Aplikasi akan menghantar isyarat bluetooth kepada peranti berhampiran untuk mengesan lokasi. Perdana Menteri telah menggesa rakyat Malaysia yang mempunyai telefon pintar runtuk memuat turun MyTrace atau MySejahtera hari ini bagi memudahkan proses pengesanan kontak. 


Aplikasi MyTrace boleh dimuat turun di aplikasi Google Play Store. ARTIKEL LAIN

Kini, Platform iShareFans telah ditutup dan menyebabkan ramai ahli kerugian sehingga ribuan ringgit. Sebelum ini kami sudah telah memberikan amaran bahawa operasi isharefans ini meragukan dan adalah scam. Kami adalah yang terawal memberikan review tentang platform ini iatu pada awal bulan oktober.

Ramai rakyat Malaysia yang terkesan dengan wabak Covid-19 seperti kehilangan pendapatan atau terjejas sebahagian pendapatan. Kerajaan Malaysia prihatin dengan kesusahan rakyat. Sebelum ini, terdapat cadangan agar duit caruman Akaun 1 KWSP boleh dikeluarkan bagi meringankan beban kewangan rakyat.


TIPS DAN PANDUAN PERCUTIAN

Selepas pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia, dimana percutian terpaksa ditangguhkan, kini mulai pulih. Sempadan negara mulai dibuka dan pelancongan mulai rancak semula. Walaupun pandemik ini telah berakhir, namun langkah-langkah pencegahan penyebaran virus ini tidak patut diendahkan.

Anda pasti sangat rindu untuk pergi bercuti dan travel bersama keluarga tersayang? Jom bercuti di Sabah, SOP PKPB yang bermula 7 disember hingga 20 Disember telah dilonggarkan dimana rentas negeri di Malaysia telah dilonggarkan. Ini bermaksud anda boleh bercuti ke seluruh negeri di Malaysia kecuali kawasan yang masih dalam status PKPD.

Ada yang sudah pernah ke Semporna Sabah? Jika belum, mari kami kongsikan cerita-cerita travel ke semporna yang dikongsikan oleh traveller. Dengan cerita ini, mungkin anda boleh mendapat tips dan gambaran bagaimana anda hendak merancang percutian anda ke Semporna Sabah pada masa akan datang.

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.

Sektor pelancongan di Malaysia sudah mula dibuka pada 11 Jun 2020. Pembukaan semula pelancongan ini menjadi berita baik kepada para pengusaha pelancongan dan pemilik hotel dan homestay. operasi sektor Pelancongan menjadi lumpuh sepanjang tempoh PKP dan PKPB.

Trustpilot