PKPB :Menteri Rayu Malaysia memasang Aplikasi MyTrace di Telefon untuk pengesanan kontak

03/05/2020

Kerajaan telah membina dua aplikasi telefon untuk membantu para petugas barisan hadapan mengesan kes Covid-19 di kalangan Rakyat Malaysia. Aplikasi ini adalah inisiatif daripada 

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta orang ramai memuat turun aplikasi MySejahtera dan MyTrace di telefon bimbit mereka kerana ini dapat membantu pengamal perubatan mengesan jangkitan.

"Dalam usaha kami untuk memerangi Covid-19, penelusuran kontak adalah penting. Pekerja perubatan mesti mengetahui jika ada yang menghubungi pesakit positif Covid-19.

"Untuk memudahkan pencarian jejak, pemerintah telah membuat aplikasi MySejahtera dan MyTrace.

"Saya harap mereka yang mempunyai telefon bimbit memuat turun aplikasi ini untuk membantu Kementerian Kesihatan melakukan hubungan kerana ini adalah tanggungjawab kami," katanya dalam ucapan khas hari ini.

Berdasarkan pemeriksaan, aplikasi MySejahtera boleh didapati di Apple AppStore untuk dan Google Play Store.

Aplikasi MyTrace, bagaimanapun, hanya tersedia untuk pengguna Android untuk saat ini, tetapi diharapkan dapat segera tersedia untuk pengguna iPhone.

APLIKASI MYTRACE

Dengan menggunakan Aplikasi ini, anda akan membantu KKM untuk mengesan kontak yang berada dekat dengan pesakit Covid-19. Data kontak akan disimpan di peranti anda dan KKM akan meminta persetujuan anda agar data anda boleh digunakan untuk tujuan pengesahan.


Aplikasi akan menghantar isyarat bluetooth kepada peranti berhampiran untuk mengesan lokasi. Perdana Menteri telah menggesa rakyat Malaysia yang mempunyai telefon pintar runtuk memuat turun MyTrace atau MySejahtera hari ini bagi memudahkan proses pengesanan kontak. 


Aplikasi MyTrace boleh dimuat turun di aplikasi Google Play Store. ARTIKEL LAIN

Bantuan Sara Hidup BSH 2020 fasa 3 telah mula diagihkan bermula 24 Julai 2020. Tahniah kepada semua penerima yang layak. Adakah anda tidak berjaya mendapat bantuan BSH berkenaan? jangan risau kerana Permohonan Rayuan BSH 2020 telah pun dibuka.


TIPS DAN PANDUAN PERCUTIAN

Ada yang sudah pernah ke Semporna Sabah? Jika belum, mari kami kongsikan cerita-cerita travel ke semporna yang dikongsikan oleh traveller. Dengan cerita ini, mungkin anda boleh mendapat tips dan gambaran bagaimana anda hendak merancang percutian anda ke Semporna Sabah pada masa akan datang.

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.

Sektor pelancongan di Malaysia sudah mula dibuka pada 11 Jun 2020. Pembukaan semula pelancongan ini menjadi berita baik kepada para pengusaha pelancongan dan pemilik hotel dan homestay. operasi sektor Pelancongan menjadi lumpuh sepanjang tempoh PKP dan PKPB.

Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Anda pasti pernah mendengar gunung kinabalu, bukan? gunung kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara dan terletak di negeri Sabah, Malaysia. Gunung kinabalu menjadi destinasi utama para peminat Hiking sama ada dari dalam negara mahupun luar negara. Gunung kinabalu adalah menjadi kebanggaan sabahan dan mempunyai cerita lagenda...