PKP : Anda seorang runner atau rider ? Penghantaran makanan menggunakan motorsikal perlu mengikut garis panduan baru daripada Kementerian Pengangkutan 

20/04/2020

Sumber gambar : The Star Online
Sumber gambar : The Star Online

Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan melihat permintaan kepada runner atau delivery man meningkat dengan ketara. Ini kerana mereka antara yang dibenarkan untuk beroperasi semasa PKP. Mereka dianggap sebagai sebahagian daripada hero dalam menangani wabak covid-19 kerana mereka merupakan penggerak utama kepada operasi dan aktiviti harian rakyat untuk menghantar makanan dan barangan. Syabas dan terima kasih!.

Pada 20 April 2020, Kementerian Pengangkutan mengeluarkan garis panduan kepada perkhidmatan penghantaran barangan menggunakan motosikal bagi tujuan penghantaran makanan, minuman dan bungkusan, yang dipesan secara dalam talian. 

Antara syarat yang dikeluarkan adalah :

  1. Penunggang motosikal perlu menjalankan proses pembasmian kuman ke atas kotak penghantaran setiap hari mengikut garis panduan ditetapkan Kementerian Kesihatan.
  2. penunggang p-hailing dinasihatkan tidak menggunakan lebuh raya antara negeri bagi jarak perjalanan melebihi 10 kilometer (km).
  3. Penunggang motosikal berumur 18 tahun, memiliki lesen memandu yang sah dan tidak disenarai hitam oleh Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia, JPJ.
  4. Kotak barangan harus mengikut ukuran yang ditetapkan oleh JPJ
  5. Perkhidmatan penghantaran makanan dikategorikan sebagai P-hailing atau parcel-Hailing. 
  6. Masa operasi atau masa penghantaran adalah antara jam 8.00 pagi hingga 8.00 malam sahaja, Namun masa berbeza berdasarkan peringkat PKP di beberapa kawasan (zon merah, zon hijau)
  7. Semua penunggang harus membawa surat pengesahan daripada majikan atau pihak berkuasa.
  8. Semua penunggang motorsikal harus berdaftar dengan Aplikasi telefon Mysejahtera.

Dengan garis panduan ini, Kementerian Pengangkutan berharap rakyat Malaysia yakin bahawa penghantaran makanan dan bungkusan mereka selamat dan bersih tanpa risiko pencemaran ketika negara berdepan pandemik COVID-19


ARTIKEL MENARIK 

Adakah anda pernah mendengar isharefans? isharefans semakin popular dan trending di media sosial. Ramai yang mengongsikan isharefans adalah platform dapat menjana pendapatan dengan kerja yang mudah dan hanya dalam talian. Dalam artikel ini, kami akan mengulas tentang iShareFans dan pada akhir artikel, kami berikan pendapat kami adakah isharefans...

Pada hari ini, negara digemparkan dengan ura-ura pengisytiharaan darurat di Malaysia. Pada hari ini, Tan sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan perjumpaan dengan YDPA. Terdahulu, Muhyiddin bersama menteri Kabinet bermesyuarat selama tiga jam di Bangunan Perdana Putra pagi tadi.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah berkata dalam sidang media 20 oktober 2020, bahawa Pekerja sektor awam dan swasta diarah untuk bekerja dari rumah bermula khamis ini (22 Oktober 2020). Keputusan ini disebabkan peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja di pejabat.

Malaysia telah dilanda wabak Covid-19 gelombang kedua dan kelihatannya lebih teruk daripada sebelumnya. Lantaran itu, bagi membantu meringankan beban rakyat Malaysia khususnya golongan B40, kerajaan telah melancarkan rangsangan ekonomi Bantuan Prihatin Nasional siri 2.0 atau BPN 2.0. Perkara ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan...

Wabak Covid-19 telah memberikan kesan yang buruk kepada perniagaan di seluruh dunia. Peniaga khususnya para peniaga kecil mempunyai kesukaran untuk mengekalkan perniagaan mereka. Insentif kerajaan Malaysia seperti Geran Khas Prihatin tidak dapat menampung semua peniaga kecil. Oleh yang demikian, para peniaga kecil terpaksa mencari alternatif lain.


TIPS DAN PANDUAN PERCUTIAN

Ada yang sudah pernah ke Semporna Sabah? Jika belum, mari kami kongsikan cerita-cerita travel ke semporna yang dikongsikan oleh traveller. Dengan cerita ini, mungkin anda boleh mendapat tips dan gambaran bagaimana anda hendak merancang percutian anda ke Semporna Sabah pada masa akan datang.

Ada yang merancang untuk mendaki Gunung Kinabalu? Anda perlu ketahui tips dan peralatan yang sesuai untuk mendaki. Persediaan yang betul dan tepat dapat memudahkan pendakian anda nanti. Kami berikan anda tips bonus iatu langkah keselamatan atau SOP mendaki gunung kinabalu semasa PKPP dan wabak Covid-19.

Sektor pelancongan di Malaysia sudah mula dibuka pada 11 Jun 2020. Pembukaan semula pelancongan ini menjadi berita baik kepada para pengusaha pelancongan dan pemilik hotel dan homestay. operasi sektor Pelancongan menjadi lumpuh sepanjang tempoh PKP dan PKPB.

Negeri Sabah adalah salah satu negeri dalam negara Malaysia yang paling bertuah. Ini kerana Sabah mempunyai pelbagai tempat menarik yang anda boleh lawat. Pada perkongsian kali ini, kami ingin memperkenalkan daerah Kudat, Sabah. Kudat pun mempunyai banyak tempat menarik yang anda boleh lawat dan menikmati pengalaman percutian yang berbeza.

Anda pasti pernah mendengar gunung kinabalu, bukan? gunung kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara dan terletak di negeri Sabah, Malaysia. Gunung kinabalu menjadi destinasi utama para peminat Hiking sama ada dari dalam negara mahupun luar negara. Gunung kinabalu adalah menjadi kebanggaan sabahan dan mempunyai cerita lagenda...


LEBIH BANYAK INFO DAN TOPIK KAMI SEDIAKAN. HANYA TAIP DI RUANGAN SEARCH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA