Anda Perlu Tahu : Penting-12 Benda yang anda perlu bersihkan selepas kembali dari luar Rumah semasa COVID-19

17/04/2020

Anda mungkin terpaksa keluar dari rumah untuk membeli bahan makanan dan aktiviti kerja yang penting. Pada ketika ini, Dunia dalam pandemik Covid-19, adalah sangat penting anda mengetahui cara untuk membasmi kuman untuk mengurangkan risiko penyebaran COVID-19 di rumah anda.

Kemaskini yang terbaru berkenaan statistik kes Covid -19 di Malaysia sudah mencecah 5,182 kes dengan 84 kematian. (sumber : Worldometer) Tempoh PKP di Malaysia juga telah dilanjutkan sehingga 28 April 2020 yang menyaksikan penguatkuasaan dan kawalan pihak keselamatan menjadi lebih ketat.

Nyahkuman VS Pembersihan

Penjarakkan sosial dan tempat perlindungan adalah alat yang penting untuk membantu meratakan keluk statistik dan penyebaran Covid-19. Nyahkuman dan pembersihan untuk semua yang akan masuk ke rumah daripada luar, termasuk anda sendiri adalah sangat mustahak dan penting. Apakah maksudnya membersihkan segala benda atau barang yang dibawa masuk ke dalam rumah?

CDC atau nama panjangnya adalah Centers For Disease Control and Prevention, Amerika Syarikat menyatakan " Pembersihan Untuk kotoran di permukaan yang boleh dilihat dengan mata kasar diikuti dengan pembasmian adalah amalan terbaik untuk menghalang Covid-19 dan jangkitan pernafasan di dalam rumah dan komuniti anda".  Apakah perbezaan pembersihan dengan pembasmian? pembersihan adalah merujuk kepada penyingkiran bakteria dan kuman dari permukaan, Ia tidak membunuh kuman dan bakteria berkenaan tapi boleh membantu mengurangkan risiko jangkitan. Pembasmian pula merujuk kepada penggunakan bahan kimia yang dibenarkan oleh Agensi Alam Sekitar untuk membunuh kuman di permukaan. Kebanyakkan bahan pembersihan dan bahan kimia ini memberikan kerengsangan kepada kulit, adalah digalakkan untuk menggunakan sarung tangan pakai buang semasa menggunakan bahan kimia ini. Pastikan anda membuang sarung tangan berkenaan dan terus membersihkan tangan sejurus selesai menggunakannnya. Terdapat empat Produk Rumah yang boleh membunuh coronavirus, mengikut oleh Reader's Digest.

Berikut adalah senarai yang anda harus bersihkan selepas anda sampai di rumah dari luar.

 1. Tangan
 2. Telefon
 3. Dompet
 4. Beg Beli Belah
 5. Barang yang dibeli
 6. Kereta
 7. Cermin Mata
 8. Permukaan yang paling banyak sentuhan ( Tombol Pintu, Remote kereta)
 9. Pakaian
 10. Kasut
 11. Barang Kemas
 12. Badan


1. Tangan

Basuh Tangan and dengan menggunakan sabun dan air. Jika tiada, alternatif lain adalah menggunakan sanitizer berasaskan alkohol dengan kepekatan sekurang-kurangnya 70%. Gosok keseruluhan tangan sekurang-kurangnya dalam 20 saat, bersihkan tapak tangan dan belakang tapak tangan, antara jari dan kuku (termasuk di dalam kuku). Disarankan agar anda tidal menyentuh Mata, Hidung dan mulut sehingga anda selesai membersihkan tangan. Anda harus membersihkan tangan sekali lagi selepas anda selesai mengeluarkan barangan yang dibeli atau memegang apa-apa benda yang dari luar. sumber : getty Images
sumber : getty Images

2. Telefon 

Cuba jangan meletakkan telefon anda di mana-mana melainkan poket atau beg tangan anda dan terutama tidak pada tali pinggang penghantar runcit, rak, troli dan kaunter pembayaran. Semakin kurang pendedahan ke permukaan awam, semakin baik. Apabila anda pulang ke rumah, Dr. Mullans menyarankan untuk menggunakan tisu pembasmi kuman (seperti tisu Clorox atau tisu alkohol yang mengandungi sekurang-kurangnya 70 peratus alkohol isopropil). "Pastikan untuk membersihkan keseruluhan badan telefon, termasuk skrin," 


sumber : getty Images
sumber : getty Images

3. Dompet dan Beg Tangan


Seperti telefon anda, cuba simpan dompet atau dompet dengan anda sahaja dan bukannya menyimpan dalam bakul atau troli barangan pembelian. Sebaik sahaja pulang, anda perlu merujuk kepada arahan pengeluar mengenai cara membersihkan dompet atau dompet anda kerana  mungkin ada bahan yang tidak sesuai dan akan merosakkan dompet anda. Dinasihatkan agar anda mengelakkan meletakkan dompet anda di meja dapur  atau perabot rumah, dan basuh tangan anda setiap kali anda menyentuhnya.

sumber : getty Images
sumber : getty Images

4. Beg beli Belah

Mungkin  kebiasaan anda adalah membawa beg anda sendiri ke kedai runcit dalam usaha untuk menyokong kempen pengurangan penggunaan plastik, anda sekarang mungkin tidak menginginkannya. "Semasa krisis COVID-19, saya mengesyorkan menggunakan beg runcit yang dibekalkan oleh kedai runcit," kata Dr. Mullans ( MD, ahli dermatologi yang diperakui dewan dan pengasas Uptown Dermatology di Houston, Texas). Jika anda masih ingin menggunakan Beg Kitar Semula anda, anda dinasihatkan untuk mencucinya di mesin basuh atau sekurang-kurangnya membasuhnya dengan pembasmi kuman selepas setiap penggunaan. Selain itu, permukaan apa pun yang anda  telah letakkan beg runcit anda di rumah (permukaan yang tidak berpori keras seperti meja, lantai atau meja lebih senang dibersihkan daripada permaidani atau permaidani) harus dibasmi kuman dengan sempurna setelah bersih. Dr. May mengatakan virus itu dapat bertahan di dalam beg kertas selama kira-kira 24 jam, jadi anda harus membasminya secepat mungkin.

sumber : getty Images
sumber : getty Images

5. Barang yang dibeli

OK, begnya sudah selesai dibersihkan, tetapi bagaimana dengan semua barang yang anda bawa pulang yang pernah berada di rak kedai? Nyahkuman mana yang SESUAI dan bilas barangan lain tetapi jangan gunakan peluntur, sabun atau pembasmi kuman lain. Dalam segmen baru-baru ini, Dr. Sanjay Gupta, ketua koresponden perubatan CNN, menyarankan untuk menetapkan stesen kawasan untuk barangan "kotor" dan "bersih" di meja dapur anda ketika memunggah tin, barang kotak dan produk bungkusan lain - letakkan semuanya di kawasan kotor, dan selepas anda anda membersihkan permukaan setiap item dengan tisu pembasmi kuman, letakkan di tempat yang bersih. Elakkan menyentuh wajah anda semasa proses ini, dan kemudian membasmi kuman di kawasan kotor selepas anda selesai. Akhirnya, ya, anda dapat meneka, basuh tangan anda.
sumber : getty Images
sumber : getty Images

6. Kereta

Sekarang, sudah tiba masanya untuk kembali ke kereta anda dan mula menjejaki langkah anda sedikit. Virus ini boleh hidup di Steering selama kira-kira 75 jam dan pintu kereta selama kira-kira 40 jam, kata Dr. May. Selain barang-barang tersebut, semasa anda meninggalkan kedai, anda mungkin juga menyentuh kunci, tali pinggang keledar, tempat duduk, pergeseran gear, pelindung matahari, skrin sentuh, selak bagasi, pembuka pintu garaj dan pemegang cawan. Gunakan tisu pembasmi kuman pada semua benda dan tempat kecuali kulit dan skrin sentuh.
sumber : getty Images
sumber : getty Images

7. Cermin Mata

Dr. May mengatakan bahawa virus itu dapat bertahan sekitar 75 jam pada kacamata atau cermin mata hitam anda. Dia mencadangkan mencuci dengan sabun dan air panas semasa pulang ke rumah untuk mendapatkan kesan pembasmi kuman terbaik, tetapi anda juga boleh menggunakan lap berasaskan alkohol pada semua perkara kecuali lensa untuk perlindungan tambahan.
sumber : getty Images
sumber : getty Images

8. Permukaan yang paling banyak sentuhan ( Tombol Pintu, Remote kereta)

Dalam perjalanan ke rumah dari kereta, berapa banyak perkara yang anda sentuh sebelum mencuci tangan? Fikirkan semua yang mungkin - seperti pembuka pintu garaj, pemegang pintu, suis lampu, panel sistem penggera, gerbang haiwan peliharaan atau anak-anak - dan kemudian mulailah membasmi kuman setiap permukaan dengan semburan atau tisu. Oh, dan pergi mencuci tangan anda sekali lagi.

sumber : getty Images
sumber : getty Images

9. Pakaian

Sekarang, alihkan perhatian anda kepada diri sendiri. Pakaian anda mesti masuk terus ke mesin basuh. "Sebaiknya basuh pakaian di mesin basuh pada suhu paling panas yang disarankan oleh pengeluar, dan keringkan pada suhu paling panas yang disarankan di pengering," kata Dr. Mullans. "Selain dari suhunya, selain pencuci pakaian, saya sarankan menambahkan peluntur untuk kain putih, tuala dan permaidani." Apa sahaja yang anda lakukan, jangan campurkan pemutih dan cuka putih. Basuh tangan anda setelah mengendalikan cucian yang kotor.

sumber : getty Images
sumber : getty Images

10. Kasut

Sama seperti beg tangan dan dompet anda, kasut sangat sukar untuk dibasmi kuman. Sekiranya anda memiliki sepasang kasut yang boleh dicuci dengan mesin, pilih kasut tersebut untuk keluar dan sertakan dengan pakaian anda setelah anda pulang ke rumah untuk dicuci. Jika tidak, mungkin ada baiknya mengubah rumah anda menjadi zon tanpa kasut buat masa ini (letak di luar rumah sahaja)

sumber : getty Images
sumber : getty Images

11. Barang Kemas

Penting untuk menjaga perhiasan anda lebih bersih dari sebelumnya, terutamanya cincin dan gelang. Sekiranya ia hanya dibersihkan semasa proses mencuci tangan biasa, mungkin tidak mencukupi - kuman boleh bersembunyi di celah-celah dan di antara kulit anda dan logam. "Bersihkan perhiasan dan batu permata sesuai dengan arahan dari pengilang," kata Dr Mullans. Dia berusaha untuk tidak memakai perhiasan semasa wabak itu. Batu permata keras, seperti berlian, rubi dan safir biasanya dapat dibersihkan dengan alkohol isopropil, tetapi periksa semula dengan Pakar atau penjual perhiasan anda terlebih dahulu.
sumber : getty Images
sumber : getty Images

12. Badan

Setelah semua yang anda sentuh dibasmi kuman, masa untuk memikirkan bagaimana membersihkan diri. "Terutama semasa krisis COVID-19, saya mengesyorkan mandi dan mencuci rambut, jika boleh," kata Dr Mullans yang pulang ke rumah setelah selesai bertugas. "Jika kulit dan tangan menjadi kering dengan kerap mencuci dan mandi, gunakan pelembap."


Penutup

Amalan kebersihan diri sangat penting ketika dalam wabak covid-19 ini agar anda dapat mengurangkan risiko dijangkiti virus ini dan menyebarkan kepada ahli keluarga anda dan komuniti sekeliling anda. Dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, anda terpaksa keluar rumah untuk membuat pembelian barangan keperluan atau anda urusan penting yang perlu dilakukan. Tindakan pembersihan dan nyahkuman sebaik tiba di rumah mungkin menjadi salah satu yang kritikal dan menjauhkan diri anda dan keluarga mendapat jangkitan berbahaya ini. 

ARTIKEL BERKAITAN


TIPS DAN PANDUAN PERCUTIAN

Selepas pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia, dimana percutian terpaksa ditangguhkan, kini mulai pulih. Sempadan negara mulai dibuka dan pelancongan mulai rancak semula. Walaupun pandemik ini telah berakhir, namun langkah-langkah pencegahan penyebaran virus ini tidak patut diendahkan.

Anda pasti sangat rindu untuk pergi bercuti dan travel bersama keluarga tersayang? Jom bercuti di Sabah, SOP PKPB yang bermula 7 disember hingga 20 Disember telah dilonggarkan dimana rentas negeri di Malaysia telah dilonggarkan. Ini bermaksud anda boleh bercuti ke seluruh negeri di Malaysia kecuali kawasan yang masih dalam status PKPD.

Ada yang sudah pernah ke Semporna Sabah? Jika belum, mari kami kongsikan cerita-cerita travel ke semporna yang dikongsikan oleh traveller. Dengan cerita ini, mungkin anda boleh mendapat tips dan gambaran bagaimana anda hendak merancang percutian anda ke Semporna Sabah pada masa akan datang.

MENCARI INFO LAIN? GUNAKAN RUANGAN SEARCH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA

Trustpilot