Anda perlu Tahu : Apa itu Covid-19? jawaban kepada semua persoalan Mengenai Coronavirus Covid-19

28/03/2020

Wabak Coronavirus Covid-19 telah menjadi pandemik dan menjadi kebimbangan dan kerisauan kepada seluruh negara.  Istilah pandemik merujuk kepada wabak yang menyerang dalam skop lebih besar dan tidak terhad kepada sesuatu komuniti atau daerah semata-mata. Terdapat tiga peringkat wabak yang bedasarkan kepada geografi dan kawasan jangkitan tersebut. 

Perkongsian pada kali ini akan merangkumi setiap persoalan yang timbul mengenai Covid-19 dan kami akan memberikan jawaban atau persoalan yang anda perlu tahu agar kita dapat sama-sama menangani wabak ini di negara kita Malaysia.  AMARAN (Pembacaan yang agak panjang).

Antara 22 persoalan tersebut adalah;

 • Apakah itu Coronavirus?
 • Apakah itu Covid-19 ?
 • Apakah Simptom-simptom Covid-19?
 • Bagaimana Covid-19 merebak?
 • Apa yang saya boleh buat untuk melindungi diri sendiri dan menghalang wabak daripada merebak?
 • Bagaimana saya boleh dijangkiti Covid-19?
 • Perlukah saya bimbang dengan Covid-19?
 • Siapa yang berisiko tinggi apabila dijangkiti Covid-19?
 • Adakah Antibiotik berkesan dalam merawat atau menghalang jangkitan Covid-19?
 • Adakah terdapat perubatan atau terapi yang boleh menghalang atau menyembuhkan Covid-19?
 • Adakah terdapat vaksin, dadah perubatan atau rawatan untuk Covid-19?
 • Adakah Covid-19 sama dengan SARS?
 • Perlukah saya memakai topeng muka untuk melindungi diri sendiri?
 • Bagaimana cara untuk memakai, menanggalkan dan membuang topeng muka?
 • Berapa lama tempoh inkubasi Covid-19?
 • Bolehkah manusia dijangkiti dengan Covid-19 daripada haiwan?
 • Bolehkah saya dijangkiti dengan Covid-19 daripada haiwan peliharaan?
 • Berapa lama Virus ini boleh hidup di permukaan?
 • Adakah selamat saya menerima bungkusan daripada negara yang dijangkiti wabak Covid-19?
 • Adakah perkara yang saya tidak patut buat?
 • Adakah Punca Covid-19 sudah diketahui?
 • Bagaimana Jangkitan pertama Covid-19 kepada manusia berlaku?

1. Apakah Itu Coronavirus?

Coronavirus adalah keluarga besar virus yang boleh menyebabkan penyakit pada haiwan atau manusia. Pada manusia, beberapa coronavirus diketahui menyebabkan jangkitan pernafasan dari selesema biasa kepada penyakit yang lebih teruk seperti Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) dan Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS). Coronavirus yang paling baru dijumpai menyebabkan penyakit coronavirus COVID-19.


2. Apakah itu Covid-19?

COVID-19 adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh coronavirus yang paling baru ditemui. Virus dan penyakit baru ini tidak diketahui sebelum wabak itu bermula di Wuhan, China pada Disember 2019. 

3. Apakah Simptom-simptom Covid-19?

Gejala COVID-19 yang paling biasa adalah demam, keletihan, dan batuk kering. Sesetengah pesakit mungkin mengalami sakit dan nyeri, kesesakan hidung, hidung berair, sakit tekak atau cirit-birit. Gejala-gejala ini biasanya ringan dan mula beransur-ansur. Sesetengah orang dijangkiti tetapi tidak mengalami sebarang gejala dan tidak merasa tidak sihat. Kebanyakan orang (kira-kira 80%) pulih dari penyakit tanpa memerlukan rawatan khas. Sekitar 1 daripada setiap 6 orang yang mendapat COVID-19 menjadi sakit parah dan mengalami kesukaran bernafas. Orang yang lebih tua, dan mereka yang mengalami masalah perubatan seperti tekanan darah tinggi, masalah jantung atau diabetes, lebih cenderung untuk mengalami penyakit serius. Orang yang demam, batuk dan kesukaran bernafas perlu mendapatkan perhatian perubatan.


4. Bagaimana Covid-19 Merebak?

Orang boleh mendapat COVID-19 dari orang lain yang mempunyai virus. Penyakit ini boleh menyebar dari orang ke orang melalui titisan kecil dari hidung atau mulut yang tersebar apabila seseorang dengan COVID-19 batuk atau menghembus nafas. Titisan ini merentasi objek dan permukaan di sekelilingnya. Orang lain kemudian mendapat COVID-19 dengan menyentuh objek atau permukaan ini, kemudian menyentuh mata, hidung atau mulutnya. Orang juga boleh mendapat COVID-19 jika mereka bernafas dalam titisan dari seseorang dengan COVID-19 yang batuk keluar atau melepaskan tetesan. Itulah sebabnya penting untuk tinggal lebih dari 1 meter (3 kaki) dari orang yang sakit.


Bolehkah virus yang menyebabkan COVID-19 ditularkan melalui udara? 

Kajian hingga kini mencadangkan bahawa virus yang menyebabkan COVID-19 terutamanya dihantar melalui hubungan dengan titisan pernafasan dan bukan melalui udara. Lihat jawapan sebelumnya tentang "Bagaimana penyebaran COVID-19?"

Bolehkah CoVID-19 terjangkit daripada seseorang yang tidak mempunyai gejala?

Cara utama penyebaran penyakit adalah melalui titisan pernafasan yang dkeluarkan oleh seseorang yang batuk. Risiko menangkap COVID-19 dari seseorang yang tidak mempunyai gejala sama sekali sangat rendah. Walau bagaimanapun, ramai yang mempunyai COVID-19 hanya mengalami gejala ringan. Ini adalah benar terutamanya pada peringkat awal penyakit ini. Oleh itu, terdapat kemungkinan untuk mendapat COVID-19 dari seseorang yang telah, misalnya, hanya batuk ringan dan tidak merasa sakit.

5. Apa yang saya boleh buat untuk melindungi diri sendiri dan menghalang wabak daripada merebak?

Ketahui maklumat terbaru mengenai wabak COVID-19, yang terdapat di laman web WHO dan melalui pihak berkuasa kesihatan awam dan tempatan anda. Banyak negara di seluruh dunia sudah mempunyai kes-kes COVID-19 dan beberapa telah melihat wabak. Pihak berkuasa di China dan beberapa negara lain telah berjaya melambatkan atau menghentikan wabak mereka. Walau bagaimanapun, keadaan tidak dapat diramalkan, oleh itu dinasihatkan agar supaya sentiasa menyemak berita terkini.


Anda boleh mengurangkan kemungkinan anda dijangkiti atau menyebarkan COVID-19 dengan mengambil langkah berjaga-jaga yang mudah:

 • Kerap dan bersihkan tangan dengan sapu tangan berasaskan alkohol atau basuh dengan sabun dan air. Mengapa? Mencuci tangan dengan sabun dan air atau menggunakan rapi tangan berasaskan alkohol membunuh virus yang mungkin berada di tangan anda.

 • Mengekalkan jarak sekurang-kurangnya 1 meter (3 kaki) antara anda dan sesiapa yang batuk atau bersin. Mengapa? Apabila seseorang batuk atau bersin, mereka menyembur tetesan cecair kecil dari hidung atau mulutnya yang mungkin mengandungi virus. Jika anda terlalu dekat, anda akan menyedut titisan berkenaan, termasuk virus COVID-19 jika orang yang batuk itu mempunyai penyakit.
 • Elakkan menyentuh mata, hidung dan mulut. Mengapa? Tangan menyentuh banyak permukaan dan mungkin terdapat virus. Setelah terkontaminasi, tangan boleh memindahkan virus ke mata, hidung atau mulut anda. Dari sana, virus itu boleh memasuki badan anda dan boleh membuatkan anda sakit.
 • Pastikan anda, dan orang-orang di sekeliling anda, mengikut panduan kebersihan pernafasan yang baik. Ini bermakna menutup mulut dan hidung anda dengan siku atau tisu yang  apabila anda batuk atau bersin. Kemudian buang tisu yang digunakan segera. Mengapa? Titisan menyebarkan virus. Dengan mengikuti kebersihan pernafasan yang baik, anda melindungi orang di sekeliling anda daripada virus seperti selesema dan COVID-19.
 • Tinggal di rumah jika anda berasa tidak sihat. Sekiranya anda mengalami demam, batuk dan kesukaran bernafas, dapatkan rawatan perubatan dan hubungi mereka terlebih dahulu. Ikut arahan pihak berkuasa kesihatan tempatan anda. Mengapa? Pihak berkuasa kebangsaan dan tempatan mempunyai maklumat terkini mengenai keadaan di kawasan anda. membuat panggilan terlebih dahulu kepada pihak hospital akan membolehkan mereka mengarahkan anda ke kemudahan kesihatan yang betul. Ini juga akan melindungi anda dan membantu mencegah penyebaran virus dan jangkitan lain.
 • Teruskan dengan mendapat berita terkini COVID-19  (bandar atau kawasan tempatan di mana COVID-19 tersebar secara meluas). Jika boleh, elakkan perjalanan keluar - terutamanya jika anda adalah orang yang lebih tua atau mempunyai penyakit kencing manis, jantung atau paru-paru.Mengapa? Anda mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk dijangkiti COVID-19 di salah satu kawasan tersebut.

Langkah-langkah perlindungan untuk orang-orang yang baru atau baru-baru ini dilawati (14 hari lalu) di mana terdapat wabak COVID-19 (penting)

 • Ikuti panduan yang digariskan di atas (Langkah perlindungan untuk semua orang)
 • Mengasingkan diri sendiri dengan tinggal di rumah jika anda mula berasa tidak sihat, walaupun dengan gejala ringan seperti sakit kepala, demam gred rendah (37.3 C atau ke atas) dan hidung kecil sehingga anda pulih. Sekiranya anda perlu seseorang membekalkan anda atau keluar, mis. untuk membeli makanan, kemudian pakai topeng untuk mengelakkan menjangkiti orang lain. Mengapa? Mengelakkan hubungan dengan orang lain dan lawatan ke kemudahan perubatan akan membolehkan kemudahan ini beroperasi dengan lebih berkesan dan membantu melindungi anda dan orang lain dari kemungkinan COVID-19 dan virus lain.
 • Sekiranya anda mengalami demam, batuk dan kesukaran bernafas, dapatkan nasihat perubatan dengan segera kerana ini mungkin disebabkan oleh jangkitan pernafasan atau keadaan serius lain. Hubungi terlebih dahulu dan beritahu penyedia mana-mana perjalanan atau hubungan terkini dengan pengembara. Mengapa? Membuat panggilan terlebih dahulu akan membolehkan Pihak hospital bertindak dengan segera mengarahkan anda ke kemudahan kesihatan yang betul. Ini juga akan membantu mencegah penyebaran COVID-19 dan virus-virus lain.

6. Bagaimana saya boleh dijangkiti Covid-19?

Risiko bergantung kepada di mana anda berada - dan lebih khusus, sama ada terdapat wabak COVID-19 yang berlaku di sana. Kini terdapat tempat-tempat di seluruh dunia (bandar atau kawasan) di mana penyakit itu tersebar. Bagi orang yang tinggal disini, atau melawat kawasan ini, risiko dijangkiti COVID-19 lebih tinggi. Kerajaan dan pihak berkuasa kesihatan mengambil tindakan setiap kali satu kes baru COVID-19 dikenalpasti. Pastikan anda mematuhi mana-mana sekatan tempatan dalam perjalanan, pergerakan atau perhimpunan besar. Bekerjasama dalam usaha kawalan penyakit akan mengurangkan risiko anda dijangkiti atau menyebarkan COVID-19. Wabak COVID-19 boleh dibendung dan transmisi virus berhenti, seperti yang telah ditunjukkan di China dan beberapa negara lain. Malangnya, wabak baru boleh muncul dengan cepat. Adalah penting untuk mengetahui situasi di mana anda berada atau ingin pergi. WHO menerbitkan kemas kini harian mengenai situasi COVID-19 di seluruh dunia.


7. Perlukah saya bimbang dengan Covid-19?

Penyakit akibat jangkitan COVID-19 biasanya ringan, terutama untuk kanak-kanak dan orang dewasa muda. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan penyakit yang serius: kira-kira 1 dalam setiap 5 orang yang dijangkiti memerlukan rawatan di hospital. Oleh itu, ia adalah perkara biasa bagi orang untuk bimbang tentang bagaimana wabak COVID-19 akan memberi kesan kepada mereka dan orang yang tersayang. Kita boleh menyatakan kebimbangan kita ke dalam tindakan untuk melindungi diri kita, orang yang kita cintai dan komuniti kita. Pertama dan terpenting di antara tindakan ini adalah pembersihan tangan secara teratur dan teliti dan kebersihan pernafasan yang baik. Kedua, sentiasa berhati-hati dan ikut nasihat pihak berkuasa kesihatan tempatan termasuk apa-apa sekatan yang ditempatkan dalam perjalanan, pergerakan dan perhimpunan.


8. Siapa yang berisiko tinggi apabila dijangkiti Covid-19?

Walaupun kita masih belajar mengenai bagaimana COVID-2019 mempengaruhi orang, tetapi orang tua dan orang yang mempunyai keadaan perubatan yang sedia ada (seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung, penyakit paru-paru, kanser atau kencing manis) kelihatan lebih serius daripada penyakit yang lain.


9. Adakah Antibiotik berkesan dalam merawat atau menghalang jangkitan Covid-19?

Tidak. Antibiotik tidak berfungsi dengan virus, mereka hanya berfungsi pada jangkitan bakteria. COVID-19 disebabkan oleh virus, jadi antibiotik tidak berfungsi. Antibiotik tidak boleh digunakan sebagai cara pencegahan atau rawatan COVID-19. Mereka hanya boleh digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor untuk merawat jangkitan bakteria.


10. Adakah terdapat perubatan atau terapi yang boleh menghalang atau menyembuhkan Covid-19?

Walaupun sesetengah ubat-ubatan barat, tradisional atau rumah boleh memberi keselesaan dan mengurangkan gejala COVID-19, tidak ada bukti bahawa ubat-ubatan semasa boleh menghalang atau menyembuhkan penyakit. WHO tidak mencadangkan pengobatan diri dengan sebarang ubat, termasuk antibiotik, sebagai pencegahan atau penyembuhan untuk COVID-19. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ujian klinikal berterusan yang merangkumi kedua-dua ubat barat dan tradisional. 

11. Adakah terdapat vaksin, dadah perubatan atau rawatan untuk Covid-19?

Belum lagi. Sehingga kini, tiada vaksin dan tiada ubat antiviral tertentu untuk mencegah atau merawat COVID-2019. Walau bagaimanapun, mereka yang terjejas perlu diberi perhatian untuk melegakan gejala. Orang yang sakit serius perlu dimasukkan ke hospital. Kebanyakan pesakit pulih - terima kasih kepada sokongan penjagaan. Vaksin yang berpotensi dan beberapa rawatan ubat tertentu masih dalam penyelidikan. Ia sedang diuji melalui ujian klinikal.Cara paling berkesan untuk melindungi diri anda dan orang lain terhadap COVID-19 adalah untuk sentiasa membersihkan tangan anda, menutup batuk anda dengan bengkok siku atau tisu, dan mengekalkan jarak sekurang-kurangnya 1 meter (3 kaki) dari orang yang batuk atau bersin.


12. Adakah Covid-19 sama dengan SARS?

Tidak. Virus yang menyebabkan COVID-19 dan yang menyebabkan wabak Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) pada tahun 2003 berkaitan dengan satu sama lain secara genetik, tetapi penyakit-penyakit yang menyebabkan mereka agak berbeza. SARS lebih mematikan tetapi kurang berjangkit daripada COVID-19. Tidak ada wabak SARS di dunia sejak tahun 2003.


13. Perlukah saya memakai topeng muka untuk melindungi diri sendiri?

Hanya memakai topeng jika anda sakit dengan gejala COVID-19 (terutama batuk) atau menjaga seseorang yang mungkin mempunyai COVID-19. Topeng muka pakai buang hanya boleh digunakan sekali sahaja. Jika anda tidak sakit atau menjaga seseorang yang sakit maka anda tidak memerlukan topeng. Terdapat kekurangan masker di seluruh dunia, jadi WHO menggesa orang ramai menggunakan topeng dengan bijak.

14. Bagaimana cara untuk memakai, menanggalkan dan membuang topeng muka?

 1. Ingat, topeng hanya boleh digunakan oleh pekerja kesihatan, penjaga penjagaan, dan individu yang mengalami gejala pernafasan, seperti demam dan batuk.
 2. Sebelum menyentuh topeng, bersikan tangan dengan gosok tangan  menggunakan cecair berasaskan alkohol atau sabun dan air.
 3. Ambil topeng dan periksa untuk koyakkan atau lubang. Orientasi yang betul adalah bahagian atas di mana jalur logam).
 4. Pastikan bahagian kanan topeng menghadap ke luar (sebelah berwarna).
 5. Letakkan topeng di muka anda. 
 6. Cubit jalur logam  supaya ia membentuk bentuk hidung anda.
 7. Tarik bahagian bawah topeng supaya menutup mulut dan dagu anda.
 8. Selepas digunakan, lepaskan topeng; keluarkan gelung elastik dari belakang telinga sambil menjaga topeng dari wajah dan pakaian anda, untuk mengelakkan menyentuh permukaan yang berpotensi tercemar.
 9. Buangkan topeng dalam tong tertutup sebaik sahaja digunakan.
 10. Lakukan pembersihan tangan selepas menyentuh atau membuang topeng - Gunakan gosok tangan berasaskan alkohol atau, jika kelihatan jelas, basuh tangan anda dengan sabun dan air
 • Berapa lama Virus ini boleh hidup di permukaan?

15. Berapa lama tempoh inkubasi Covid-19?

"Masa inkubasi" bermaksud masa antara menangkap virus dan mula mengalami tanda-tanda penyakit. Kebanyakan anggaran tempoh inkubasi untuk COVID-19 berkisar dari 1-14 hari, paling kerap atau kebiasaan adalah sekitar lima hari.

16. Bolehkah manusia dijangkiti dengan Covid-19 daripada haiwan?

Coronavirus adalah keluarga besar virus yang biasa berlaku pada haiwan. Kadang-kadang, Individu yang dijangkiti virus-virus ini yang kemudiannya dapat menyebar ke orang lain. Contohnya, SARS-CoV dikaitkan dengan kucing civet dan MERS-CoV dihantar oleh unta dromedari. Sumber haiwan COVID-19 yang mungkin belum disahkan.Untuk melindungi diri sendiri, seperti ketika mengunjungi pasar haiwan hidup, hindari hubungan langsung dengan binatang dan permukaan yang berhubungan dengan hewan. Pastikan amalan keselamatan makanan yang baik pada setiap masa. Kendalikan daging mentah, susu atau organ haiwan dengan berhati-hati untuk mengelakkan pencemaran makanan yang tidak dimasak dan mengelakkan memakan produk haiwan mentah atau kurang masak.


17. Bolehkah saya dijangkiti dengan Covid-19 daripada haiwan peliharaan?

Walaupun terdapat satu kes anjing yang dijangkiti di Hong Kong, setakat ini, tidak ada bukti bahawa seekor anjing, kucing atau binatang peliharaan boleh menyebarkan COVID-19. COVID-19 terutama tersebar melalui titisan yang dihasilkan apabila orang yang dijangkiti batuk, bersin, atau bercakap. Untuk melindungi diri anda, bersihkan tangan dengan kerap dan teliti.

18. Berapa lama Virus ini boleh hidup di permukaan?

Tidak dapat dipastikan berapa lama virus yang menyebabkan COVID-19 bertahan pada permukaan, tetapi ia kelihatan seperti berkelakuan seperti coronavirus lain. Kajian mencadangkan bahawa coronavirus (termasuk maklumat awal mengenai virus COVID-19) mungkin berterusan di permukaan selama beberapa jam atau sehingga beberapa hari. Ini mungkin berbeza-beza mengikut keadaan yang berlainan (misalnya Jenis permukaan, suhu atau kelembapan persekitaran).

Sekiranya anda merasakan permukaan mungkin dijangkiti, bersihkan dengan disinfektan mudah untuk membunuh virus dan melindungi diri anda dan orang lain. Bersihkan tangan dengan sapu tangan berasaskan alkohol atau basuh dengan sabun dan air. Elakkan menyentuh mata, mulut, atau hidung anda.

19. Adakah selamat saya menerima bungkusan daripada negara yang dijangkiti wabak Covid-19?

Ya. Kemungkinan seseorang yang dijangkiti daripada barang komersial adalah rendah dan risiko jangkitan virus yang menyebabkan COVID-19 berpindah dari satu pakej yang telah dipindahkan, mengembara, dan terdedah kepada keadaan dan suhu yang berbeza juga adalah rendah.


20. Adakah perkara yang saya tidak patut buat?

Langkah-langkah berikut TIDAK berkesan terhadap COVID-2019 dan boleh membahayakan:

 • Merokok

 • Memakai masker berganda
 • Mengambil antibiotik


21. Adakah Punca Covid-19 sudah diketahui?

Pada masa ini, sumber SARS-CoV-2, coronavirus (CoV) yang menyebabkan COVID-19 tidak diketahui. Semua bukti yang ada menunjukkan bahawa SARS-CoV-2  berasal haiwan semula jadi dan bukannya virus yang dibina. Virus SARS-CoV-2 mungkin mempunyai kumpulan ekologi dalam kelawar. SARS-CoV-2, tergolong dalam kumpulan virus berkaitan genetik, yang juga termasuk SARS-CoV dan beberapa CoV lain yang diasingkan daripada populasi kelawar. MERS-CoV juga tergolong dalam kumpulan ini, tetapi kurang berkaitan.


22. Bagaimana Jangkitan pertama Covid-19 kepada manusia berlaku?

Kes manusia pertama COVID-19 telah dikenal pasti di Wuhan City, China pada Disember 2019. Pada peringkat ini, tidak dapat untuk menentukan dengan tepat bagaimana manusia di China pada mulanya dijangkiti SARS-CoV-2.

Walau bagaimanapun, SARS-CoV, virus yang menyebabkan wabak SARS pada tahun 2003, berasal dari kumpulan haiwan (kucing kumbang, binatang liar yang ditanam) kepada manusia dan kemudiannya merebak di antara manusia. Dengan cara yang sama, dianggap bahawa SARS-CoV-2 melepasi halangan spesies dan menjangkiti manusia, tetapi lebih berkemungkinan melalui tuan rumah (haiwan) pertengahan, itu adalah spesies haiwan lain yang lebih cenderung dekat dengan manusia - ini boleh menjadi binatang peliharaan , haiwan liar, atau haiwan liar yang dijinakkan.

Sehingga sumber virus ini dikenal pasti dan dikawal, terdapat risiko jangkitan semula virus dalam populasi manusia dan risiko wabak yang baharu seperti yang kita alami saat ini.

Sumber : WHO

Jika nak cari kereta sewa dan pakej percutian yang trusted di sabah dengan harga yang murah, jom lihat sini.

Follow dan like page facebook @bestborneocarrental untuk perkongsian tips dan panduan bercuti terkini atau hubungi kami di :

Whatsapp : 01110570862

email : bestborneocarrental@gmail.com

atau chat terus di webchat kami.

Trustpilot