Anda perlu tahu ini : Perbezaan antara COVID-19 dengan demam selesema yang biasa

18/03/2020

Pada hari selasa, 17 mac 2020, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan Perintah kawalan pergerakan selama 14 hari bermula 18 mac - 31 mac 2020 sebagai langkah untuk menangani wabak COVID-19 di dalam Negara Malaysia. Negara Lain sepeti Itali dan Sepanyol telah mengambil langkah yang sama dan agak lebih ekstrem iatu Perintah Berkurung.Wabak COVID-19 telah menjejaskan Negara dari segi sosioekonomi dan perindustrian Negara.

Lantaran daripada pengumuman Perdana Menteri Malaysia berkenaan, masyarakat Malaysia dilanda panik tetapi masih dalam situasi terkawal. Ramai rakyat membuat pembelian barangan keperluan pada hari Selasa sebagai persediaan Kawalan Pergerakan.

panick buying?
panick buying?

Apa itu Coronavirus?

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), coronavirus adalah keluarga besar virus yang boleh menyebabkan penyakit dari selesema biasa kepada penyakit yang lebih teruk seperti Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS-CoV) dan Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS-CoV ).

Coronavirus novel (nCoV) - seperti yang sedang merebak di seluruh dunia - adalah ketegangan baru yang belum dikenal pasti pada manusia.

Covid-19 dikatakan berasal dari pasaran makanan di Wuhan, China, pusat episod. Coronaviruses adalah zoonotik, yang bermakna mereka dihantar antara binatang dan manusia.

Kerana coronavirus adalah penyakit baru, NHS berkata, kita masih tidak tahu dengan tepat bagaimana ia menyebar. Walau bagaimanapun, seperti virus lain, kemungkinan bahawa Covid-19 dipindahkan dari orang ke orang melalui titisan kelembapan yang meninggalkan tubuh ketika batuk dan bersin.

Bagaimanakah coronavirus berbeza dengan selesema dan selesema biasa?

Selesema biasa disebabkan oleh jenis virus yang berlainan kepada Covid-19. Kebanyakan coronavirus, seperti selesema biasa, menyebabkan jangkitan ringan di saluran pernafasan atas dan menghasilkan gejala yang agak kecil seperti hidung tersumbat, kepala sakit dan tekak yang sakit.

Orang yang terdedah Covid-19 menderita sistem pernafasan yang boleh menyebabkan batuk, sesak nafas, kesukaran bernafas dan demam. Jangkitan ini juga boleh menyebabkan radang paru-paru, kegagalan buah pinggang dan dalam kes yang paling serius, kematian.

Sementara itu, selesema disebabkan oleh beberapa jenis virus influenza yang berlainan. Flu sangat menular dan mudah menyebar ke orang lain, dan mungkin akan diserahkan kepada orang lain dengan jangkitan lima hari pertama.

Gejala flu boleh sedikit lebih serius daripada yang berkaitan dengan selesema biasa, dengan sesetengah orang mengalami kehilangan selera makan, cirit-birit atau sakit perut, merasa sakit dan sakit.

Dalam kes yang paling serius, selesema juga boleh menyebabkan radang paru-paru.Pada kebanyakan orang, simptom-simptom yang kerap berlaku biasanya dalam tempoh dua hingga tiga hari pertama jangkitan, manakala kesan Covid-19 muncul dua hingga 14 hari selepas pendedahan.

Mengapa coronavirus lebih berbahaya daripada selsema dan selesema biasa dan adakah anda memperlakukannya secara berbeza?

Selama bertahun-tahun, saintis telah mengkaji selesema dan selesema biasa, yang bermaksud bahawa beberapa rawatan, untuk selesema flu tersedia untuk membantu  melawan sakit selesema.

Kerana Covid-19 masih baru, tidak ada vaksinasi terhadapnya. Medik mengatakan ia mungkin mengambil masa setahun sebelum vaksin Covid-19 dihasilkan. Pakar juga takut bahawa Covid-19 mungkin menyebarkan lebih cepat daripada selesema.

Kesihatan Awam England (PHE) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia tidak mengesyorkan orang memakai sarung tangan atau topeng muka untuk melindungi diri mereka.

Barang perlindungan seperti topeng muka dan sarung tangan boleh memainkan "peranan yang sangat penting" dalam keadaan klinikal tetapi hanya mempunyai "bukti yang sedikit " yang berguna untuk orang awam.

PHE mengatakan terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan penyebaran Covid-19, termasuk meliputi hidung dan mulut apabila anda bersin dan menghindari hubungan dengan orang yang tidak sihat. Ia juga merupakan idea yang baik untuk mendapatkan suntikan selsema anda jika anda belum melakukannya.

Artikel berkaitan : Anda perlu Tahu : jawaban kepada semua persoalan Mengenai Coronavirus Covid-19

Badan kesihatan juga menasihatkan supaya tidak pergi ke hospital sendiri jika anda fikir anda telah menghidap Covid-19. Anda dinasihatkan untuk menghubungi hospital melalui telefon dan menunggu petugas kesihatan datang ke rumah anda untuk pemeriksaan bagi mengelakkan penularan Virus ini kepada individu lain. Ini kerana terdapat kemungkinan risiko perpindahan jangkitan virus kepada orang lain seperti pemandu teksi, bas, dan penumpang pengangkutan awam sepanjang perjalanan anda ke hospital.

Rakyat Malaysia juga diminta agar terus tenang dan mengikuti setiap peraturan dan arahan daripada pihak berkuasa sepanjang tempoh 14 hari kawalan pergerakan. Semoga kita semua akan dilindungi oleh Tuhan dan dipohon agar jaga kebersihan diri masing-masing.

Artikel berkaitan : Anda Perlu Tahu : Adakah Coronavirus ini boleh Lenyap? Ketahui Jawapan Pakar daripada WHO


Jika nak cari kereta sewa yang trusted di sabah dengan harga yang murah, jom lihat sini.

Follow dan like page facebook @bestborneocarrental untuk perkongsian tips dan panduan bercuti terkini.

Trustpilot