Anda Perlu Tahu : Adakah Coronavirus ini boleh Lenyap? Ketahui Jawapan Pakar daripada WHO

24/03/2020

Negara kita pada masa kini masih dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang mana semua rakyat Malaysia diarahkan agar duduk di rumah #stayathome dan meminimumkan pergerakan keluar. Arahan terbaru adalah hanya ketua keluarga (hanya seorang) yang boleh keluar untuk tujuan pembelian barangan keperluan sahaja. 

Kita dapat melihat kesungguhan kerajaan untuk menangani wabak COVID-19 ini. statistik terkini berkaitan dengan wabak COVID-19 negara Malaysia setakat 24 March 2020 adalah seperti yang berikut : 

setakat 24 march 2020, Negara Malaysia sehingga ke hari ini mempunyai 1,624 kes dengan 183 kes sembuh dan 15 kes kematian. Jika dilihat pada graf kumulatif kes di Malaysia, kes Coronavirus semakin menurun. Dengan sokongan dan kerjasama daripada semua pihak, Malaysia boleh mengawal wabak ini dengan jayanya.

Persoalan : bolehkah wabak coronavirus ini Lenyap?Dr Bruce Aylward mempunyai pengalaman selama 30 tahun dalam memerangi penyakit polio, Ebola dan penyakit lain, dan sekarang, dia telah mengubah perhatiannya untuk menghentikan penyebaran COVID-19. Aylward, penasihat kanan kepada Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), adalah salah seorang pegawai tertinggi dunia yang bertanggungjawab memerangi pandemik koronavirus. 

Doktor yang mengetuai misi bersama WHO ke China pada bulan Februari untuk mengkaji keberkesanan tindak balas koronavirus di negara ini, telah melihat langkah-langkah yang diambil oleh Beijing untuk memerangi virus itu. Sekarang dia berkongsi apa yang dia pelajari dengan kerajaan dan berkomunikasi dengan pasukan respons WHO yang berusaha melawan COVID-19 dalam episen virus di seluruh dunia.

Ikuti persoalan dan jawaban beliau.

Adakah anda menjangkakan bahawa COVID-19 terus tersebar? 

Kita dapat melihat sekilas pandang ke masa depan melalui pemerhatian kepada tempat-tempat yang baharu ini dijangkiti, tempat yang tidak dijangkiti, tetapi juga tempat-tempat di mana ia bermula. Dan jika anda kembali dan melihat China sekarang, mereka [mengenal pasti virus itu] pada awal Januari, mereka membuat usaha penuh dan paling maksimum, dan tengah pertengahan Mac kini dan mereka menganggarkan mungkin pada akhir bulan Mac mereka akan keluar daripadanya, jadi tiga bulan penuh. 

Apabila anda melihat ke seluruh dunia di Eropah, Amerika Utara, Timur Tengah, anda dapat melihat bahawa kita benar-benar berada dalam tempoh pertumbuhan mendadak, kita masih melihat statistik jangkitan virus itu naik dengan sangat  cepat, walaupun di tempat-tempat yang sukar contohnya Itali. Negara-negara ini masih mempunyai beberapa bulan cabaran di hadapan mereka. Apabila anda melihat ke bahagian lain di dunia, seperti Afrika, contohnya, dan sebahagian kecil dari benua India, anda dapat melihat bahawa ia baru bermula. Walaupun mereka mempunyai sangat, sangat sedikit kes, jika anda melihat dengan teliti pada lengkung itu, ia juga dalam fasa pertumbuhan eksponen.

Apa yang anda fikir pandemik coronavirus akan kelihatan seperti enam bulan dari sekarang? 

Saya menjangkakan kita akan muncul-(masih dengan penyakit di pelbagai bahagian dunia)-tetapi kita harus bebas dari gelombang buruk penyakit ini merentasi dunia yang besar. Cabarannya ialah kita pasti akan kembali ke musim selesema. Dan salah satu soalan besar ialah, kita akan melihat lonjakannya semula pada masa itu?


Melihat ke hadapan lagi, apa yang anda jangkakan? Adakah COVID-19 akan hilang?

Apa yang kelihatannya ialah kita akan mempunyai gelombang besar penyakit ini di dunia kecuali sesuatu yang sangat berbeza berlaku di hemisfera selatan. Dan soalannya ialah: Apa yang akan berlaku? Adakah ini (wabak) akan hilang sepenuhnya? Adakah kita akan masuk ke dalam pusingan gelombang wabak? Atau adakah kita akan berakhir dengan penyakit endemik tahap rendah yang perlu kita hadapi? Kebanyakan orang percaya bahawa senario pertama di mana ini tidak mungkin hilang sepenuhnya. ia terlalu mudah berjangkit/disebarkan dalam populasi manusia, sama seperti wabak yang berisiko rendah.

Banyak yang akan bergantung kepada apa yang kita sebagai negara dan sebagai masyarakat, lakukan. Jika kita melakukan ujian setiap kes tunggal, pengasingan kes-kes dengan pesat, anda sepatutnya dapat menyimpan kes-kes yang rendah. Sekiranya anda hanya bergantung pada langkah-langkah besar yang menutup tanpa mencari setiap kes, maka setiap kali anda berhenti, ia boleh kembali semula. Jadi masa depan agak jelas, yang mana ditentukan oleh respon kita terhadap virus tersebut.

Adakah terdapat alasan untuk risau tentang gelombang kedua jangkitan di China? 


Tentunya, dan China juga bimbang. Semasa kami mengembara di sekitar China, salah satu perkara yang paling menarik yang saya dapati, terutamanya berbeza dengan Barat, seperti yang saya bicarakan kepada gabenor, walikota, dan kes-kes mereka telah pun menurun-dalam beberapa tempat yang mereka turun ke satu kes digit - Saya bercakap dengan mereka dan saya berkata, "Jadi, apa yang kamu buat sekarang?" Mereka berkata, "Kami sedang membina katil, kami membeli ventilator, kami sedang bersedia." Mereka berkata, "Kami tidak menjangkakan virus ini akan hilang, tetapi kami mengharapkan untuk dapat meneruskan aktiviti masyarakat, menjalankan  aktiviti ekonomi, dan memastikan sistem kesihatan beroperasi. Kita tidak boleh berakhir dalam keadaan yang sama ini lagi . "


Kenapa kadar kematian di Itali kelihatan begitu tinggi? 


Ini gabungan faktor. Jika anda melihat Itali, dan statistik umur, ia adalah negara kedua yang paling tua di dunia selepas Jepun, orang lupa bahawa. Anda mempunyai bilangan penduduk yang lebih tua, mereka mendapat penyakit yang lebih teruk dan mereka lebih cenderung untuk mati. 


Apakah mesej anda untuk orang muda di seluruh dunia? 


Ini adalah salah satu penyakit paling serius yang  anda akan hadapi dalam hidup anda, kenali dan hormatinya. Ia berbahaya kepada anda sebagai individu. Ia berbahaya kepada ibu bapa anda, kepada datuk nenek anda dan warga tua khususnya dan berbahaya kepada masyarakat anda secara amnya. Anda bukan seorang di sini, anda adalah sebahagian daripada komuniti yang lebih luas, anda adalah sebahagian daripada rangkaian penghantaran. Jika anda dijangkiti, anda membuat ini lebih rumit dan anda meletakkan orang dalam bahaya, bukan hanya diri sendiri. 


Jangan sekali-kali meremehkan penyakit baru ini, kerana tidak banyak yang diketahui. Apa yang kita tahu ialah ia akan membunuh orang muda, ia akan membuat orang-orang muda sakit dalam jumlah besar. Anda perlu menghormati ini.


Apa yang perlu keutamaan pertama negara selepas Perintah berkurung? 


Ujian, ujian, ujian, ujian, ujian. Bukan menguji semua orang, tetapi menguji suspek, menguji suspek, menguji suspek. Kemudian,  mengasingkan kes-kes yang disahkan dengan berkesan. langkah ketiga adalah Kuarantin.


Bagaimana anda fikir ini akan berakhir? 


Ini akan berakhir dengan kejayaan umat manusia atas virus ini, tidak ada bantahan mengenainya. Persoalannya ialah berapa banyak dan berapa cepat kita akan mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk meminimumkan kerosakan yang dilakukan oleh wabak ini. Pada waktunya, kita akan mempunyai terapeutik, kita akan mempunyai vaksin, kita sedang dalam perlumbaan untuk mendapatkannya. Dan ia akan memerlukan kerjasama dan kesabaran yang besar dari penduduk umum untuk memainkan peranan mereka kerana pada akhirnya  penduduk umum yang akan menghentikan perkara ini dan melambatkannya wabak ini sehingga cukup untuk  kita menguasainya.

Sumber : Time.com

Jika nak cari kereta sewa dan pakej percutian yang trusted di sabah dengan harga yang murah, jom lihat sini.

Follow dan like page facebook @bestborneocarrental untuk perkongsian tips dan panduan bercuti terkini atau hubungi kami di talian 01110570862 dan email bestborneocarrental atau chat terus di webchat kami.

Trustpilot