PKP : AirAsia Malaysia sudah mulakan penerbangan, Penumpang wajib pakai topeng muka (mask)

29/04/2020

Airasia Malaysia kembali meluncur di angkasa! AirAsia telah memulakan operasi penerbangan domestik di Malaysia bermula pada 29 April 2020. Tetapi penumpang harus mengikut langkah-langkah keselamatan Covid-19.

Seperti yang kami laporkan sebelum ini, AirAsia akan mulakan operasi penerbangan semasa PKP : Jom Travel : Airasia akan menyambung semula operasi Penerbangan domestik pada 29 April 2020 

Malaysia Airlines dan Malindo Air pun sebenarnya sudah mula beroperasi dengan penerbangan yang terhad. 

Malindo Air akan memulakan operasi penerbangan bermula 1 Mei 2020 ke kota kinabalu dan kuching.

MAS akan kekalkan Penerbangan terhad ke Sabah dan Sarawak dalam Tempoh PKP- Jadual dan Harga tiket

Setiap penumpang perlu membawa topeng sendiri dan memakainya dengan betul sebelum, semasa dan setelah penerbangan, termasuk semasa daftar masuk dan pengambilan beg. Setiap penumpang tanpa topeng akan dilarang untuk menaiki pesawat.

Ketua pegawai keselamatan AirAsia, Kapten Ling Liong Tien berkata, syarikat penerbangan itu meningkatkan semua langkah berjaga-jaga untuk memastikan perjalanan yang selamat.

"Pertama dan paling penting, adalah tanggungjawab anda untuk memastikan bahawa anda layak melakukan perjalanan, sama ada antarabangsa atau domestik, sebelum menempah penerbangan.

"Kami mohon agar anda mematuhi langkah-langkah pencegahan perlindungan yang disyorkan secara umum, termasuk mengamalkan kebersihan diri yang tinggi," katanya dalam satu kenyataan.

Langkah-langkah keselamatan Covid-19 yang lain merangkumi peruntukan bagasi hanya satu sahaja (bukannya dua seperti biasa), tidak melebihi 7kg, dan ketibaan lebih awal di lapangan terbang - sekurang-kurangnya tiga jam  sebelum berlepas.

Presiden Kumpulan AirAsia (Syarikat Penerbangan) Bo Lingam mengatakan syarikat penerbangan tersebut telah melakukan pemantauan menyeluruh mengenai prosedur pengendalian tetamu baik di darat maupun di atas kapal memandangkan pandemi Covid-19.

"Kami telah bekerjasama dengan pihak berkuasa lapangan terbang untuk memastikan bahawa semua langkah pencegahan yang relevan dilakukan untuk memastikan perjalanan yang selamat, menyenangkan dan selesa untuk semua orang," katanya dalam satu kenyataan.

Bo menambah bahawa AirAsia akan mematuhi panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Organisasi Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) untuk memastikan "standard kepatuhan dan pematuhan yang tertinggi".

Penyambungan semula perkhidmatan pada mulanya adalah untuk laluan domestik terpilih utama, yang akan meningkat secara beransur-ansur untuk merangkumi destinasi antarabangsa di sekitar rangkaian, setelah keadaan bertambah baik dan pemerintah menghapus sempadan dan sekatan perjalanan.

Sumber Berita : The Star

TINJAUAN BERAPA HARGA TIKET AIRASIA SEMASA PKP

Berdasarkan kepada tinjaun kami di laman web AirAsia, tiket penerbangan sudah mula dijual. berikut merupakan harga tiket penerbangan.
harga tiket kota kinabalu ke kuala lumpur
harga tiket kota kinabalu ke kuala lumpur
Harga tiket Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu
Harga tiket Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu

Jika anda ingin membuat tempahan, anda boleh ke laman web AirAsia untuk membuat pembelian tiket. Pastikan anda mengambil langkah-langkah pencegahan wabak covid-19 dan sentiasa mengamalkan kebersihan sepanjang perjalanan anda.

MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!
LEBIH BANYAK ARTIKEL MENARIK

Kini, Platform iShareFans telah ditutup dan menyebabkan ramai ahli kerugian sehingga ribuan ringgit. Sebelum ini kami sudah telah memberikan amaran bahawa operasi isharefans ini meragukan dan adalah scam. Kami adalah yang terawal memberikan review tentang platform ini iatu pada awal bulan oktober.

Ramai rakyat Malaysia yang terkesan dengan wabak Covid-19 seperti kehilangan pendapatan atau terjejas sebahagian pendapatan. Kerajaan Malaysia prihatin dengan kesusahan rakyat. Sebelum ini, terdapat cadangan agar duit caruman Akaun 1 KWSP boleh dikeluarkan bagi meringankan beban kewangan rakyat.

Akhir-akhir ini, banyak aplikasi atau platform yang menawarkan pendapatan mudah dengan hany like,share, follow, view akaun media sosial. antaranya adalah LikeShare, Isharefans, Ezjob99 dan WeMediaa.

Anda pernah melihat iklan atau post orang di media sosial, whatsapp yang mengajak anda untuk menjana pendapatan secara mudah dalam talian? Likeshare? Jika anda pernah dan ingin mencari maklumat tentang likeshare Malaysia, mungkin artikel ini akan membantu anda untuk pemahaman anda? Jika anda mempunyai rasa was-was tentang likeshare ini, kami...

Trustpilot