PKP : AirAsia Malaysia sudah mulakan penerbangan, Penumpang wajib pakai topeng muka (mask)

29/04/2020

Airasia Malaysia kembali meluncur di angkasa! AirAsia telah memulakan operasi penerbangan domestik di Malaysia bermula pada 29 April 2020. Tetapi penumpang harus mengikut langkah-langkah keselamatan Covid-19.

Seperti yang kami laporkan sebelum ini, AirAsia akan mulakan operasi penerbangan semasa PKP : Jom Travel : Airasia akan menyambung semula operasi Penerbangan domestik pada 29 April 2020 

Malaysia Airlines dan Malindo Air pun sebenarnya sudah mula beroperasi dengan penerbangan yang terhad. 

Malindo Air akan memulakan operasi penerbangan bermula 1 Mei 2020 ke kota kinabalu dan kuching.

MAS akan kekalkan Penerbangan terhad ke Sabah dan Sarawak dalam Tempoh PKP- Jadual dan Harga tiket

Setiap penumpang perlu membawa topeng sendiri dan memakainya dengan betul sebelum, semasa dan setelah penerbangan, termasuk semasa daftar masuk dan pengambilan beg. Setiap penumpang tanpa topeng akan dilarang untuk menaiki pesawat.

Ketua pegawai keselamatan AirAsia, Kapten Ling Liong Tien berkata, syarikat penerbangan itu meningkatkan semua langkah berjaga-jaga untuk memastikan perjalanan yang selamat.

"Pertama dan paling penting, adalah tanggungjawab anda untuk memastikan bahawa anda layak melakukan perjalanan, sama ada antarabangsa atau domestik, sebelum menempah penerbangan.

"Kami mohon agar anda mematuhi langkah-langkah pencegahan perlindungan yang disyorkan secara umum, termasuk mengamalkan kebersihan diri yang tinggi," katanya dalam satu kenyataan.

Langkah-langkah keselamatan Covid-19 yang lain merangkumi peruntukan bagasi hanya satu sahaja (bukannya dua seperti biasa), tidak melebihi 7kg, dan ketibaan lebih awal di lapangan terbang - sekurang-kurangnya tiga jam  sebelum berlepas.

Presiden Kumpulan AirAsia (Syarikat Penerbangan) Bo Lingam mengatakan syarikat penerbangan tersebut telah melakukan pemantauan menyeluruh mengenai prosedur pengendalian tetamu baik di darat maupun di atas kapal memandangkan pandemi Covid-19.

"Kami telah bekerjasama dengan pihak berkuasa lapangan terbang untuk memastikan bahawa semua langkah pencegahan yang relevan dilakukan untuk memastikan perjalanan yang selamat, menyenangkan dan selesa untuk semua orang," katanya dalam satu kenyataan.

Bo menambah bahawa AirAsia akan mematuhi panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Organisasi Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) untuk memastikan "standard kepatuhan dan pematuhan yang tertinggi".

Penyambungan semula perkhidmatan pada mulanya adalah untuk laluan domestik terpilih utama, yang akan meningkat secara beransur-ansur untuk merangkumi destinasi antarabangsa di sekitar rangkaian, setelah keadaan bertambah baik dan pemerintah menghapus sempadan dan sekatan perjalanan.

Sumber Berita : The Star

TINJAUAN BERAPA HARGA TIKET AIRASIA SEMASA PKP

Berdasarkan kepada tinjaun kami di laman web AirAsia, tiket penerbangan sudah mula dijual. berikut merupakan harga tiket penerbangan.
harga tiket kota kinabalu ke kuala lumpur
harga tiket kota kinabalu ke kuala lumpur
Harga tiket Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu
Harga tiket Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu

Jika anda ingin membuat tempahan, anda boleh ke laman web AirAsia untuk membuat pembelian tiket. Pastikan anda mengambil langkah-langkah pencegahan wabak covid-19 dan sentiasa mengamalkan kebersihan sepanjang perjalanan anda.

MASIH MENCARI INFO ? GUNAKAN RUANGAN SEARCH DI BAWAH. ANDA MUNGKIN TERKEJUT DENGAN PENEMUAN ANDA!
LEBIH BANYAK ARTIKEL MENARIK

Pada hari ini, negara digemparkan dengan ura-ura pengisytiharaan darurat di Malaysia. Pada hari ini, Tan sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan perjumpaan dengan YDPA. Terdahulu, Muhyiddin bersama menteri Kabinet bermesyuarat selama tiga jam di Bangunan Perdana Putra pagi tadi.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah berkata dalam sidang media 20 oktober 2020, bahawa Pekerja sektor awam dan swasta diarah untuk bekerja dari rumah bermula khamis ini (22 Oktober 2020). Keputusan ini disebabkan peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja di pejabat.

Malaysia telah dilanda wabak Covid-19 gelombang kedua dan kelihatannya lebih teruk daripada sebelumnya. Lantaran itu, bagi membantu meringankan beban rakyat Malaysia khususnya golongan B40, kerajaan telah melancarkan rangsangan ekonomi Bantuan Prihatin Nasional siri 2.0 atau BPN 2.0. Perkara ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan...

Wabak Covid-19 telah memberikan kesan yang buruk kepada perniagaan di seluruh dunia. Peniaga khususnya para peniaga kecil mempunyai kesukaran untuk mengekalkan perniagaan mereka. Insentif kerajaan Malaysia seperti Geran Khas Prihatin tidak dapat menampung semua peniaga kecil. Oleh yang demikian, para peniaga kecil terpaksa mencari alternatif lain.

Dunia pada masa kini masih lagi berdepan dengan masalah Wabak Covid-19. Vaksin virus ini masih lagi belum dihasilkan menyebabkan hampir semua negara masih menunjukkan peningkatan kes. Malaysia tidak terkecuali dan menunjukkan peningkatan kes yang sangat ketara malah merekodkan kes harian tertinggi berbanding sebelum ini. Pada 3 Oktober 2020,...