10 Cara Mudah Elak Terkena Scam (dan Apa Yang Perlu Anda Buat Jika Menjadi Mangsa)

07/12/2020

Baru-baru ini, Malaysia heboh dengan scam platform menjana pendapatan secara mudah dalam talian seperti isharefans dan likeshare. Kini platform ini telah ditutup menyebabkan ramai yang menjadi mangsa scam dan kerugian ribuan ringgit.

Ketika wabak Covid-19 ini masih melanda negara kita, penipu dan scammer mengambil kesempatan di atas kesusahan dan desakan orang ramai untuk mencari pendapatan sampingan. Jika anda menjadi mangsa, Apakah yang anda boleh lakukan. Teruskan pembacaan anda jika anda ingin tahu dan ketahui 10 tips mengelakkan diri daripada terkena scam.

Sesiapa sahaja boleh menjadi sasaran, sesiapa sahaja boleh menjadi mangsa.

Tidak kira usia, etnik, agama atau latar belakang, siapa pun boleh menjadi mangsa penipuan. Dari pelaburan besar hingga item tiket kecil dalam talian, penipu berada di mana sahaja dan di mana sahaja.

Sebenarnya, penipuan bermula pada tahun B.C. ketika seorang pedagang Yunani bernama Hegestratos mengambil polisi insurans besar yang dikenali sebagai bottomry. Singkat cerita, rancangannya gagal dan dia tenggelam ketika cuba melarikan diri dari anak kapal dan penumpangnya ketika mereka menangkapnya dalam tindakan menipu.

Satu-satunya perbezaan antara penipu pada suatu hari atau beberapa dekad yang lalu berbanding sekarang adalah teknik mencuri dan bagaimana ia dilakukan. Penggodam dan penipu dalam talian menggabungkan helah kotor lama dengan teknologi untuk mengganas pengguna yang tidak curiga.

Berikut adalah 10 langkah praktikal yang boleh anda ambil untuk mengenal pasti penipu dan mengetahui sama ada anda ditipu. Cara terbaik untuk mengelakkan penipuan adalah melalui pencegahan, jadi mari kita berusaha untuk terus berada di hadapan permainan dan lebih waspada!

1. Berurusan dengan individu dan entiti yang / yang berdaftar / dilesenkan di bawah SC

Perhatikan penyamar ini sebelum mereka berhubung dengan anda. Penipu sering berpura-pura menjadi seseorang yang boleh anda percayai atau seseorang yang berwibawa seperti pegawai kerajaan, ahli keluarga, seseorang yang mewakili badan amal dll.

Jangan berikan maklumat dan data peribadi atau kirimkan wang ke permintaan yang tidak dijangka - baik melalui teks telefon, e-mel atau panggilan telefon, terutamanya jika anda mempunyai perasaan buruk tentang hal itu. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai orang atau entiti yang berdaftar di bawah SC, klik di sini.

2. Kemukakan soalan dan minta maklumat penting - periksa dan periksa!

Penipu sering mengambil kesempatan dan peluang bahawa orang tidak meminta maklumat yang tepat atau terlalu malas untuk melakukan penyelidikan asas sebelum membuat keputusan, sama ada pelaburan besar atau pembelian dalam talian yang sederhana.

Sama seperti keputusan besar lain dalam hidup seperti membeli harta tanah atau kereta, memilih kerjaya, berkahwin, dan lain-lain, pastikan anda menjalankan kajian menyeluruh mengenai siapa anda berurusan, individu yang membentuk organisasi dan perkhidmatannya dan produk.

Berkat teknologi, semua orang boleh mencari apa sahaja di internet. Ketik entiti atau individu atau maklumat yang anda miliki, dan pasangkannya dengan kata-kata seperti "ulasan" atau "penipuan" untuk melihat apakah itu dikaitkan dengan perkara negatif. Sekiranya anda mempunyai nombor telefon mereka, Google kan ada.

3. Periksa dengan pihak berkuasa sebelum melabur / menyimpan wang

Jangan sesekali mendeposit atau mengirim wang ke mana-mana entiti atau organisasi yang anda tidak pasti. Sama seperti bagaimana anda tidak akan pernah membuka pintu kepada orang asing, anda juga tidak seharusnya memberikan maklumat peribadi dengan mudah seperti itu.

Hubungi BNM dan SC jika anda perlu mengesahkan maklumat mengenai individu atau organisasi. Untuk maklumat lebih lanjut, lawati laman web BNM dan laman web SC.

4. Berhati-hati dengan skim Ponzi

Pada asasnya ini adalah skim pelaburan palsu di mana pengendali akan mengambil wang daripada pelabur baru untuk membayar pelabur yang lebih awal atau yang ada.

Seluruh projek akan diteruskan sehingga mencapai tahap kritikal apabila tidak ada pelabur baru yang cukup untuk menyediakan dana yang mencukupi, dan kemudian keseluruhan skema tersebut runtuh.

Silap mata ini sering berlaku dengan pelabur yang tidak meminta penjelasan terperinci tentang bagaimana dan di mana wang mereka akan dilaburkan.

Penyelesaiannya adalah dengan meminta sebanyak mungkin maklumat mengenai perniagaan. Mereka seharusnya dapat memberitahu anda bagaimana mereka merancang untuk menguntungkan.

5. Minta sijil untuk membuktikan kesahihan

Walaupun orang dapat memalsukan bukti mereka di dunia maju hari ini, dokumentasi membantu memantapkan tuntutan, dan selalu lebih baik daripada tidak ada.

Sebagai contoh, syarikat pemasaran pelbagai peringkat (MLM) yang menjual barang seperti penyejuk air, protein shake, produk kesihatan dan bekalan pembersih semuanya sah, walaupun banyak yang menganggap sebaliknya. Apa yang menjadikan syarikat tidak sah adalah ketika mereka beroperasi sebagai skim piramid, model di mana komisen diberikan berdasarkan bayaran yang diterima dari rekrut baru yang dibawa ke dalam skim.

Bagaimana anda mengesahkan jika syarikat MLM sah? Minta sijil Persatuan Penjualan Langsung Malaysia (DSAM) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mereka. Lihat di sini untuk senarai penuh syarikat DSAM.

Tambahan: Selalu orang silap dengan sijil SSM. Sijil SSM bukan kebenaran untuk syarikat memungut deposit daripada orang ramai ya. 

6. Jadi Skeptical (Ragu-ragu) dengan peluang pelaburan dalam talian dan di media sosial

Peraturan praktiknya adalah - jika kedengarannya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, itu mungkin tidak benar.

Sekiranya anda melibatkan diri dalam peluang pelaburan, selalu minta semuanya secara bertulis untuk hitam putih rasmi. Internet membolehkan penipu menghubungi kumpulan mangsa yang lebih luas, jadi berhati-hatilah dengan organisasi atau individu yang menghubungi anda secara tidak sengaja.

7. Pertimbangkan keputusan untuk melabur - jangan terburu-buru

Apabila kesepakatan kelihatan menguntungkan atau menarik, mungkin akan menggoda untuk membuat keputusan dengan segera, tetapi di sinilah perangkap biasanya masuk.

Jangan tertekan untuk melabur! Buat keputusan yang tepat dengan memeriksa semua fakta dan menganalisis perasaan anda mengenainya.

8. Kaedah pembayaran tidak selamat

Penipu sering meminta anda membuat pembayaran melalui kaedah yang tidak selamat seperti cek wang dan cryptocurrency seperti Bitcoin. Penipu juga memilih pemindahan dana melalui bank, bank atau antarabangsa.

Kaedah yang tidak selamat sukar dijejaki dan akan menyukarkan anda mendapatkan semula wang yang anda hasilkan. Kami mendapati bahawa kad kredit adalah salah satu kaedah pembayaran yang paling selamat.

9. Berhati-hati dengan internet

Melayari internet adalah risiko anda sendiri - ingatkan diri anda untuk lebih berhati-hati dengan iklan di media sosial atau dalam talian. Semasa menggunakan wifi awam, misalnya, pertimbangkan langkah tambahan berikut:

  • Gunakan rangkaian peribadi maya alias VPN, yang membolehkan anda menyulitkan lalu lintas web anda, yang membolehkan anda melindungi sesi penyemak imbas anda dari penggodam dan pemilik rangkaian awam.
  • Jangan mengakses maklumat atau data peribadi seperti akaun bank, akaun e-mel utama, akaun membeli-belah dan lain-lain di rangkaian awam.
  • Sebaiknya matikan sambungan automatik semasa di khalayak ramai. Ini akan mengelakkan peranti anda daripada rangkaian yang tidak selamat di kawasan anda.
  • Hanya lawati laman web yang menggunakan https, bukan hanya http. Laman web yang menggunakan https dienkripsi untuk melindungi data anda.
  • Sentiasa kemas kini perisian dan aplikasi anda untuk melindungi peranti anda daripada diretas dan mengurangkan kemungkinan kecurian identiti, kehilangan maklumat dll.
  • Sambungkan ke rangkaian wifi yang selamat sahaja - rangkaian yang tidak selamat membuka pintu bagi orang jahat untuk melihat dan menghantar barang semasa sesi penyemakan imbas anda. Pilih rangkaian yang selamat atau sediakan hotspot anda sendiri.
  • Sentiasa menukar kata laluan anda - Kemas kini kata laluan anda dengan kerap dan pastikan anda menggunakan watak dan kombinasi nombor yang rumit yang tidak akan dapat ditebak dengan mudah.

10. Simpan salinan semua dokumen dan pelaburan anda


Katakan anda telah membuat pelaburan. Apa yang kamu buat sekarang? Pertama, pastikan anda mempunyai dokumentasi semua pelaburan dan transaksi anda untuk rekod anda sendiri dan ini akan membantu anda menguatkan tuntutan anda.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya saya ditipu? Inilah tempat untuk melaporkan penipuan di Malaysia

BNM menasihatkan agar kita mengambil langkah-langkah berikut jika kita ditipu:

  1. Buat laporan polis
  2. Kemudian laporkan kepada agensi penguatkuasaan yang berkaitan
  3. Simpan semua rekod dan dokumentasi - termasuk perincian penting orang / organisasi yang terlibat: nama, umur, tajuk, agensi

BONUS : Baiklah, apa lagi yang perlu saya perhatikan?

Untuk lebih berhati-hati, kami menasihati anda untuk melihat senarai syarikat dan laman web yang tidak sah ini, seperti senarai penipu BNM yang terkenal, jadi anda mengetahui jenis entiti yang harus dielakkan.

Sekiranya anda mengesyaki mungkin ada penipuan yang sedang berlaku, anda boleh membuat aduan mengenai kelakuan tidak wajar, penipuan awam atau penyelewengan lain kepada SC di sini.

Terakhir, sentiasa ikuti notis dan pemberitahuan penipuan  apabila mengikuti pautan ini di BNM.

Soalan Cepumas? Bolehkah Penipuan dan Scam ini dihentikan?

Tidak ada formula atau jaminan yang pasti bahawa anda tidak akan pernah ditipu dalam hidup, tetapi ada banyak perkara yang boleh anda lakukan - yang mudah sebenarnya - untuk membantu mengurangkan kemungkinan menjadi mangsa penipuan atau penipuan.

Semua orang berperanan dalam perang melawan jenayah siber, dan anda mesti memainkan peranan anda sendiri dengan mempunyai rasa tanggungjawab dan tanggungjawab yang lebih tinggi.

Ingatlah untuk berfikir dua kali sebelum memberikan apa-apa maklumat atau data peribadi.

Sumber : CompareHero.my

Ikuti Laman Facebook kami untuk info dan maklumat yang bermanfaat!

mahu melancong ke Sabah? kami di sini sedia membantu anda!

CAR RENTAL IN KOTA KINABALU

Latest posts in our blog

Read what's new this week
 

Trustpilot